Έλληνες βουλευτές ταξίδεψαν σε ελληνικό χωριό της Ουγγαρίας

Ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την ιστορική κοινότητα «Νίκος Μπελογιάννης», το αποκαλούμενο «ελληνικό χωριό της Ουγγαρίας», νοτιοδυτικά της Βουδαπέστης, το οποίο θεωρείται «κοιτίδα του Ελληνισμού στην Κεντρική Ευρώπη», είχε αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων,που τις προηγούμενες ημέρες συμμετείχε στην Εαρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Βουδαπέστη (από 15 έως 18 Μαϊου 2015).

Την ελληνική κοινοβουλευτική αποστολή αποτελούσαν οι βουλευτές: του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης (επικεφαλής της ανατιπροσωπείας), Παναγιώτα Δριτσέλη, Νεκτάριος Σαντορινιός, Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου και Μερόπη Τζούφη, ο Σπυρίδων Δανέλλης (Το Ποτάμι) και ο Χαρίσιος Κάτανας (Ανεξάρτητοι Έλληνες – ΑΝΕΛ).

Οι βουλευτές, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Ουγγαρία Δημήτρη Γιαννακάκη και στελέχη της πρεσβείας έγιναν δεκτοί στο Δημαρχείο από τον δήμαρχο του χωριού Μπελογιάννης Κώστα Παπαλέξη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ελλήνων της Ομογένειας Λαοκράτη Κοράνη και τον πρόεδρο της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας, Γιώργο Κουκουμτζή.

Οι Ελληνες βουλευτές ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες της Ελληνικής Μειονότητας στην Ουγγαρία — η οποία αποτελεί μια από τις 13 επίσημα αναγνωρισμένες μειονότητες στη χώρα — για θέματα που απασχολούν τα μέλη της, για τις προσπάθειες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας Με την συνδρομή της Ελληνικής Πολιτείας τόσο στο Σχολείο του «Μπελογιάννη», όσο και στα σχολεία της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης στη Βουδαπέστη, όπως επίσης και για τις προσπάθειες γνωριμίας της νέας γενεάς των Ελλήνων στην Ουγγαρία με τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Ενημερώθηκαν επίσης για την ιστορία ίδρυσης του χωριού, η οποία ταυτίζεται με την παρουσία των Ελλήνων στο δεύτερο μισό του 20 ου αιώνα, ενώ ξεναγήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού όπου διατηρείται έκθεση φωτογραφίας, παραδοσιακών στολών, κειμηλίων και ενθυμίων από την ζωή του χωριού. Επισκέφθηκαν δε το Σχολείο του χωριού, τη βιβλιοθήκη και το γήπεδο ποδοσφαίρου, στο οποίο συνεχίζονται οι εργασίες ανακατασκευής του με την συνδρομή του ουγγρικού κράτους.

Το χωριό Νίκος Μπελογιάννης ιδρύθηκε το 1952 από Ελληνες πολιτικούς πρόσφυγες της Ουγγαρίας, οι οποίοι, ζώντας ουσιαστικά σε ένα κοινωνικό «γκέτο», κατόρθωσαν να διατηρήσουν μέχρι σήμερα ζωντανές την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις. «Ιστορική» υπήρξε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Μπελογιάννη το Μάρτιο του 2007, ο τότε πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, που είχε γίνει δεκτός με πρωτοφανείς εκδηλώσεις ενθουσιασμού, χαράς και συγκίνησης από τους κατοίκους του.

Ο Κάρολος Παπούλιας είχε πρωτοεπισκεφθεί το Μπελογιάννη ήδη τον Δεκέμβριο του 1994 ως υπουργός Εξωτερικών και ήταν ο πρώτος υπουργός ελληνικής κυβέρνησης που βρέθηκε εκεί στο «ξεχασμένο από τους πάντες» ιστορικό αυτό χωριό, ενώ τότε με την παρέμβασή του, είχε ρυθμιστεί μια σειρά, ανοιχτών επί σχεδόν εικοσαετία, περιπτώσεων του καυτού θέματος της απόκτησης ή επανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ