Ελληνικό Φεστιβάλ της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Τζαμέικας ΗΠΑ

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Greeknewsonline.com

Το χαμόγελο ξαναγύρισε στα πρόσωπα των ενοριτών του Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα, καθώς η ιστορική κοινότητα που ταλαιπωρήθηκε τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, ετοιμάζεται να κάνει μια νέα αρχή.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε στη Greek News ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης (Πίτερ) Κουφός, πωλήθηκε η οικία που είχε κληροδοτηθεί στην κοινότητα από ενορίτισσα, δίνοντάς της την δυνατότητα να αποπληρώσει τα χρέη της και να εξοφλήσει την εισφορά της προς την Αρχιεπισκοπή.

“Πάμε καλά, ενωμένοι και αγαπημένοι”, τόνισε ο κ. Κουφός, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι τον Μάιο και πάλι, μετά από σχεδόν 33 χρόνια, τα ηνία της κοινότητας που θα γιορτάσει το Νοέμβριο την 88η επέτειο από την ίδρυσή της, το 1927.jamaica-770x470

Τον συναντήσαμε να δουλεύει μαζί με μια αξιόλογη ομάδα εθελοντών στο ετήσιο ελληνικό φεστιβάλ του Αγίου Δημητρίου που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης 11 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 14 Ιουνίου και ένωσε για μια ακόμη φορά την κοινότητα, φέρνοντας κοντά παλιούς και νέους ενορίτες, μικρούς και μεγάλους, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής.

“Είναι μικρό το φεστιβάλ μας, δεν είναι όπως τα φεστιβάλ που διοργανώναμε παλιά, γιατί και οι αριθμοί έχουν αλλάξει και ο πληθυσμός έχει αλλάξει”, μας είπε και πρόσθεσε : “Είναι όμως ένας υπέροχος τρόπος να φέρουμε κοντά ολόκληρη την κοινότητα και να γιορτάσουμε μαζί την ελληνική μας κληρονομιά.”

Πολλοί Ελληνες έφυγαν από την περιοχή της Τζαμέικα κατά την περίοδο 1985 – 2005, ωστόσο τα τελευταία χρόνια νέες οικογένειες έχουν εγγραφεί στην κοινότητα.

“Εχουν φύγει πολλοί, αλλά και ποια γειτονιά στην πόλη δεν έχει αλλάξει;”, διερωτήθηκε ο κ. Κουφός, τονίζοντας πως ο αριθμός των μελών έχει σταθεροποιηθεί στα 450 – 475. “Είναι όμως πολύ δραστήρια μέλη”, πρόσθεσε, απαριθμώντας την δραστήρια Φιλόπτωχο με πρόεδρο την κ. Αρτεμη Τσεκούρα, τη νεολαία, αλλά και την οργάνωση των ηλικιωμένων.

Στην κοινότητα λειτουργεί επίσης μια εξαιρετική Πολιτιστική Επιτροπή με πρόεδρο την κ. Μάργκο Παγκάλου, το μοναδικό στη Νέα Υόρκη “Frank Parlamis Senior Citizens Center” με διευθύντρια την κ. Ντόροθυ Κατώπη, η GOYA με πρόεδρο την Αννα Μαρία Κονδύλη, οι παιδικές ομάδες με υπεύθυνο τον Μιχάλη Παπαγιαννόπουλο, το Χορευτικό με δασκάλα την Τζορτζέτα Σπήλιου, το κατηχητικό με διευθυντή τον George Khairallah και το απογευματινό σχολείο με 61 μαθητές και διευθυντή τον Απόστολο Φούντα, στο οποίο από το 2005 η φοίτηση είναι δωρεάν.

Λείπει το Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του πριν από δύο χρόνια, τον Ιούνιο του 2013, μετά από μισό αιώνα παρουσίας και προσφοράς στην Ελληνική Παιδεία και την Ομογένεια.

“Δόξα τω Θεώ! Προχωράμε πάρα πολύ καλά”, δήλωσε στη Greek News ο π. Κωνσταντίνος Καλογρίδης, ο οποίος με ταπεινότητα, πραότητα και αγάπη ποιμαίνει την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου από το 2004 και συμπλήρωσε πως τώρα που έχουν ξεπληρωθεί όλα τα χρέη “θα μπορέσει η κοινότητά μας να κάνει μια καινούργια αρχή. Είναι πολύ σημαντικό να μην έχεις χρέος.”

“Μας δίνεται μια ευκαιρία να φτιάξουμε ορισμένα πράγματα στην κοινότητα, να κάνουμε μια ανακαίνιση όπου χρειάζεται”, πρόσθεσε ο π. Κωνσταντίνος, ενώ ερωτηθείς για το αν υπάρχει σκέψη να ξανανοίξει το Ημερήσιο Σχολείο, απάντησε ότι “δεν έχει συζητηθεί σ’ αυτό το επίπεδο, υπάρχει όμως μια επιτροπή που κοιτάζει όλες τις πιθανότητες. Είναι όλα υπό συζήτηση.”

Μιλώντας για το φεστιβάλ ο π. Κωνσταντίνος εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία πολλών εθελοντών, ανάμεσά τους νεολαία και αρκετά παιδιά που “έρχονται και βοηθάνε και που αγαπάνε την κοινότητα και θέλουν να δώσουν ό,τι καλύτερο. Αυτό είναι ελπιδοφόρο, είναι καλό, διότι στην ενορία μας είμαστε όλοι μια μεγάλη οικογένεια κάτω από την σκέπη του Αγίου Δημητρίου και όλοι εργαζόμαστε για το καλό της ενορίας μας.”

Για ένα τετραήμερο οι επισκέπτες του φεστιβάλ, ομογενείς αλλά και συμπολίτες μας άλλων εθνικοτήτων, είχαν την ευκαιρία να γευθούν ελληνικά φαγητά, καθώς και παραδοσιακά γλυκά και λουκουμάδες, αλλά και να διασκεδάσουν με την παρέα τους υπό τους ήχους ζωντανής ελληνικής μουσικής.

“Αν θέλετε να φάτε τους καλύτερους λουκουμάδες, θα πρέπει να έρθετε στο παζάρι του Αγίου Δημητρίου”, είπε η κ. Εριφύλλη Κόντη, ενώ η κ. Μαρία Κένη από τη Φιλόπτωχο δήλωσε πως “έχουμε κάθε χρόνο το ωραίο μας φεστιβάλ, δουλεύουμε με πολλή αγάπη για τον Αγιο Δημήτριο”, ενώ η κ. Ασπασία Γκιόβε, η οποία κατάγεται από την Καστοριά, σημείωσε ότι “έχουν φύγει πάρα πολλοί από την κοινότητα, δεν ξέρω γιατί, αλλά αρχίσανε και γυρίζουν και πάλι πίσω.”

Τέλος, ο τσέρμαν του φεστιβάλ, Κωνσταντίνος Δούκας επισήμανε ότι για την προετοιμασία και λειτουργία του “χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά, αλλά γίνονται όλα από αγάπη και για να βρεθούμε μαζί όλοι οι ενορίτες και να γιορτάσουμε.”

“Προσπαθούμε να βελτιώσουμε αυτά που έχουμε και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το πετύχουμε και να γίνει η κοινότητά μας όπως ήταν παλιά”, κατέληξε