Ούτε στο ποιος προκάλεσε το Συμβούλιο Κορυφής συμφωνούν!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ό,τι ανέφεραν από το πρωί ¨κυβερνητικές πηγές“, εκδόθηκε λίγο αργότερα και ως επίσημη δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το Συμβούλιο Κορυφής της Δευτέρας που ανακοινώθηκε επισήμως από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, λίγη ώρα μετά μία ακόμη άκαρπη Σύνοδο του Eurogroup, για το ελληνικό θέμα, το απόγευμα της Πέμπτης, 18 Ιουνίου 2015.

 Στη δήλωσή του ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει -όπως και οι κυβερνητικές πηγές- “θετική εξέλιξη” το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής. Αυτό παρά το γεγονός ότι προκλήθηκε ακριβώς εξαιτίας του ότι δεν προέκυψε λύση στο Eurogroup, το οποίο εξελίχθηκε μέσα σε αρνητικό κλίμα για τις ελληνικές θέσεις.

Πάντως, η λακωνική δήλωση του Donald Tusk δεν μοιάζει να ενστερνίζεται την άποψη του Υπουργού Οικονομικών Γιάν(ν)η Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής για να επεξεργαστεί την “ολοκληρωμένη πρόταση” που έχει καταθέσει.

“I have decided to convene a Euro Summit Monday. Time to discuss the situation of Greece at highest political level”, είναι η ακριβής ανακοίνωση για την σύγκλιση του Συμβουλίου Κορυφής.«Αποφάσισα να συγκαλέσω τη Σύνοδο Κορυφής του Euro τη Δευτέρα. Είναι ώρα να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο».

Η δήλωση του πρωθυπουργού αναφέρει:

«H σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στο δρόμο για συμφωνία.

Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης κι εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της Συνόδου αυτής. Όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου, θα διαψευστούν.

Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ».

Πάντως, προκειμένου να μπορέσει κανείς να διαπιστώσει που βρίσκονται τα πράγματα, πρέπει να επανελθεί στη δήλωση Βαρουφάκη ότι κατόπιν ελληνικής πρότασης αποφασίστηκε η σύγκληση Συνόδου Κορυφής. Τη δήλωση  αυτή έκανε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Eurogroup, τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει και στους Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Λαγκάρντ σχετικά με τις αναφορές τους πως η Ελλάδα οφείλει να τους παρουσιάσει μία συγκεκριμένη πρόταση και να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

«Στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα παρουσιάζοντας μια συνολική ολοκληρωμένη πρόταση που εάν γίνει αποδεκτή θα θέσει τέλος στο ελληνικό δράμα των τελευταίων ετών”, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.  Λίγο νωρίτερα ο κ. Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει πως “ελάχιστες σοβαρές προτάσεις έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες από ελληνικής πλευράς”…

Πρέπει να σημειωθεί ότι από κανένα μέλος του Eurogroup, δεν αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα παρουσίασε “μια συνολική ολοκληρωμένη πρόταση”.

Κατόπιν τούτων, πολιτικοί παρατηρητές απέδιδαν ιδιαίτερη σημασία στο εάν τελικά η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής προκλήθηκε πράγματι μετά από ελληνικό αίτημα ή αποτέλεσε ύστατη (αρνητική;) αντίδραση των εταίρων μπροστά στο αδιέξοδο των 5μηνων διαπραγματεύσεων με την ελληνική Κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αισιοδοξία του Πρωθυπουργού ότι “Θα υπάρξει λύση στη βάση του σεβασμού των κανόνων της ΕΕ αλλά και της δημοκρατίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη μέσα στο ευρώ” εκλαμβάνεται από τους πολιτικούς παρατηρητές ως απόφαση του Μαξίμου να συγκρουστεί με την εσωκομματική (και ενδοκυβερνητική) αντιπολίτευση καθώς γνωρίζουν ότι στη βάση των “αδιαπραγμάτευτων” κόκκινων γραμμών, συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί.