Ετοιμάζεται πλήρης ανατροπή στις συντάξεις ελληνο-αυστραλών που ζουν στην Ελλάδα

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Neoskosmos.com

Πλήρης ανατροπή της υπάρχουσας Συμφωνίας Κοινωνικής Ασφάλισης με την Ελλάδα φέρεται να έχει ζητήσει η Αυστραλία, με αύξηση του ορίου εργασιακού βίου στα 35 χρόνια για δικαίωμα χορήγησης ολόκληρης της σύνταξης για τους Έλληνες της Αυστραλίας που επιθυμούν να ζήσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την πρόταση της αυστραλιανής κυβέρνησης προς την ελληνική, οι Ελληνοαυστραλοί θα πρέπει να εργάζονται 35 χρόνια στην Αυστραλία, προκειμένου να δικαιούνται πλήρους σύνταξης όταν αποφασίσουν να ζήσουν στην Ελλάδα (μετά τη συνταξιοδότησή τους). Σύμφωνα με τη σημερινή συμφωνία, πλήρης σύνταξης παρέχεται μετά την πάροδο 25 ετών εργασίας στην Αυστραλία.

Η δεύτερη σημαντική αλλαγή που προτείνει η κυβέρνηση Abbott αφορά τον χρόνο υπολογισμού των ετών του εργασιακού βίου σε ένα ζευγάρι. Μέχρι σήμερα, όταν το ένα (νυν ή πρώην) μέλος ενός ζευγαριού έχει συμπληρώσει 25 χρόνια εργασίας, τότε αυτόματα και το άλλο δικαιούται να παίρνει σύνταξη στο εξωτερικό. Αυτό θα αλλάξει και θα υπολογίζεται με τον ατομικό Εργασιακό Χρόνο Παρανομής στην Αυστραλία (Australian Working Life Residence – AWLR). Αυτός ο χρόνος αναφέρεται σε εργασιακές περιόδους από την ηλικία των 16 ετών έως την ηλικία σύνταξης γήρατος για έναν κάτοικο Αυστραλίας. Ο AWLR κάθε ατόμου που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ποσοστού της σύνταξης είναι το σύνολο των μηνών που εργάστηκε ένα άτομο με την πρόσθεση ενός.

Οι προτεινόμενες αλλαγές δεν θα επηρεάσουν τους σημερινούς συνταξιούχους εκτός κι αν επιστρέψουν και διαμείνουν στην Αυστραλία για πάνω από 26 μήνες και κατόπιν αναχωρήσουν και πάλι για την Ελλάδα, ή αν, για τον έναν ή τον λόγο, χάσουν το δικαίωμα στη σύνταξη γήρατος.

Το επίσημο έγγραφο δόθηκε στην προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και στον πρώην γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κοκκόρη. Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν από τον Συντονιστή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Ωκεανίας και Άπω Ανατολής Γιώργου Αγγελόπουλου στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού το περασμένο Σαββάτο.

“Επειδή υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι δύσκολο να υπάρξουν αλλαγές μόνο από την αυστραλιανή πλευρά και αναμένεται τώρα να υπάρξει ελληνική συνέχεια στο θέμα” δήλωσε αποκλειστικά στο “Νέο Κόσμο” ο κ. Αγγελόπουλος. “Είναι ένα θέμα που αφορά και τους σημερινούς αλλά και τους μελλοντικούς συνταξιούχους της Παροικίας”. Σημείωσε ότι η πρόταση υπήρχε από πέρυσι στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Αυστραλίας.

Η Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλισης είχε υπογραφεί το 2007 από τον τότε υπουργό Οικογενειακών Θεμάτων και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Mal Brough, και την τότε υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη.