Σακελλαρίδης: Συμφωνία ώς την Κυριακή βλέπει η κυβέρνηση

Αθήνα

Αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές μέχρι την Κυριακή εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση διασφαλίζει, σε συνεργασία με τους θεσμούς, ότι δεν θα υπάρξει πιθανότητα χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.

«Δεν υπάρχει παραμικρός λόγος ανησυχίας σε σχέση με τις τράπεζες», δήλωσε ο κ. Σακελλαρίδης προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός συστήνοντας ψυχραιμία, αναφέρθηκε σε δηλώσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό, οι οποίες με τρόπο αρκετά ανεύθυνο ανοίγουν τέτοια ζητήματα».

Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα για το θέμα των πετρελαϊκών ερευνών της Ελλάδας στο Ιόνιο και την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένα την σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων και πρόσθεσε:

«Φορείς που εμφορούνται από άλλες αντιλήψεις υπονομεύουν την προοπτική αυτή» σημειώνοντας πως σε σχετικές δηλώσεις για τη στάση της Αλβανίας έχει προβεί το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ερώτηση κατά πόσο αποτελεί πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει όλες τις δόσεις προς το ΔΝΤ στις 19 Ιουνίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ τόνισε πως εκτιμά πως είναι ώριμες οι συνθήκες προκειμένου να επέλθει συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η Αθήνα εκβιάζεται μέσω δηλώσεων που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απάντησε πως «εκβιασμούς η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται, εκβιασμούς η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει».

» Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να διαπραγματευτεί σκληρά, όχι για να αποδείξει ότι είναι σκληρό καρύδι αλλά για να δείξει πως οι επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν σε λάθος ράγες».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε πως δηλώσεις που πολλές φορές δεν είναι ουδέτερες σε σχέση με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, εντάσσονται σε κλίμα διαπραγμάτευσης και πίεσης προς την ελληνική πλευρά για να κάνει υποχωρήσεις.

«Εγώ δεν εξετάζω τους σκοπούς δηλώσεων με διαφορετική χροιά. Δηλώσεις που δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία . Εμείς θέλουμε συμφωνία, έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση από αυτή που αναλογούσε στην Ελλάδα. Όσοι δηλώνουν σε τόσους στεντόρειους τόνους την απαισιοδοξία ελπίζουμε να μην κρύβουν προθέσεις και όχι εκτιμήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου της Bild για τον Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε, ότι ο υπουργός Οικονομικών χαίρει της στήριξης τόσο του πρωθυπουργού όσο και της ελληνικής κυβέρνησης.

Σε σχετική ερώτηση αναφορικά με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου περί «βασανιστικής διαδικασίας» κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:
«Δεν συμμερίζομαι την άποψη περί βασανισμού, αντιλαμβάνομαι ότι τέτοιες διαδικασίες είναι κοπιαστικές αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζομαι την άποψη περί βασανισμού», επισημαίνοντας ότι η Πρόεδρος της Βουλής δεν χρειάζεται συγκεκριμένες ενέργειες από την κυβέρνηση για να νιώσει τη στήριξή της.

Newsroom ΔΟΛ