Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 20 Ιουλίου 2015

  Η δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι η τουρκική εισβολή δεν ήταν `ειρηνευτική επιχείρηση` αλλά πόλεμος με κύρια θύματα τους Ελληνοκύπριους, η παραπομπή για το Φθινόπωρο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για την ακίνητη ιδιοκτησία, οι αναμενόμενοι για αυτή τη βδομάδα διορισμοί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη νέου Υπουργού Υγείας και προϊστάμενου της ΚΥΠ, και το ενδεχόμενο δέσμευσης λογαριασμών όσων δεν πληρώνουν έγκαιρα το φόρο εισοδήματος, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στις κυπριακές εφημερίδες, οι οποίες με φωτογραφικό και άλλο υλικό προβάλλουν τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής.


Η “Αλήθεια”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Περιπλοκές από την καθυστέρηση της Βουλής”, γράφει ότι η απόφαση της Βουλής να παραπέμψει για συζήτηση το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας είναι δυνατό να οδηγήσει και φέτος στον υπολογισμό της φορολογίας με τιμές του 1980 αντί του 2013. Αλλού, γράφει ότι ο Ακιντζί διορθώνει την Άγκυρα, λέγοντας ότι ήταν πόλεμος και όχι ειρηνευτική επιχείρηση το 1974. Σε άλλο της θέμα γράφει για νέα δοκιμασία του Αλέξη Τσίπρα την Τετάρτη στη Βουλή με ορατό τον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η “Σημερινή” υπό τον τίτλο “Ήταν πόλεμος η `ειρηνευτική επιχείρηση`” γράφει στο κύριο της θέμα ότι στην παραδοχή πως η λεγόμενη κατά την Τουρκία `ειρηνευτική επιχείρηση` στην Κύπρο το 1974 ήταν πραγματικός πόλεμος, τα κύρια θύματα του οποίου ήταν οι Ε/κ, προέβη χθες ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού, γράφει ότι η νεκροψία στον 23χρονο φοιτητή Αλέξη Χαραλάμπους επιβεβαίωσε ότι ο θάνατος του προήλθε από ηλεκτροπληξία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί μέσα στον Ιούλιο τρεις σημαντικές επισκέψεις που αναδεικνύουν το ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας ΕΕ-Μέσης Ανατολής.

Ο “Φιλελεύθερος”, κάτω από τον τίτλο “Εβδομάδα των διορισμών”, γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφασίζει εντός των ημερών για την πλήρωση δύο σημαντικών θέσεων για το κράτος, του Υπουργού Υγείας και του προϊστάμενου της ΚΥΠ, θέση για την οποία γίνονται σκέψεις να διοριστεί, σύμφωνα με τον `Φ`, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Αλλού, γράφει ότι φοροκαταιγίδα πλακώνει την Ελλάδα καθώς από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος ΦΠΑ στα προϊόντα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε κλιμακωτές αυξήσεις εξωδίκων που φθάνουν μέχρι και τα 300 ευρώ εισηγείται η Τροχαία στο Υπ. Δικαιοσύνης για οδηγούς που συλλαμβάνονται να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η “Χαραυγή”, στο κύριο της θέμα με τίτλο “Δέσμευση λογαριασμών για χρέη φόρων”, γράφει ότι όσοι δεν συμμορφώνονται και δεν πληρώνουν έγκαιρα τα χρέη προς το Φόρο Εισοδήματος θα δέχονται δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών. Αλλού, γράφει για τη σημερινή μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή του 1974, σημειώνοντας πως η μνήμη δεν ξεθωριάζει. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο ΘΟΚ αγνοεί επανειλημμένα συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

 

ΚΥΠΕ