Μιχ. Κόκκινος: Επιτελικός ο ρόλος της ΓΓΑΕ στην επίλυση προβλημάτων της ομογένειας

Ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) κ. Μιχάλης Κόκκινος επιστρέφοντας από την πολυήμερη περιοδεία του σε πόλεις της Γερμανίας, δήλωσε: «Βιώνοντας από κοντά την ενότητα των Ελλήνων εν αναμονή των Ευρωπαϊκών εξελίξεων, αισθάνθηκα ότι η περιοδεία του Κλιμακίου της ΓΓΑΕ δεν βοήθησε μόνον στην ανάταξη του ηθικού του Ελληνισμού, υπό το φως της κρίσης, αλλά και κατοχύρωσε το ρόλο της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού ως επιτελικού φορέα για την επίλυση των προβλημάτων της Ελληνικής Διασποράς (sic) και ως ουσιαστικού συνδετικού κρίκου μεταξύ της Διασποράς (sic) και της Ελληνικής Πολιτείας».

Ο κ. Κόκκινος,  επισκέφθηκε τη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία, πόλεις με μεγάλη παρουσία Ελληνισμού. Η επίσημη επίσκεψη του Κλιμακίου της ΓΓΑΕ εστέφθη με επιτυχία και οι εκδηλώσεις προς την Ελληνική Αντιπροσωπεία υπήρξαν θερμές. Ο κ. Κόκκινος πραγματοποίησε πληθώρα συναντήσεων με εκπροσώπους Ομογενειακών και Ελληνογερμανικών φορέων, που εκφράζουν όλο το φάσμα της πολύμορφης ομογενειακής ζωής και της παρουσίας του Ελληνισμού στη Γερμανία

Οι συναντήσεις έλαβαν χώρα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ και διοργανώθηκαν από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ, κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, κ. Κώστα Δημητρίου.

Σκοπός των συναντήσεων ήταν: η άμεση επαφή με την Ομογένεια, η συζήτηση για τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, οι προβληματισμοί περί ριζικής αναμόρφωσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, καθώς και η σε βάθος ενημέρωση για τα ζητήματα που απασχολούν την Ομογένεια.

Ο κ. Μ. Κόκκινος είχε συναντήσεις με τα Διοικητικά Συμβούλια των Ελληνικών Κοινοτήτων της περιοχής, ενώ απηύ

Ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχ. Κόκκινος  μπροστά στο υπό ανέγερση Ελληνικό σχολείο του Μονάχου.

Ο επικεφαλής της ΓΓΑΕ Μιχ. Κόκκινος μπροστά στο υπό ανέγερση Ελληνικό σχολείο του Μονάχου.

θυνε και ανοιχτή πρόταση-πρόσκληση συνεργασίας, προς κάθε κατεύθυνση, με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου των Κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα, ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, είχε συνάντηση με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνο, ο οποίος τόνισε τον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας στην ζωή της Ελληνικής παροικίας.

Επίσης συναντήσεις είχε με φορείς του πολιτισμού, στους οποίους εξέφρασε την ετοιμότητα να αναπτύξει στενή συνεργασία και να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες τους, με εκπροσώπους της ομογένειας, όπως είναι οι Ελληνικές Κοινότητες, οι Εθνικοτοπικοί και άλλοι Σύλλογοι, στους οποίους επίσης τόνισε την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής τους στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Γερμανίας.

Σε επαφές με επαγγελματικούς φορείς και επιχειρηματικούς συνδέσμους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αναπτύχθηκαν οι προοπτικές επενδύσεων, καθώς και η σημασία της δικτύωσης των Ελλήνων της Γερμανίας σε επαγγελματική βάση.

Ευδόκιμη υπήρξε η συνεργασία με φορείς της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία καθώς και με εκπροσώπους Ομογενειακών ΜΜΕ, του Ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle και του WDR.

Τέλος, ο κ. Μ. Κόκκινος ενημερώθηκε αρμοδίως για τη δραστηριότητα του Γενικού Προξενείου και τα σχέδια δράσης για το επόμενο διάστημα, καθώς και για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και τις δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσής του, όπως για παράδειγμα με τη διασύνδεση των Προξενικών Αρχών με τις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών και τις υποδομές του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στο Βερολίνο έγιναν συναντήσεις με την ομώνυμη Ελληνική Κοινότητα, με τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου-Βραδεμβούργου και με

Πανεπιστημιακούς.  Συζητήθηκαν διεξοδικά και τα θέματα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης με τους αρμόδιους φορείς και τέθηκαν από τους ομογενείς τα προβλήματα, που απασχολούν γονείς και εκπαιδευτικούς.

Νέος σταθμός της περιοδείας ήταν οι εστίες του Ελληνισμού στη Βαυαρία. Στη Νυρεμβέργη αναλόγως παραγωγικές υπήρξαν οι συναντήσεις με τις Ελληνικές Κοινότητες Νυρεμβέργης, Φύρτης, Ερλάνγκεν, Βαμβέργης και Σβάινφουρτ, με τους Εθνικοτοπικούς Ομογενειακούς Συλλόγους και τους Έλληνες αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πόλεις της Βόρειας Βαυαρίας, όπως και στο Μόναχο, όπου επίσης διοργανώθηκαν συναντήσεις με Ελληνικούς Συλλόγους και με τις Κοινότητες Μονάχου και περιχώρων, Νταχάου, Κάρλσφελντ, Γκέρετσριντ και Χάαρ.

Η υποδοχή του κ. Μιχάλη Κόκκινου από τους Ομογενειακούς και Ελληνογερμανικούς φορείς ήταν θερμή και ήταν προφανής η ικανοποίηση για την, μετά από χρόνια, εκεί επίσκεψη κλιμακίου της ΓΓΑΕ του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και η επιθυμία των περισσοτέρων για συμμετοχή στις πρωτοβουλίες της και για ουσιαστική επικοινωνία με την Υπηρεσία.

Στο Μόναχο ο κ. Κόκκινος επισκέφθηκε και το εργοτάξιο του υπό κατασκευή Ελληνικού σχολείου Μονάχου. Το σχολείο κατασκευάζεται σε ιδιόκτητο χώρο του Ελληνικού Δημοσίου, θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ελληνικού Κράτους και θα προσφέρει Ελληνική Παιδεία στα Ελληνόπουλα της Βαυαρίας.

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση στον Ναό Αγίου Γεωργίου στο Μόναχο (που βρίσκεται στη γειτονιά της πόλης που έζησε η οικογένεια Βουλγαρίδη) για το θύμα των Νεοναζιστών Θεόδωρο Βουλγαρίδη).

Στιγμιότυπο από την επιμνημόσυνη δέηση στον Ναό Αγίου Γεωργίου στο Μόναχο (που βρίσκεται στη γειτονιά της πόλης που έζησε η οικογένεια Βουλγαρίδη) για το θύμα των Νεοναζιστών Θεόδωρο Βουλγαρίδη.

Σημειώνεται ότι εφέτος εορτάζονται τα 20Α γενέθλια του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ Ιδρύματος, που συστάθηκε το 1995 με την υποστήριξη του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στο Μόναχο και ιδρυτικά μέλη την Ελληνική Κοινότητα του Μονάχου και άλλους δεκαπέντε Ελληνικούς Συλλόγους και Οργανισμούς της Ελληνικής παροικίας, με σκοπό την προώθηση και ενίσχυση της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Η περιοδεία στη Γερμανία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνου από τον Επικεφαλής της ΓΓΑΕ κ. Μιχάλη Κόκκινο ο οποίος εκπροσώπησε την Ελληνική Πολιτεία και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Κοτζιά, στις Εκδηλώσεις Μνήμης που διοργανώθηκαν στο Μόναχο για τον άδικο χαμό του Έλληνα Πόντιου ομογενή και μέλους του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου Θεόδωρου Βουλγαρίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε μπροστά στο κατάστημά του στις 15 Ιουνίου του 2005, από την εγκληματική νεο-ναζιστική οργάνωση NSU.

Παρουσία του Βαυαρού Υπουργού Εσωτερικών, του Δημάρχου Μονάχου και άλλων επισήμων της Γερμανικής Πολιτείας, ο κ. Κόκκινος, μεταξύ άλλων, τόνισε «Όσο η Ευρώπη εξακολουθεί να τραβά αυτό τον αδιέξοδο δρόμο που την απομακρύνει από τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, τόσο θα εκτρέφει το μίσος, την ξενοφοβία, αλλά και μορφώματα σαν εκείνο που δολοφόνησε άνανδρα τον Θεόδωρο Βουλγαρίδη και τα άλλα αθώα θύματα».

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Μιχ. Κόκκινου  με τους εκπροσώπους των ομογενειακών φορέων στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ.