Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη σωτηρία…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι ημέρες που έρχονται χαρακτηρίζονται από την άνοδο του υδράργυρου που εισέρχεται πλέον στη ζώνη του «κόκκινου».  Στους 40 βαθμούς Κελσίου η ατμόσφαιρα, σε άλλους τόσους και περισσότερους το πολιτικό σκηνικό!

Η κυβέρνηση, μετρώντας ήδη μείον 39 βουλευτές, πραγματοποιεί κινήσεις που λίγο απέχουν από τα όρια του πανικού. Μεταθέτει νομοσχέδια, αλλάζει θεσμικούς αξιωματούχους, εκτοξεύει συγκεκαλυμμένες απειλές, όλα αυτά προκειμένου να διατηρηθεί στην εξουσία προωθώντας τις υποχρεώσεις που έχει υπογράψει και αναλάβει έναντι των εταίρων – δανειστών.

Ωστόσο, η «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση θα έπρεπε για ένα πράγμα να νοιάζεται και ένα πλάνο να προωθεί ως συμπολίτευση: Την υλοποίηση του Προγράμματός της. Από τη στιγμή που αυτό –για όποιους λόγους- δεν είναι εφικτό, για τους οραματιστές Αριστερούς (όπως η αριστερή πλατφόρμα) δεν έχει νόημα η παραμονή στην διακυβέρνηση μόνο και μόνο για να προωθηθούν οι αποφάσεις των Βρυξελλών.

Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας δεν το βλέπει έτσι. Προσπαθεί να παραμείνει στην εξουσία με την κρυφή ελπίδα ότι θα μπορέσει α «στρογγυλέψει» τις γωνίες της Συμφωνίας. Όσο κι αν αυτή η προσπάθεια είναι θεμιτή, άλλο τόσο είναι και ανεφάρμοστη. Τα δύο προηγούμενα Μνημόνια απέτυχαν γιατί ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στην ολότητά τους. Αυτή ήταν η αδυναμία τους.

Ούτε, όμως, και ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορέσει να εφαρμόσει στην ολότητά του το τρίτο Μνημόνιο. Ακόμη και εάν διατηρήσει την αναιμική «ισχύ» των 120 βουλευτών, μαζί με τους ΑΝΕΛ, πάλι είναι κρίσιμο να αντιληφθεί κανείς ότι δεν θα μπορέσει ούτε σε γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές να προχωρήσει ούτε σε βαθιές τομές στο Δημόσιο να επιδοθεί, μα μήτε και σε τολμηρές αποκρατικοποιήσεις να φθάσει.

Την ώρα που θα σκέφτεται αυτά, οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ θα τον εγκαλούν σε συνέδριο, οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιούν συγκεντρώσεις και οι “σύντροφοι”  του ΠΑΜΕ θα ξεσπαθώνουν υπέρ της δημόσιας περιουσίας που προτιμούν να την βλέπουν να σαπίζει (π.χ. ολυμπιακά κτήρια) παρά να γίνονται ρευστό που θα εισρεύσει στα ταμεία, ανακουφίζοντας κάπως το λαό από τα ασήκωτα βάρη…

Μπροστά στο υπαρκτό δίλημμα, κάποιοι ήδη διαρρέουν σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Αν γίνουν, θα είναι η ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας…

Επειδή, λοιπόν, η κυβέρνηση και να θέλει ο Τσίπρας, δεν μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση του Μνημονίου. Επειδή η οικονομία και να θέλουν κάποιοι, δεν αντέχει πρόωρες εκλογές. Επειδή, όμως, η πατρίδα και θέλει και μπορεί να επιβιώσει.

Γι αυτούς τους λόγους και για τον πρόσθετο ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει με νόμους που θα τους ψηφίζει μόνον η …αντιπολίτευση, καθίσταται μονόδρομος ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή οικουμενικής.

Μόνον όλοι μαζί μπορούμε να διαβούμε τον Ρουβίκωνα. Μόνον όλοι μαζί μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος της επανίδρυσης του κράτους. Μόνον όλοι μαζί θα καταφέρουμε να ψηφίσουμε τους αναγκαίους νόμους, να κάνουμε τις απαραίτητες θυσίες ώστε να φθάσουμε και εμείς, εκεί που πρωτοπόρησαν οι Πορτογάλοι, οι Ιρλανδοί, οι Ιταλοί και άλλοι…

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη σωτηρία…