Χάνονται τα πτηνά μαζί και οι ελπίδες για έξοδο από τα μνημόνια…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΣΧΟΛΙΟ

Κατά περίπου 70% έχει μειωθεί από το 1950 ο πληθυσμός των θαλάσσιων πτηνών, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, που δημιούργησε μια παγκόσμια τράπεζα πληροφοριών σχετικά με τον πληθυσμό των θαλάσσιων πτηνών από το 1950 έως το 2010.. Μαζί με τα πτηνά,  στη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής χάνονται και οι ελπίδες που είχε εκθρέψει προεκλογικά στο λαό ο ΣΥΡΙΖΑ, για έξοδο από τα Μνημόνια και την ύφεση στην οποία έχει βουλιάξει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και με την οποία θα ζήσει, δυστυχώς, και τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια…

Το νέο, τρίτο, μνημόνιο, επαχθέστερο των προηγούμενων δύο, θάβει κυριολεκτικά τις ελπίδες για σύντομη έξοδο από την κρίση. Η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή μπορεί να είναι κρίσιμη για τις εσωτερικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ, είναι όμως αποφασιστική για το μέλλον της χώρας. Είναι και ενδιαφέρον το πολιτικό πείραμα η κυβέρνηση με χαμένη ήδη την δεδηλωμένη και διασπασμένο το κόμμα, να κυβερνά με την ψήφο ανοχής της αντιπολίτευσης και, μάλιστα, προκειμένου να εφαρμόσει ένα σκληρό μνημόνιο!

Ωστόσο η μεταβατική αυτή εξέλιξη, που, εξ αντικειμένου, δεν μπορεί πολιτικά να μακροημερεύσει, ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να αποφύγει η χώρα την άναρχη πτώχευση που θα σήμαινε και ολοκληρωτική καταστροφή.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για μία δύσκολη συμφωνία, αλλά, όπως είπε, ξέφυγε η Ελλάδα από το Grexit και σημείωσε πως απέναντι στους ευρωπαίους ηγέτες υπήρχαν δύο εναλλακτικές, η συμφωνία ή η άτακτη χρεοκοπία. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν πρόκειται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του, τα λάθη και τις παραλείψεις, αλλά δεν μπορεί να αφήσει τους Έλληνες πολίτες στο έλεος της οικονομικής καταστροφής και την κατάρρευση των τραπεζών, που θα έχει ως αποτέλεσμα το κούρεμα των καταθέσεων. Όπως σημείωσε δε, το κείμενο της συμφωνίας δεν το πιστεύει, αλλά υποστήριξε πως δεν είπε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Ως προς το τελευταίο, πολιτικοί παρατηρητές έλεγαν στην  ΡΗΡ, πως αρκεί να θυμίσει κανείς τις προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, αλλά και την σύντομη προεκλογική καμπάνια για το Δημοψήφισμα. Ως δε προς το ότι “δεν πιστεύει” το κείμενο της συμφωνίας, το ερώτημα που εγείρεται, πρόσθεταν, είναι τότε πώς θα το εφαρμόσει;

Σε ότι αφορά την εξομολόγηση ότι “δεν μπορεί να αφήσει τους Έλληνες πολίτες στο έλεος της οικονομικής καταστροφής” οι ίδιοι κύκλοι αναγνώριζαν στον Πρωθυπουργό γενναιότητα και τόλμη, απέναντι στους συντρόφους του,να αναλάβει το κόστος ενός “κακού αριστερού μνημονίου”.

Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεταν, καθίσταται πρόδηλη η ανάγκη να υποστηριχθεί ο κ. Τσίπρας τούτη την ώρα διότι η χώρα ούτε την πρόσθετη περιπέτεια των πρόωρων εκλογών μπορεί να αντέξει ούτε ο πολιτικός κόσμος έχει δικαίωμα να αναλωθεί σε πολιτικές διαμάχες που θα αφήσουν εντελώς απροστάτευτη εθνικά την και οικονομικά ανίσχυρη σήμερα Ελλάδα.

Κύκλοι της ομογένειας υποστήριζαν, τέλος, στην ΡΗΡ ότι καθίσταται κρίσιμο ο κ. Τσίπρας, να εγκαταλείψει τα περί δήθεν “διεθνούς συνωμοσίας και πραξικοπήματος για ανατροπή του”, να διαβεί το Ρουβίκωνα δεχόμενος να τεθεί επικεφαλής μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μόνης δυναμένης να διαχειριστεί πλέον την ζοφερή κατάσταση. “Αν πράγματι εννοεί αυτά που λέει ότι δεν πρόκειται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του, τα λάθη και τις παραλείψεις, τότε η φράση <δεν θα γίνω Παπαδήμος> δεν έχει θέση καθώς δείχνει το αντίθετο από αυτά που ισχυρίζεται”, κατέληγαν.