Όταν η Ελλάδα δεν πολιτικολογεί, αλλά δημιουργεί

Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται να αρχίσει η λειτουργία στη Βικτώρια της ελληνικής εταιρίας ηλεκτρονικών «Θέων Αισθητήρες» (ΤΗΕΟΝ sensors), η οποία θα παράγει και θα προμηθεύει περισκόπια για οχήματα μεταφοράς πεζικού τύπου M113AS τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αυστραλίας.

Το περίπτερο της Τheon Sensors σε πρόσφατη έκθεση

Το περίπτερο της Τheon Sensors σε πρόσφατη έκθεση

«Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή και για άλλες ελληνικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας να έρθουν εδώ» δήλωσε στο «Νέο Κόσμο», ο Κρίστιαν Χατζημηνάς, πρόεδρος της THEON Sensors, εκφράζοντας, μάλιστα, την ικανοποίησή του που άλλη μια ελληνική εταιρία υψηλής τεχνολογίας, η Intralot, δραστηριοποιείται στην Αυστραλία.

Με έτος ίδρυσης το 1997, η THEON Sensors είναι διεθνής προμηθευτής προϊόντων τεχνολογίας νυχτερινής οράσεως. Όντας ο κύριος προμηθευτής εξοπλισμού νυχτερινής οράσεως για τον Ελληνικό Στρατό, η εταιρία έχει αναπτύξει παράλληλα και ένα διεθνές δίκτυο πελατών και συνεργατών.

Συγκεκριμένα, εξοπλίζει με τα συστήματά της τις ένοπλες και αστυνομικές δυνάμεις σε 12 χώρες ανά τον κόσμο, 6 εκ των οποίων είναι μέλη του NATO. Ανάμεσά τους και η Αυστραλία.

Πρόσφατα, μάλιστα, όπως μας είπε ο κ. Χατζημηνάς, μπήκε στην αγορά της Ινδίας, της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων.

«Διαθέτουμε δύο είδη αισθητήρων. Το ένα είναι για την νυχτερινή όραση, το οποίο προορίζεται κυρίως για την άμυνα και χρησιμοποιείται από δυνάμεις ασφαλείας και αμυντικές δυνάμεις κατά τη διεξαγωγή νυχτερινών επιχειρήσεων» αναφέρει ο κ. Χατζημηνάς και προσθέτει: «Το άλλο κομμάτι σχετίζεται με αισθητήρες μικρομηχανικής που εφαρμόζονται στο χώρο της ιατρικής, της αεροπορίας και σε πολλούς άλλους τομείς».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημηνά, με τη μηχανική τεχνογνωσία που έχουν στη διάθεσή τους στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και τους καλούς δείκτες μιας ανασυντασσόμενης οικονομίας, είναι ευκολότερο να εξαγάγουν και να προωθήσουν προϊόντα σε όλο τον κόσμο. «Πάντοτε λειτουργούσαμε εκτός της Αθήνας, όμως πάντα με προσανατολισμό τις εξαγωγές» λέει ο κ. Χατζημηνάς στο «Νέο Κόσμο». Από το 2004 η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της εκτός Ελλάδας.

«Επικεντρωνόμαστε σχεδόν 100% σε εξαγωγές» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Και, μάλιστα, οι πρώτες εξαγωγές προς την Αυστραλία, ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, έγιναν το 2004.

Η THEON Sensors έχει υπογράψει συμβόλαια με τη Σουηδία, εξάγει εξοπλισμούς στην Γαλλία, την Γερμανία, το Βέλγιο και την Χιλή, αλλά η δραστηριότητά της επεκτείνεται και σε χώρες της Μέσης Ανατολής, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και φυσικά τις χώρες που προαναφέραμε». Ωστόσο, λέει ότι η Ευρώπη είναι η μεγαλύτερη αγορά τους γιατί έχει «εξεζητημένους» πελάτες.

«Δεν έχουμε το χαμηλότερο κοστολόγιο στην αγορά, αλλά δεν είμαστε και ακριβοί, γιατί πρόκειται για κάτι σημαντικό για την ασφάλεια του στρατιώτη, ώστε τα συστήματά τους να είναι σωστά κατασκευασμένα και απευθυνόμαστε κυρίως στις πιο εξελιγμένες ένοπλες δυνάμεις στον κόσμο» σημειώνει ο κ. Χατζημηνάς.

Εξηγεί. Μάλιστα, η THEON Sensors βρίσκεται στην πρώτη τριάδα εταιρειών για τη νυχτερινή όραση παγκοσμίως, με γραφεία στη Σιγκαπούρη και το Αμπού Ντάμπι. Η νέα βιομηχανική μονάδα που θα εγκατασταθεί στη Βικτώρια θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρία να διατηρεί τα προϊόντα της off-shore.

«Έχουμε έναν πολύ καλό συνεργάτη εδώ στην Αυστραλία, την Aqueterro» είπε ο πρόεδρος της THEON Sensors.