Διήμερο κρίσιμων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

Βρυξέλλες

Αρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους εξουσιοδοτημένους από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αξιωματούχους.Στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας, που αποτελείται από τους Γ.Δραγασάκη, Ν.Παππά, Ευκλ.Τσακαλώτο και Γ.Χουλιαράκη, είναι να παρουσιάσει τη νέα πρόταση δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, το σχέδιο της Αθήνας προβλέπει τρεις συντελεστές ΦΠΑ (6%, 12% και 23%) και κατάργηση των εκπτώσεων στα νησιά, φρένο στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στο 62ο έτος, έλεγχο αποδοχών και προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και επέκταση ενιαίου μισθολογίου σε ΔΕΚΟ και περιορισμό των αμυντικών δαπανών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα του αναπτυξιακού πακέτου και της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είχε πολύωρη συνάντηση από το απόγευμα έως αργά το βράδυ του Σαββάτου με υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν επί «διαδικαστικών θεμάτων», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι εφόσον οι διαβουλεύσεις του Σαββάτου έχουν κάποιο αποτέλεσμα, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, καθώς και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας επί της ελληνικής πρότασης.

Πηγή της ΕΚΤ ανέφερε στο Mega: «Συμμετέχουμε στη διαδικασία. Μόνο μετά την αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης από την Κομισιόν θα αποφασίσουμε εάν οι συνομιλίες θα ξαναρχίσουν».

Σύμφωνα με το Bloomberg, o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία πριν από τη Δευτέρα και το άνοιγμα των αγορών.

Όπως μετέδωσε το Mega και ο Μιχάλης Ιγνατίου, πηγές από το ΔΝΤ αναφέρουν ότι εκπρόσωποι του Ταμείου θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό ποιος αξιωματούχος θα εκπροσωπήσει το ΔΝΤ στις επαφές των Βρυξελλων, οι πληροφορίες του Μega αναφέρουν ότι θα πρόκειται για τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Ταμείου Πολ Τόμσεν.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των εκπροσώπων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αυτή είναι συναρτημένη με την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων που παρουσιάζονται στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο νέος γύρος επαφών, η γερμανική εφημερίδα FAZ δημοσίευσε ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ τορπίλισε το συμβιβασμό μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της στο προηγούμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε διάψευση δημοσιεύματος του γερμανικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε ζήτησε από αξιωματούχους να καταστρώσουν σχέδιο για ένα σύστημα αναδιάρθρωσης του χρέους, ώστε να παραμείνει στο ευρώ μια χώρα που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τις οφειλές της.

Η.Κ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ