Ο Ομπάμα ανακοίνωσε την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα

Ουάσινγκτον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας, έπειτα από μία τεταμένη περίοδο διάρκειας 50 και πλέον ετών, απόρροια του Ψυχρού Πολέμου, κι έκανε λόγο για άνοιγμα ενός «νέου κεφαλαίου».

«Σήμερα οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν επίσημα να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με […] την Κούβα με στόχο να ανοίξουν εκ νέου οι πρεσβείες» στις χώρες μας, δήλωσε ο Ομπάμα από τον κήπο του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα» στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ζήτησε επιπλέον από το αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο ελέγχουν οι αντίπαλοί του Ρεπουμπλικάνοι, να άρει το εμπάργκο σε βάρος της Κούβας που έχει ως αποτέλεσμα να ασφυκτιά η οικονομία της κομουνιστικής νήσου εδώ και δεκαετίες.

«Οι Αμερικανοί και οι Κουβανοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μπροστά. Πιστεύω ότι είναι καιρός το Κογκρέσο να κάνει το ίδιο. Καλώ το Κογκρέσο να λάβει τα (απαραίτητα) μέτρα με στόχο την άρση του αδιεξόδου που εμποδίζει τους Αμερικανούς να ταξιδέψουν ή να έχουν εμπορικές συνδιαλλαγές με την Κούβα» εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα επισκεφθεί αυτό το καλοκαίρι την Αβάνα για να «υψώσει με υπερηφάνεια την αμερικανική σημαία και πάλι στην πρεσβεία μας» προσέθεσε ο Ομπάμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο επιβεβαίωσε και αυτός την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ σε μία επιστολή προς τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα.

«Έχω την χαρά να απευθυνθώ σε εσάς με μία επιστολή προκειμένου να επιβεβαιώσω ότι η Δημοκρατία της Κούβας αποφάσισε να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και να ανοίξουμε τις διπλωματικές μας αποστολές σε Ουάσιγκτον και Αβάνα αντίστοιχα την 20ή Ιουλίου» επισήμανε ο Κάστρο σε επιστολή που διαβάστηκε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κούβας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό