Απεργιακό κύμα σαρώνει σήμερα όλη την Ελλάδα

Απεργιακός «πυρετός» θα επικρατεί στη χώρα, αύριο, Τετάρτη ημέρα κατά την οποία θα συζητηθεί στη Βουλή η δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η ΑΔΕΔΥ προχώρησε στην κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στον δημόσιο τομέα, για αύριο. Παράλληλα έχουν προγραμματισθεί απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 και συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, στις 19:00. Επίσης, αύριο το απόγευμα, στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), στην Ομόνοια.

Τη συμμετοχή του στην απεργία της ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος καλεί τους διοικητικούς υπαλλήλους στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στάση εργασίας στο Μετρό – Χειρόφρενο σε ΟΣΕ και Προαστιακό

Ακινητοποιημένοι θα είναι αύριο οι συρμοί του Μετρό, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί, λόγω της προειδοποιητικής στάσης εργασίας που αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ).

Κανονικά θα λειτουργήσουν ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το τραμ.

«Η μνημονιακή λαίλαπα συνεχίζεται ακόμα και από την «αριστερή» κυβέρνηση Τσίπρα, στη λογική της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της κοινωνικής αφαίμαξης», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το σωματείο εργαζομένων, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στα αυριανά συλλαλητήρια.

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα στις συγκοινωνίες δεν σταματούν εδώ, αφού ΟΣΕ και Προαστιακός θα πραγματοποιήσουν σε 24ωρη απεργία, ενώ ματαιώνονται και τα σημερινά βραδινά δρολόγια.

Απεργούν και οι εργαζομενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Παράλληλα, σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά αύριο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00, ενώ θα συμμετάσχει και στο συλλαλητήριο που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα, διεκδικώντας «την κατάργηση των μνημονίων».

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, με την ψήφιση του «”Δημοσιονομικού Συμβουλίου” ως κόφτη των κοινωνικών δαπανών, τελειώνει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας. Οι υπηρεσίες μετατρέπονται σε ανταποδοτικές, ανταγωνιστικές και οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους την υγειά τους. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση θα αντιμετωπιστούν από τα έσω του συστήματος, με κατάργηση, υποβάθμιση, απαξίωση Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας».

Κινητοποίηση φαρμακοποιών

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία προχωρούν και οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στην πλήρη απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων αλλά και για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.

Οι φαρμακευτικοί σύλλογοι θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο, προκειμένου να καθορίσουν την στάση που θα ακολουθήσουν.

Διαμαρτυρία της ΠΟΕΣΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων θα πραγματοποιήσει αύριο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος (πεζόδρομος Κοραή) στις 7 το απόγευμα.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΕ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 14 Ιουλίου 2015 και αποφάσισε, επίσης, να καλέσει τα σωματεία- μέλη της σε κινητοποίηση με τοπικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας «για να δώσουν όλοι οι επαγγελματίες το παρόν και να ενισχύσουν τη φωνή του κλάδου αντιδρώντας στην αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση» όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας-μέλος της ΓΣΕΒΕΕ.