Κάποτε η ιστορία θα γράψει

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Δεν είναι εποικοδομητικά τα πείσματα και οι παρεξηγήσεις. Εδώ που έχουν φθάσει οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επικρατήσει πνεύμα κατανόησης και ψυχραιμίας. Από όλες τις πλευρές.

Ξενίζει να βγαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να κατηγορεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι άλλα συζητούν μαζί και άλλα λέει στην Βουλή ότι μίλησαν. Και είναι περίεργο μπροστά σε μια τόσο σοβαρή καταγγελία το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά πως «δεν μπαίνει στη διαδικασία ανταλλαγής δηλώσεων και σχολίων»…

Η κυβέρνηση ανέμενε στήριξη από το Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα Η κυβέρνηση ποντάρει στη σύνοδο της G7 που ξεκίνησε σήμερα. Και τι είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος; Το αυτονόητο.  Ότι η Ελλάδα πρέπει να πετύχει μεταρρυθμίσεις και βιώσιμη ανάπτυξη. 

Ο Ομπάμα είπε ακόμη ότι είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα μπορέσουν να χαρτογραφήσουν αυτή την πορεία χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις χρηματαγορές. Ανέφερε επίσης ότι είναι ευχαριστημένος που η Αθήνα έχει στείλει σινιάλα ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα τι είπε στον Ομπάμα αναφορικά με την Ελλάδα, δήλωσε στο στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF:
«Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί – από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό».

Πιο σαφή δήλωση του αδιεξόδου δεν μπορούσε να κάνει.

Τώρα τα βλέμματα στρέφονται στη συνάντηση των τριών ηγετών με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Θα υπέθετε κανείς ότι ο πρωθυπουργός θα έφθανε εκεί έχοντας στις αποσκευές του ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο, πάνω στις παρατηρήσεις που υπέβαλαν οι εταίροι στην τελευταία τους συνάντηση. Δυστυχώς για άλλη μια φορά το πείσμα φαίνεται να υπερισχύει του αυτονόητου. Το Μαξίμου διαμηνύει στους εταίρους πως η κυβέρνηση  κατάθεσε τις προτάσεις της και περιμένει τις παρατηρήσεις τους!

“Για την Ελλάδα, λέει η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνοντας κόμματα και πολίτες, η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή”. Προφανώς είναι άνευ σημασίας για την κυβέρνηση ότι κόμματα και πολίτες αγνοούν τι ακριβώς περιλαμβάνει η πρόταση των θεσμών…   Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζεται πως η ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση.

Εάν η τακτική αυτή είναι ενταγμένη σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό επίδειξης ψυχραιμίας και νηφαλιότητας μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών, φοβόμαστε πως μάλλον συνιστά μία ακόμα λανθασμένη επιλογή των συμβούλων του πρωθυπουργού.

Περάσαμε και άλλες τέτοιες στιγμές «αξιοπρέπειας» το τελευταία τετράμηνο. ΟΛΕΣ, όμως, τις φορές γυρίζαμε με άδεια χέρια και με προτάσεις από πλευράς εταίρων χειρότερες από αυτές που είχαμε απορρίψει…

Κάποτε η ιστορία θα γράψει. Και θα κρίνει. Ελπίζουμε μόνον να μην θρηνήσει και για όσα μπορούσαμε να σώσουμε και τα θυσιάσαμε στο βωμό της αλαζονείας και της κομματικής εμμονής.

Στο κάτω-κάτω τότε θα ζουν τα παιδιά μας και όχι εμείς…