“Αγαπούμε την Ελλάδα και το δείχνουμε τώρα που μας χρειάζεται”

Μια αξιοσημείωτη “εξόρμηση” κάνει η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης “Greek News” του έμπειρου ομογενή  δημοσιογράφου Αποστόλη Ζουπανιώτη, με στόχο να προτρέψει Αμερικανούς, Ελληνο-Αμερικανούς και φιλέλληνες να επισκεφθούν το καλοκαίρι την Ελλάδα.

Όπως ο ίδιος ο εκδότης εξηγεί στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του “Greeknewsonline.com”, με τίτλο “αγαπούμε την Ελλάδα και το δείχνουμε τώρα που μας χρειάζεται”, η εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουλίου, γίνεται για έκτη συνεχή χρονιά και θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις,  προβολή τουριστικών προϊόντων κλπ.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει ως εξής:

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Εκδότη της Greek News

Το καλοκαίρι φτάνει κι η Greek News επιστρέφει με την 6η ετήσια εκστρατεία της, υπενθυμίζοντας στους Ελληνοαμερικανούς και τους φιλέλληνες ότι και «Φέτος το καλοκαίρι πάμε Ελλάδα». Η εκστρατεία θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Ιουλίου και θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις με πολιτικούς Ελληνες κι Αμερικανούς, προσωπικότητες που θα ενώνουν μαζί μας τη φωνή τους προσκαλώντας όλους να επισκεφθούν την Ελλάδα, παράγοντες της αγοράς με ιδέες κι εκτιμήσεις για τον τουρισμό και προβολή τουριστικών προορισμών.

Οι λόγοι για να επισκεφθεί ένας οποιοσδήποτε Αμερικανός την Ελλάδα είναι πολλοί.

Η πολυποίκιλη ομορφιά της, που συνδυάζει θάλασσα και βουνό, περιοχές κοσμοπολίτικες μαζί με άλλες όπου η φύση παραμένει παρθένα κι απίστευτους συνδυασμούς χρωμάτων.

Η πλούσια ιστορία και πολιτισμός αιώνων, με πάμπολλα μνημεία σ’ όλη τη χώρα να καταδεικνύουν από πού ξεκίνησαν τα γράμματα, οι επιστήμες, οι τέχνες κι η πολιτική.

Μια σύγχρονη κουλτούρα που συνεχίζει παραδόσεις αιώνων και δένει με όμορφα ήθη, έθιμα και μια φιλοξενία που είναι μέρος του DNA των Ελλήνων, τέκνων του Ξένιου Δία.

Σ’ αυτά να προσθέσουμε ότι φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, το κόστος των διακοπών για έναν επισκέπτη από την Αμερική θα είναι περί τα 20% φθηνότερα, εξ αιτίας της υψηλότερης τιμής του δολαρίου έναντι του ευρώ, ενώ θα είναι ευκολότερο να βρει εισιτήρια, καθώς έχουν προστεθεί περισσότερες θέσεις προς την Αθήνα από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.

Για έναν Αμερικανό ελληνικής καταγωγής, πέραν των προαναφερθέντων, η επίσκεψη στην Ελλάδα είναι προσκύνημα, ανανέωση των δεσμών με τη γενέτειρά του και τη χώρα καταγωγής των γονιών και παππούδων του. Είναι η ευκαιρία να δει συγγενείς, γνώριμα μέρη, ή μέρη που άκουσα σε ιστορίες δικών του ανθρώπων. Να φέρει τα παιδιά του στα μέρη απ’ όπου ξεκίνησε η γενιά τους και να τους δώσει την ευκαιρία να μεταλαμπαδευτούν στις καρδιές τους τα ίδια συναισθήματα αγάπης για την Ελλάδα και τις αξίες της.

Όλα αυτά μπορούσαμε να τα πούμε πριν την μεγάλη οικονομική κρίση που χτύπησε το 2010 της Ελλάδα και θα μπορούμε να τα λέμε εσαεί, όταν η γενέτειρα βγει απ’ αυτή. Σήμερα όμως έχουμε έναν ακόμη λόγο, που κάνει την εφημερίδα μας την Greek News για έκτη συνεχή χρονιά να πραγματοποιεί την εκστρατεία ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού, την οποία ξεκινήσαμε το Μάιο του 2010 όταν ακόμη άχνιζαν τα αποκαΐδια της Marfin κι οι ακυρώσεις κρατήσεων από το εξωτερικό ερχόταν καταιγιστικά.

Οι Ελληνες της Αμερικής έχουν αποδείξει αυτά τα 120 τόσα χρόνια ότι αγαπούν την Ελλάδα κι ότι την στηρίζουν στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της. Όλοι εμείς που αγαπούμε την Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουμε να το δείχνουμε ξανά και ξανά τώρα που μας χρειάζεται. Μια επίσκεψη στη Ελλάδα το καλοκαίρι για τις διακοπές μας, είναι ο ευκολότερος τρόπος να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας, να ενισχύσουμε με τα χρήματα που θα ξοδέψουμε την ελληνική οικονομία, δίνοντας δουλειές σ’ ανθρώπους.

Η πρωτοβουλία της Greek News δεν έχει πολιτικό ή οικονομικό ή άλλο ιδιοτελές κίνητρο. Ξεκίνησε όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, συνεχίστηκε με την κυβέρνηση Παπαδήμου (2012), Αντώνη Σαμαρά (2013-2014) και τώρα του Αλέξη Τσίπρα. Είναι απλά η έκφραση του πατριωτισμού της Ομογένειας που πρέπει να πονά για την Ελλάδα, να την αγαπά και να την στηρίζει στα καλά και τα δύσκολα, όποια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση κι αν είναι στην εξουσία.

Είναι μια πρωτοβουλία που προέρχεται από μία εφημερίδα που δεν λυμάνθηκε το ελληνικό δημόσια με εκατομμύρια και που δεν ξέχασε την Ελλάδα όταν χρεοκόπησε. Οι δικές μας θύρες είν’ εύκολες κι ορθάνοιχτες εάν η χρεία της Ελλάδας τες κουρταλεί.

Γι’ αυτούς και μόνο τους λόγους αξίζει να πάμε το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και δεκάδες άλλοι. Εξάλλου, πουθενά αλλού δεν θα περάσουμε καλύτερα.