Ο Λευκός Οίκος για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Εταίρων

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

greeknewsonline.com

Αισιοδοξία ότι όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, χωρίς να υπάρξει περιττή αστάθεια στις χρηματαγορές, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών. Στον κ. Ερνεστ τέθηκε υπόψη η χθεσινή πτώση των χρηματαγορών, ενώ του επισημάνθηκε ότι η αισιοδοξία που είχε εκφράσει σε προηγούμενες δηλώσεις του. Ο εκπρόσωπος μάλιστα υπογράμμισε ότι οι Ελληνες έχουν υποστεί παρατεταμένες δυσκολίες.

«Υποθέτω ότι αυτό είναι μια παραδοχή αυτού που είπατε, ότι έχει υπάρξει κάποια αστάθεια σαν αντίδραση στην προσπάθεια πρόβλεψης του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Ερνεστ. Είμαστε ξεκάθαροι για το ποια είναι η θέση μας, η οποία είναι άτι οι έλληνες πολίτες έχουν υποστεί παρατεταμένες δυσκολίες και έχουν κάνει δύσκολα άλλα απαραίτητα βήματα για να δημιουργήσουν τις βάσεις για βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη. Η ελληνική κυβέρνηση και οι διεθνείς εταίροι της πρέπει να εργαστούν αποτελεσματικά να καταλήξουν σε ένα αξιόπιστο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης».

Εξηγώντας τους λόγους της αισιοδοξίας της αμερικανικής κυβέρνησης για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα αποτέλεσμα που όπως διευκρίνισε δεν προκαλεί απρόκλητη αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές, είπε πως «όλες οι πλευρές που κάθονται γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναγνωρίζουν το διακύβευμα του να υπάρξει ικανοποιητική επίλυση. Μπορεί λοιπόν να είναι δύσκολο να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά είναι ξεκάθαρα προς το συμφέρον όλων όσων βρίσκονται γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων να φτάσουν στο ίδιο αποτέλεσμα».

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι αυτή η θέση είναι διαφορετική από όσα είπε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος Ομπάμα, όπου είπε ξεκάθαρα στους Ελληνες να λάβουν δύσκολες επιλογές, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως και οι δύο πλευρές πρέπει να εμπλακούν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, με τρόπο που θα οδηγήσει σε μία συμβιβαστική συμφωνία.

«Έχουμε πει ότι είναι σημαντικό για την Ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει στις κρίσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δεσμευθεί να κάνουν. Γνωρίζω ότι αυτό είναι που ενδιαφέρονται να δουν και οι πιστωτές. Και νομίζω ότι η όποια τελική συμφωνία θα χρειασθεί δέσμευση σ’ αυτές τις γραμμές. Αλλά τελικά, αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουν όλες οι πλευρές».

Καταλήγοντας, ο Τζος Ερνστ επανέλαβε ότι υπεύθυνος για τις επαφές με την Ελλάδα και τους εταίρους στην Ε.Ε. και διεθνείς οργανισμούς είναι ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού και προσπαθεί να τους ενθαρρύνει για λύση.