Πούτιν-Τσίπρας: Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι της Ευρωζώνης!

Την ώρα που οι ελληνικές Τράπεζες βίωσαν τη δική τους “μαύρη Παρασκευή” με εκρροές κεφαλαίων άνω του 1,5 δις, ενώ οι παραγγελίες για μετρητά που δόθηκαν σήμερα δείχνει πως η Δευτέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη ημέρα, από την μακρινή Πετρούπολξη Βλαντιμέρ Πούτιν και Αλέξης Τσίπρας διάγνωσαν πως το οικονομικό πρόβλημα “δεν είναι ελληνικό είναι ευρωπαϊκό”!

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Τουσκ έστελνε σκληρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση: “Η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: συμφωνία ή χρεοκοπία”.

Τόνισε, πάντως, πως η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα.

Πάντως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έσπευσε να υιοθετήσει όλα όσα από βήματος είπε ο κ. Τσίπρας αναφορικά με τις αγορές, επισημαίνοντας:

“Όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα της κρίσης δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, σημείωσε –απαντώντας σε ερώτηση- ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν. Πρόσθεσε μάλιστα, χαμογελώντας, ότι “το πρόβλημα το έχουν οι πιστωτές, και όχι η Ελλάδα”…

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Πούτιν υποστήριξε πως η  Ρωσία δεν είναι εκείνη που πυροδότησε την κρίση στην Ουκρανία, επιρρίπτοντας ευθέως της ευθύνη της ανάφλεξης στην περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες!

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση περνούν την πιο κρίσιμη φάση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή αισιόδοξος για τη μεταξύ τους συνεργασία στο μέλλον. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Δύση δεν πρέπει να επεμβαίνει στα ρωσικά συμφέροντα και τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλάει στη Ρωσία με τελεσίγραφα.

Αναφερόμενος στην κρίση στην Ουκρανία, ο Πούτιν πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στη Δύση υποστηρίζοντας ότι μόνο εκείνη μπορεί να επηρεάσει το Κίεβο. «Από τη στιγμή που θα βρεθεί πολιτική λύση, δεν θα υπάρχουν όπλα στην Ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.

Οι χώρες της Δύσης έχουν επιβάλει μία σειρά από οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, για τον ρόλο της και τη στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Ο ΑΓΩΓΟΣ

Προκαταρκτική συμφωνία για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Τουρκία και θα διέρχεται και από την Ελλάδα υπέγραψαν Ελλάδα και Ρωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεκσάντρ Νόβακ, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο ίδιος είπε ότι η κατασκευή του θα χρηματοδοτηθεί από τη Ρωσία και η Αθήνα θα επιστρέψει τα χρήματα αργότερα.
Η κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού θα ξεκινήσει το 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2019. Οι δύο χώρες θα έχουν ίσο αριθμό μετοχών στην εταιρεία, δήλωσε ο Νόβακ.

Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 47 δισ κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο.

ΜΟΣΧΑ

Η ρωσική προεδρία ανέφερε ότι στη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη δεν έγινε καμία συζήτηση για παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα.

Ερωτηθείς εάν έγινε τέτοια συζήτηση, ο εκρπόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το Reuters, «όχι, όχι, όχι».

Η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε στην «αναγκαιότητα ανάπτυξης επενδυτικής συνεργασίας», τόνισε ο εκπρόσωπος