Συνελήφθησαν υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA

ία είδηση που αναμένεται να αλλάξει πολλά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με τους nytimes υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ετήσιας συγκέντρωσης, μετά από συνεργασία του FBI και των Αρχών της Ελβετίας.

 

Το συμβάν έλαβε χώρα στη Ζυρίχη και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο “Baur au Lac hotel”, ένα από τα ακριβότερα της πόλης, ενώ οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες κατ εξακολούθηση, εκβιασμό και συνολικά αδικήματα τουλάχιστον 20 ετών!“Είναι τρομερό πόσο διάστημα συνεχιζόταν αυτή η ιστορία και πως άγγιξε σε τόσο μεγάλο βαθμό σχεδόν κάθε κομμάτι του οργανισμού (FIFA). Μοιάζει λες και ήταν ο τρόπος με τον οποίο έκαναν όλες τις δουλειές. Λες και η διαφθορά είχε θεσμοθετηθεί”, είπε επίσημος φορέας για το γεγονός.

Όλα αυτά κι ενώ ήδη διεξάγεται έρευνα για την ανάληψη του Μουντιάλ από το Κατάρ το 2022, ενώ την Παρασκευή (29/5) είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου!

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο Σεπ Μπλάτερ δεν βρίσκεται μέσα στα άτομα που συνελήφθησαν, όμως είναι πιθανό να αντιμετωπίσει κι εκείνος κατηγορίες.

 

Δίκη ακόμα και στις ΗΠΑΌπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η ελβετική Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να παραδώσει ορισμένους κατηγορούμενους στις αμερικανικές Αρχές με σκοπό να δικαστούν για διάφορα εγκλήματα, δύσκολα όμως οικονομικής φύσεως.

Οι κατηγορούμενοι

Λίγο αργότερα έγιναν γνωστά τα ονόματα των κατηγορουμένων οι οποίοι βέβαια μπορεί να αυξηθούν. Πρόκειται για τους:

— Τζέφρι Γουέμπ (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νησιών Κεϊμάν, πρόεδρος CONCACAF, αντιπρόεδρος FIFA).

— Κώστα Τάκκα (γενικός γραμματέας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νησιών Κεϊμάν).

— Εντουάρντο Λι (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Κόστα Ρίκας).

— Χούλιο Ρότσα (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Νικαράγουας, μέλος επιτροπής ανάπτυξης FIFA).

— Ράφαελ Εσκιβέλ (πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βενεζουέλας, μέλος πειθαρχικής επιτροπής FIFA).

— Νικολάς Λεός (πρώην πρόεδρος CONMEBOL).

— Χοσέ Μαρία Μαρίν (πρώην πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Βραζιλίας).

— Εουχένιο Φιγκερέδο (πρώην πρόεδρος CONMEBOL).

— Τζακ Γουόρνερ (πρώην πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Τρίνινταντ και Τομπάγκο, πρώην πρόεδρος CONCACAF).

Οι συλλήψεις των μελών της FIFA πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο ξενοδοχείο που είχαν καταλύσει τα στελέχη της εκτελεστικής επιτροπής το 2010, προτού ψηφίσουν την απονομή του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ.

Η ανακοίνωση της ελβετικής εισαγγελίας

“Έξι συλλήψεις παραγόντων ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Ζυρίχη, από την αστυνομία του καντονιού της Ζυρίχης. Το εισαγγελικό γραφείο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης μετά από παραγγελία των αμερικανικών αρχών. Η εισαγγελία της ανατολικής περιφέρειας της Νέας Υόρκης ερευνά τα συγκεκριμένα άτομα με την υποψία της δωροληψίας και χρηματισμού μεταξύ των αρχών του ’90 και σήμερα.

Οι ύποπτοι δωροδοκίας -εκπρόσωποι αθλητικών media και αθλητικών εταιριών προώθησης- φέρονται να έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις πληρωμής προς τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες – αξιωματούχους της FIFA και άλλων θυγατρικών της FIFA, συνολικού ύψους 100.000.000 δολαρίων ΗΠΑ. Ως αντάλλαγμα, φέρονται να αποδέχθηκαν δικαιώματα τηλεοπτικά, μάρκετινγκ και χορηγίες σχετικά με ποδοσφαιρικά τουρνουά στη Λατινική Αμερική. Σύμφωνα με την αμερικανική παραγγελία, αυτά τα εγκλήματα συμφωνήθηκαν και προετοιμάστηκαν στις ΗΠΑ και οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν μέσω αμερικανικών τραπεζών”.

View image on Twitter

sports24.gr