Προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις βουλευτή του Περθ για τη Μακεδονία

ΤΟΥ MIKE SWEET
πηγή: Neoskosmos.com

Στις συνεχείς προσπάθειές της να επηρεάσει την θέση της Αυστραλίας σχετικά με την αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας με το όνομα “Μακεδονία”, η ομοσπονδιακή βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Alannah MacTiernan, χρησιμοποίησε μερικές αμφιλεγόμενες ερμηνείες της Ιστορίας, δηλώνοντας ότι δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσον οι αρχαίοι Μακεδόνες μπορούν να χαρακτηριστούν Έλληνες.

Τα συγκεκριμένα σχόλια εμφανίστηκαν σε email που απέστειλε η βουλευτής σε έναν μη κατονομαζόμενο Ελληνοαυστραλό πολίτη, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις θέσεις που διατύπωσε η βουλευτής για το ζήτημα του ονόματος του κρατιδίου, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στο Σκοπιανό “Αγγλόφωνο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων”, ως απάντηση στα “επιχειρήματα Ελληνικής καταγωγής βουλευτών του Εργατικού Κόμματος”.

Μιλώντας στο “Νέο Κόσμο”, η βουλευτής αρνήθηκε ότι οι παρατηρήσεις της απευθύνονταν σε Αυστραλούς πολιτικούς. “Σαφώς έγραψα τα σχόλια, αλλά η πληροφορία ότι αποτελούν απάντηση σε κάτι που είπε ένας Ελληνοαυστραλός πολιτικός, είναι ανοησία” δήλωσε η κ. MacTiernan. “Είναι μύθευμα”.

Η βουλευτής πρόσθεσε ότι, σε συνέχεια της κάλυψης από τα Μέσα Ενημέρωσης της επίσκεψής της στο Woolongong τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της οποίας εξέφρασε την υποστήριξή της στην προσπάθεια αναγνώρισης του ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από την Αυστραλία, έχει δεχθεί πλημμύρα επικρίσεων, πολλές εκ των οποίων εξαιρετικής σφοδρότητας, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από Αυστραλούς ελληνικής καταγωγής.

Απαντώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν από τους επικριτές της, η βουλευτής απάντησε: “Στις αναφορές της κλασικής αρχαιότητας, οι Μακεδόνες κατέκτησαν τους Έλληνες και τους ένωσαν κάτω από την σημαία του βασιλείου της Μακεδονίας, η οποία στην συνέχεια εξελληνίστηκες” έγραψε, προσθέτοντας ότι “η μάχη της Χαιρώνειας, στην οποία οι Μακεδόνες νίκησαν τους Έλληνες το 338 π.Χ., θεωρείται ως το τέλος της Ελληνικής ιστορίας και η αφετηρία της Μακεδονικής εποχής”.

Η κ. MacTiernan συνέχισε, παρομοιάζοντας την Ελληνική Μακεδονική ταυτότητα με εκείνη των Ιρλανδών Κελτών και τις συνέπειες της εισβολής των Βίκινγκ, λέγοντας ότι “η πολιτισμική νίκη των κατακτημένων δεν είναι ασυνήθιστη – οι Βίκινγκ εισέβαλαν στην Ιρλανδία, αλλά γρήγορα υιοθέτησαν τον Κέλτικο πολιτισμό”.

Η βουλευτής πρόσθεσε ότι τα γονίδια των Ελλήνων Μακεδόνων και “εκείνων από την δημοκρατία είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες” και ότι δεν θεωρεί ότι οφείλει να “διαλέξει μεταξύ των Ελληνοαυστραλών και των Μακεδονοαυστραλών”.

Αυτή η τελευταία παρέμβαση της κ. MacTiernan στην διαμάχη για την μακεδονική ταυτότητα -και την σχέση της με την Αυστραλία- είναι εξαιρετικά απίθανο να οδηγήσει σε συνάντηση των δύο πλευρών. Ο συντονιστής του παραρτήματος του Αυστραλο-Ελληνικού Συμβουλίου στην Βικτώρια, κ. Παναγιώτης Ιασωνίδης, περιέγραψε τα σχόλιά της ως “ανερμάτιστα και οπορτουνιστικά” και πρότεινε στην κ. MacTiernan να “κρατήσει αποστάσεις από το μεροληπτικό πολιτικό παιχνίδι και να δει την ιστορία μέσα από ε΄να μη πολιτικό πρίσμα, όπως έχει γραφτεί από διεθνώς αναγνωρισμένους ιστορικούς και όχι από προπαγανδιστές στρεψόδικους πολιτικούς σχεδιαστές”.

Κληθείς να σχολιάσει την ακρίβεια της ιστορικής ανάλυσης της κ. MacTiernan, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και ειδικός στην Βαλκανική Ιστορία, John Melville-Jones, δήλωσε στον “Νέο Κόσμο” ότι ένα μέρος των δηλώσεών της αποτελεούν είτε μονομερείς ερμηνείες είτε υπερβολές.

“Δεν θα της έδινα βαθμό πάνω από την βάση στην Αρχαία Ιστορία” είπε. “Η υπόθεση περί ομοιότητας των γονιδίων των Ελλήνων Μακεδόνων και εκείνων από την δημοκρατία είναι υπερβολική. Μπορεί να ισχύει σε ορισμένα μέρη, όπως για παράδειγμα στην Φλώρινα, αλλά σίγουρα δεν είναι αληθές για το σύνολο της Ελληνικής Μακεδονίας”.