Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το Δημοψήφισμα!

 

Αθήνα

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (σ.σ. σαν αυτές που προεκλογικά εξόρκιζε ο ΣΥΡΙΖΑ!)  επιθυμεί η κυβέρνηση να κινήσει ταχύτατα τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που συντάσσει η κυβέρνηση προσπαθεί να σύντμηση τις προθεσμίες και στόχος είναι να έχει υπογραφεί ενδεχομένως και μέχρι το βράδυ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Για «τυχοδιωκτικό σχεδιασμό» και παραβίαση του Συντάγματος κατηγορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κυβέρνηση, σχολιάζοντας την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τις προθεσμίες και τις διαδικασίες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ:

«Ενός κακού μύρια έπονται. Η θεσμική διολίσθηση, όταν αρχίσει, δεν έχει  τελειωμό. Ανέπτυξα χθες στη Βουλή τους λόγους για τους οποίους είναι πολλαπλά αντισυνταγματική η διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος. Είναι αδιανόητο  ένα καθοριστικό για τη μοίρα του τόπου δημοψήφισμα να διεξάγεται  επτά ημέρες – πέντε εργάσιμες – μετά την προκήρυξή του. Αυτό συνιστά καταστρατήγηση και εκφυλισμό της δημοκρατίας.

» Είναι όμως και νομικά αδύνατο, γιατί δεν μπορούν να τηρηθούν οι προθεσμίες της εκλογικής νομοθεσίας που εφαρμόζεται και για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος. Τους το τονίσαμε στη Βουλή.

» Τώρα εκδίδουν ΠΝΠ για την εκ των υστέρων σύντμηση των προθεσμιών επικαλούμενοι ως “εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη” τον τυχοδιωκτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος εντός μιας εβδομάδας!

» Όμως η “εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη” προκύπτει μόνο εξ αντικειμένου και όχι ως αποτέλεσμα ενός πολιτικού σχεδίου που δημιουργεί τεχνητή και άρα απολύτως προβλέψιμη “ανάγκη”.

» Μετά συνεπώς την ωμή παραβίαση της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος, έρχεται και η ωμή παραβίαση της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

» Όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή η κα Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν εξαρχής «θεσμικά ενημερωμένος» για την πρόταση του  Υπουργικού Συμβουλίου να διεξαχθεί το πρωτοφανές, “ταχύρυθμο” και εξ υφαρπαγής δημοψήφισμα.

» Οπότε μπορούμε δυστυχώς να υποθέσουμε ότι είχε προβλεφθεί και η απρόβλεπτη ανάγκη έκδοσης ΠΝΠ για την επί τούτου αλλαγή των προθεσμιών και διαδικασιών!

» Έλεος.

» Στο δημοψήφισμα επιλέγοντας Ευρώπη επιλέγουμε ευτυχώς και Δημοκρατία».

Newsroom ΔΟΛ