Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 19 Ιουνίου 2015

Η χθεσινή συνεδρία του Eurogroup και η μη επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα είναι το θέμα που κυριαρχεί σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο Τύπος αναφέρεται επίσης στην απόφασή του Eurogroup για εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Κύπρο, στην πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη συζήτηση που άρχισε στη Βουλή για το Σύμφωνο Συμβίωσης, στις μειώσεις των μισθών στην Κύπρο, στην παραίτηση του Γιώργου Βαρνάβα από την ηγεσία της ΕΔΕΚ, στα έργα ύψους σχεδόν 174 εκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη διάψευση από την Αστυνομία ότι έγινε απόπειρα απαγωγής τριών παιδιών από ξενοδοχείο στον Πρωταρά.

Η “Αλήθεια” με κύριο τίτλο “Νέο αδιέξοδο και τελεσίγραφα” γράφει πως καθώς απομένουν μέρες μόνο μέχρι την εκπνοή της παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας καμιά πρόοδος δεν σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με Μέρκελ, Παυλόπουλο και Τσίπρα για το ζήτημα της Ελλάδας. Σε άλλο θέμα γράφει πως το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για την Κύπρο, ενώ σήμερα το ΔΝΤ θα εγκρίνει τις δόσεις ύψους 170 εκατομμυρίων.

“Η Σημερινή” με κύριο τίτλο “Κορύφωση δράματος χωρίς σημάδι λύτρωσης” αναφέρει πως μέσα σε σιδερένιο κλοιό πιέσεων τέθηκε η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται προ των πυλών χρεοκοπίας και πως δεν είναι σίγουρο αν θα ανοίξουν οι τράπεζες στη χώρα τη Δευτέρα. Αλλού σημειώνει πως το πόρισμα της Βουλής καίει τη Γιωρκάτζη και φορτώνει με ευθύνες και τον Πρόεδρο. Επίσης αναφέρει πως ο Υπουργός Υγείας ευελπιστεί ότι 7-9 μήνες μετά την έγκριση της Βουλής θα προχωρήσει η αυτονόμηση νοσηλευτηρίων.

“Ο Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο “Τελεσίγραφο στην Ελλάδα” πως με την πλάτη στον τοίχο είναι η Ελλάδα, η οποία μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες πρέπει να καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους Θεσμούς και τους εταίρους της καθώς ούτε χθες επιτεύχθηκε πρόοοδς, όπως ήταν η διαπίστωση του Γιούρογκρουπ. Αλλού αναφέρεται στην έναρξη της συζήτησης χθες στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης, σημειώνοντας πως οι υιοθεσίες από ομόφυλα ζευγάρια είναι “καυτή πατάτα”. Επίσης γράφει πως δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν σήμερα στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων, καθώς το απόγευμα θα τελεστούν ομαδικά οι γάμοι 70 ζευγαριών από το Ισραήλ.

Η “Χαραυγή” αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Πρωταθλητής η Κύπρος στη μείωση μισθών” πως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση μισθών – κατά 1,8%- για την Κύπρο. Αλλού σημειώνει πως έκδηλα θετικό παρουσιάζεται το ενδιαφέρον της κυπριακής κοινωνίας για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως μετά τη χθεσινή παραίτηση του Γιώργου Βαρνάβα θα υπάρξουν και άλλες πολιτικές εκπλήξεις στην ΕΔΕΚ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο “Σύνοδος για την κρίση ενώ υπάρχει εκροή χρημάτων” πως οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν μια Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα για το ελληνικό ζήτημα, ενώ έχουν αυξηθεί οι αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες στην Ελλάδα. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγγειλε χθες έργα ύψους σχεδόν 174 εκατομμυρίων ευρώ για τη Λευκωσία. Επίσης αναφέρει πως η Αστυνομία διέψευσε πληροφορίες για απόπειρα απαγωγής τριών παιδιών από ξενοδοχείο στον Πρωταρά.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος” με κύριο τίτλο “Σενάριο αποδραματικοποίησης” αναφέρει πως για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την άλλη εβδομάδα αισιοδοξεί τώρα η ελληνική κυβέρνηση παρά τη δυστοκία που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες στις συζητήσεις με τους δανειστές. Αλλού σημειώνει πως μεστή μηνυμάτων και ουσίας ήταν η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ. Επίσης φιλοξενεί δήλωση της Προέδρου της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένας Γεωργιάδου, σύμφωνα με την οποία κερδίζει έδαφος η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2015.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη” με κύριο τίτλο “Πόλεμος εξόντωσης!” κάνει λόγο για εμφύλιο στην ΕΔΕΚ και εξοστρακισμούς με πρόσχημα τις θητείες σε πολιτειακά και κομματικά αξιώματα. Αλλού αναφέρει πως αναβιώνει “Συντονιστικό Κέντρο” υπό τον Αρχιεπίσκοπο για να προλάβει τυχόν εξελίξεις στο Κυπριακό που θα δημιουργήσουν προοπτικές λύσης – επανένωσης. Επίσης γράφει πως ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης φεύγοντας πήρε μαζί του τους σκληρούς δίσκους του υπολογιστή του.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Ποντίκι” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ομάδα κρούσης ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ για Κυπριακό” πως η απόλυτη διαχρονική σύμπλευση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό, έχει μετουσιωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε συνεργασία και σε συντονισμό. Αλλού αναφέρει πως έργα 173,9 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της Λευκωσίας εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Επίσης γράφει για ψυχολογική προετοιμασία εκ μέρους του κ. `Αιντα προκειμένου οι Κύπριοι να δεχτούν τη λύση του Κυπριακού εύκολα.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Weekly” με κύριο τίτλο “Μπρος ολοταχώς” γράφει πως ένα μήνα μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι συνομιλίες κινούνται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αλλού αναφέρει πως δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα κατά τη χθεσινή συνεδρία του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Επίσης αναφέρεται στην ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ .

ΚΥΠΕ