Ωρα γενναίων αποφάσεων

Φρονήσης μεν μηδέποτε επί σεαυτώ μέγα, αλλά μηδέ καταφρονήσης σεαυτού.

Ισοκράτης, 436-338 π.Χ., Αθηναίος ρήτορας

μτφρ: ποτέ μην έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου αλλά και ποτέ μην περιφρονήσεις τον εαυτό σου.

πηγή: gnomikologikon.gr

 

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

H PANHELLENIC POST και ο γράφων, ήδη από τον Μάρτιο του 2015, σε ανάλυση με τίτλο: «Τι έδειξε η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ» (https://www.panhellenicpost.com/archives/119635) είχαν προβλέψει την εξέλιξη των γεγονότων. Και, αναλύοντας τα καθέκαστα,  είχαν επισημάνει, έκτοτε: «Επομένως, καλή η πρόσκληση, καλό το ταξίδι, καλή η προσπάθεια Τσίπρα, αλλά δεν θα αποδώσουν όλα αυτά εάν δεν αποφασίσει ο πρωθυπουργός ότι η περίοδος που <κέρδιζε εσωκομματικό χρόνο> πέρασε. Τελείωσε. Τώρα έχει μπροστά του ΜΟΝΟΝ αποφάσεις. Αποφάσεις που για να είναι αποτελεσματικές, λυτρωτικές και επιτυχείς, θα πρέπει να είναι και γενναίες πολιτικά.

Εάν τις τολμήσει, και ηγέτης θα αποδείξει ότι είναι και η αντιπολίτευση θα πρέπει να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τους εσωκομματικούς τριγμούς και αλαλαγμούς, έστω και εάν ο ίδιος ποτέ δεν συνέδραμε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι ώρες είναι κρίσιμες.  Ίσως η καλύτερη λύση θα ήταν μια Οικουμενική κυβέρνηση Εθνικής σωτηρίας. Επειδή, όμως, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον αυτήν την ώρα, ας συνεννοηθούν ατύπως να σώσουν όλοι μαζί την Ελλάδα.

Η ιστορία θα αποδώσει και τον έπαινο και τις ευθύνες εκεί όπου θα ανήκουν».

Αυτά γράφαμε πριν από ακριβώς 110 ημέρες. Ακολούθησε η πρόσφατη Σύσκεψη των Πολιτικών αρχηγών, η κοινή πολιτική πλατφόρμα των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου (πλήν ΚΚΕ) και η εξουσιοδότηση – στήριξη της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση Τσίπρα (251 ψήφοι) για να υπογράψει τη συμφωνία. Σήμερα, οι εταίροι «πιέζουν» για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» και όλοι οι παράγοντες της δημόσιας ζωής εκτιμούν ότι Οικουμενική κυβέρνηση, μετά την απώλεια της δεδηλωμένης από την ψηφοφορία στη βουλή, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι  «η δημιουργία κυβέρνησης ειδικού δεν είναι ΣΗΜΕΡΑ στο τραπέζι, αλλά αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί την Δευτέρα, την Τρίτη ή την Τετάρτη».

Όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανταρσία 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν του έδωσαν την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθεί τη συμφωνία στις Βρυξέλλες, αλλά και μετά την «προειδοποίηση» άλλων 15 βουλευτών ότι ψήφισαν «ναι» μόνον για να μην ανατραπεί η Κυβέρνηση, είναι αποφασισμένος  να κινηθεί ταχέως και να αναμορφώσει το πολιτικό σκηνικό.
Βεβαίως «τίποτα δεν μπορεί να συζητηθεί σοβαρά πριν ολοκληρωθεί η επίτευξη συμφωνίας», όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Αλλά ήδη ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να συμμετέχει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού ως το φθινόπωρο.

Ο χρόνος των εκλογών θα καθοριστεί όχι από τις εισηγήσεις συνεργατών, αλλά από τα γεγονότα. Ασφαλώς προέχει η Συμφωνία και η δρομολόγηση υλοποίησής της. Βεβαίως, όμως, και ουδείς διανοείται ότι μπορεί να στηθούν κάλπες με κλειστές ή υπολειτουργούσες τις  Τράπεζες. Ούτε με «μεταβατικό» αρχηγό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως προς το τελευταίο, με δεδομένο ότι ήδη ο κ. Μεϊμαράκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας και συνακόλουθα υποψήφιος πρωθυπουργός, θα ήτανε ίσως μία ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ το κόμμα να εκσυγχρονιστεί καθιερώνοντας, με αλλαγή του Καταστατικού σε ένα επαν-Ιδρυτικό Συνέδριο, την διεξαγωγή εσωτερικών εκλογών, σε ειδικό Πανελλαδικό Συνέδριο του κόμματος, για την ανάδειξη κάθε φορά (ή την ανανέωση της εμπιστοσύνης) του υποψήφιου για την πρωθυπουργία.

Δηλαδή, άλλος να είναι ο Πρόεδρος του κόμματος και άλλος ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας και, επομένως, και υποψήφιος Πρωθυπουργός.

Αναγνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο αφού πολλά πρέπει να αλλάξουν. Το Σύνταγμα, άρθρο 37 ορίζει ότι «Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών». Το ίδιο άρθρο, όμως, παρ.4 επίσης ορίζει ότι «Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ανατίθεται σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους , εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης ή διερευνητική εντολή σε αρχηγό κόμματος, αν το κόμμα δεν έχει αρχηγό ή εκπρόσωπο (…) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίδει την εντολή σ΄ αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος».

Επ΄αυτού πρέπει ασφαλώς να γνωμοδοτήσουν οι Συνταγματολόγοι.

Η Μεταπολίτευση ΔΕΝ θα τελειώσει, όμως, αν δεν αλλάξουν ΌΛΑ! Το έχουμε γράψει ήδη πριν από 162 ημέρες  https://www.panhellenicpost.com/archives/115273, (Κινήσεις τακτικής) αλλά και https://www.panhellenicpost.com/archives/114268 (Ώρα αυτοκριτικής). Αν δεν εμποτισθεί ο λαός με την αποφασιστικότητα που επιβάλλεται προκειμένου να αλλάξει και ο ίδιος νοοτροπία και ο τόπος συνήθειες, τίποτε δεν μπορεί να ορθοποδήσει στη χώρα και αυτό ασχέτως κυβερνήσεων και πρωθυπουργών.

Επειδή φθάσαμε ήδη στον πάτο του βαρελιού, ώρα είναι να προβληματισθούμε πως θα αναδυθούμε πάλι στην επιφάνεια με επιτυχία! Και απαιτούνται γι αυτό γενναίες αποφάσεις!