Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 18 Ιουνίου 2015

  

 

Το ζήτημα της Ελλάδας και οι διάφορες εξελίξεις, όπως οι προσπάθειες του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αποτραπεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και οι διαδηλώσεις του ελληνικού λαού, είναι το θέμα που δεσπόζει στο σημερινό Τύπο.

Προβάλλονται επίσης η απόφαση των ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, για έναρξη της συζήτησης της ουσίας του Κυπριακού στις 29 Ιουνίου, η επίσκεψη χθες ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων σε αρχαία μνημεία στην Αμμόχωστο, η αθώωση από παράνομο δικαστήριο στα κατεχόμενα του ζεύγους των Τ/κ, που υψώνει την κυπριακή σημαία, η νέα μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και το κλείσιμο σήμερα της έκτης αξιολόγησης για την Κύπρο στο Eurogroup.

Η “Αλήθεια” κάτω από τον τίτλο “Τα κόκκινα, τα μπλε και τα μαύρα” γράφει ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση αρχίζει στις 29 Ιουνίου επί του εγγράφου Αναστασιάδη – Ακιντζί. Ξεκινά η αλληλένδετη διαπραγμάτευση Κεφαλαίων με αρχή από τη διακυβέρνηση, περιουσιακό και πτυχές του Εδαφικού. Γράφει επίσης ότι κλείνει σήμερα η έκτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος προσαρμογής και το Eurogroup θα εγκρίνει σήμερα την επόμενη δόση για την Κύπρο. Προβάλλει αλλού ότι νέα μεθοδολογία, φέρνει μειώσεις στην τιμή του ρεύματος, ανακοινώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.

“Η Σημερινή” τιτλοφορεί το κύριο θέμα της “Πρόταση Γιούνκερ γι’ άρση του αδιεξόδου” και γράφει ότι ύστατη προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών βρίσκεται σε εξέλιξη με όλα τα βλέμματα στραμμένα στο σημερινό Eurogroup. Αναφέρει αλλού ότι η JCC βρίσκεται στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ η οποία εξετάζει το μονοπωλιακό καθεστώς της. Γράφει, επίσης, ότι τροποποιήθηκε το κατηγορητήριο εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα εγείρει προδικαστικές ενστάσεις.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριο θέμα του με τίτλο “Βουτιά` στις διαφωνίες” γράφει ότι βάρος στην ουσία του Κυπριακού και προσοχή στις αποκλείσεις αποφάσισαν να δώσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Ο “Φ” γράφει ότι με νέα πρωτοβουλία και ελαφρώς καλύτερη πρόταση ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φέρεται να “επιστρέφει” στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Προβάλλει, επίσης, τη βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό μαθητικών εφημερίδων, ο οποίος καθιερώθηκε από την εφημερίδα, και γράφει ότι δεκάδες έφηβοι δημοσιογράφοι κατέκλυσαν χθες το Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Η “Χαραυγή” με τίτλο “Συνταγματική εκτροπή κατά της ΑΗΚ” γράφει στο κύριο της θέμα ότι έξω φρενών οι συντεχνίες της ΑΗΚ καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση, υπό το μανδύα της χρηστής διοίκησης, επιχειρεί την παράκαμψη των συνταγματικών υποχρεώσεων του κράτους και προωθεί τον κατακερματισμό, την αποδυνάμωση και την εκποίηση δημοσίων οργανισμών όπως η ΑΗΚ. Προβάλλει αλλού ότι στις 29 Απριλίου θα αρχίσουν τα δύσκολα στις διαπραγματεύσεις, καθώς ξεκινούν με Διακυβέρνηση, Περιουσιακό και Εδαφικό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή επίσκεψη Ε/κ και Τ/κ χθες στα μνημεία στην Αμμόχωστο.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με πρωτοσέλιδο τίτλο “Ο Πύργος του Οθέλλου σύμβολο εμπιστοσύνης” αναφέρεται στη χθεσινή επίσκεψη των ε/κ και τ/κ κομμάτων σε αρχαία μνημεία στην Αμμόχωστο. Δεν συμμετείχαν η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι.  Προβάλλει επίσης τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ είναι αμφίβολο αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.  Γράφει επίσης ότι σύμφωνα με ομιλία του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου σε εκδήλωση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, 40% της Κύπρου κινδυνεύει με ερημοποίηση.

 

ΚΥΠΕ