Ένα αλάτι 24 καρατίων

Η K&K Luxury Food Company παρουσιάζει τη gourmet εκδοχή του αλατιού.

Το 2011 ο Γιώργος Κορακάκης βρισκόταν ακόμα στην Ιταλία σπουδάζοντας οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ca Foscari. Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης των σπουδών του μυήθηκε στον μαγικό κόσμο των Ιταλών επιχειρηματιών παρακολουθώντας στενά τον τρόπο που προωθούσαν με επιτυχία τα τοπικά τους προϊόντα. Τότε ήταν που μπήκε στο μυαλό του το «μικρόβιο» να εξετάσει  στρατηγικές που θα μπορούσαν να αναδείξουν τα ελληνικά προϊόντα και τις ιδιαιτερότητές τους στις αγορές του εξωτερικού. Ειδικό βάρος έπεσε ευθύς εξαρχής στα προϊόντα εκείνα που θα ξεχώριζαν για την υψηλή ποιότητά τους, παραγόμενα χωρίς πρόσθετες χημικές ουσίες, χωρίς αποστάγματα ή αιθέρια έλαια και επεξεργασμένα το λιγότερο δυνατό.

Έτσι γεννήθηκε η K&K Luxury Food Company, μια ελληνική νεοφυής επιχείρηση που έχει συνδέσει το όνομά της με τη gourmet ελληνική κουζίνα. Όπως αναφέρει ο Γιώργος στο fortunegreece.com, το 2014 πήρε το ρίσκο να τοποθετηθεί επιχειρηματικά σε μια αγορά κορεσμένη από πανομοιότυπα αγαθά, ακριβώς επειδή πόνταρε στο ότι επρόκειτο για αγορά έτοιμη να δεχθεί νέα εξειδικευμένα και ποιοτικά προϊόντα.

φωτογραφία 4«Η σύστασή της εταιρείας έγινε μέσα στην κρίση, σε μια στιγμή όντως δύσκολη για έναν νέο επιχειρηματία. Έπρεπε να αντιμετωπισθούν ταυτόχρονα τρία μέτωπα, με παράλληλες στρατηγικές και ακριβείς επιχειρηματικές αποφάσεις: Δραστικός περιορισμός της έκθεσης της επιχείρησης σε χρηματοοικονομικά και πάγια έξοδα, νομική κατοχύρωση των συνταγών για την αποφυγή αντιγραφών/απομιμήσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικής ικανότητας της επιχείρησης».

Αν η K&K Luxury Food Company κατάφερε να ορθοποδήσει σε αυτό το ανορθόδοξο επιχειρηματικό περιβάλλον και να ξεδιπλώσει το «ταλέντο» της, αυτό οφείλεται κυρίως στην πολιτική που ακολούθησε θέτοντας στο επίκεντρο τον  πελάτη και όχι την τιμή. «Προσφέρουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα και συνεργαζόμαστε με αξιόλογους προμηθευτές με πιστοποιημένα προϊόντα όπως το βρώσιμο χρυσάφι 24 Καρατίων. Τα βάζα και οι φιάλες προέρχονται από την Ιταλία, φέρουν πιστοποιήσεις Ε.Κ. για το food contact. Επίσης τα προϊόντα μας έχουν αναλύσεις από το Γενικό Χημείο του Κράτους και παράλληλα από ιδιωτικά πιστοποιημένα εργαστήρια, ο ανθός αλατιού μας, φέρει τις αναλύσεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, όπως και μικροβιολογική ανάλυση για την πλήρη ασφάλεια του καταναλωτή. Ακολουθούμε ένα πελατοκεντρικό μοντέλο, τύπου win-win, προσφέροντας υψηλής ποιότητας και διαθρεπτικής αξίας προϊόντα, τα οποία βοηθούν την υγεία μας».

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν άμεση καθώς είδε απέναντι στο ροζ αλάτι Ιμαλαΐων, που κάνει θραύση το τελευταίο διάστημα στις διεθνείς αγορές, να ορθώνει το ανάστημά του ένα αλάτι διαφορετικό από τα άλλα που υπηρετεί την gourmet φιλοσοφία και μάλιστα ελληνικής προέλευσης.

φωτογραφία 2Το συγκεκριμένο αλάτι δεν προέρχεται από αλικές. Είναι 100% φυσικός και «άγριος» θαλασσινός ανθός αλατιού και συλλέγεται προσεκτικά με το χέρι από τις γούβες των βράχων στις ακτές των ελληνικών νησιών. Ο ανθός αλατιού της [K&K] προέρχεται από τα Κουφονήσια, την Ικαρία, τα Κύθηρα και γενικότερα μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η παραγωγή του είναι περιορισμένη ακριβώς για το λόγο ότι παράγεται μόνο με φυσικό τρόπο.

Η «παρθενική» εμφάνιση της K&K στην αγορά έγινε αρχικά μέσω λανσαρίσματος ελαιόλαδου και του ανθού αλατιού, με την προϊοντική οικογένεια να αναπτύσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 16 κωδικοί ανθού αλατιού και 2 κωδικοί εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Όλα τα προϊόντα είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία, ακόμη και ο ανθός αλατιού με το βρώσιμο χρυσάφι 24Κτ, με μικρό προβάδισμα της Μαστίχας Χίου και του Κρόκου Κοζάνης».

Οι πιο απαιτητικοί καταναλωτές καθώς και εκείνοι που έχουν ακριβά γούστα έχουν πλέον την πολυτέλεια να νοστιμεύουν το φαγητό τους προσθέτοντας αλάτι με βρώσιμο χρυσό 24 καρατίων! Το εν λόγω αλάτι με την ονομασία “King of Diamonds”, είχε μεγάλη επιτυχία, με  Ιταλούς, Αμερικάνους και Άραβες να ανταποκρίνονται στο γευστικό του κάλεσμα. «Αρκετοί Έλληνες οι οποίοι έψαχναν ένα τελείως νέο και εξειδικευμένο προϊόν, επέλεξαν τον ανθό αλατιού με το βρώσιμο χρυσάφι 24Κτ για να δώσουν μια νέα νότα απόλαυσης στην διατροφή τους».

Έχοντας συμπληρώσει έναν ολόκληρο χρόνο δραστηριοποίησης οι πωλήσεις της χρονιάς που πέρασε κινήθηκαν σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Στόχος δε της φετινής χρονιάς είναι η επέκταση εξειδικευμένων προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού, με την Ιταλία να έχει ανοίξει πρώτη τα κανάλια διανομής της. Η μέση τιμή πώλησης των προϊόντων για τον τελικό καταναλωτή κυμαίνεται από τα 5 – 8 ευρώ ανά τεμάχιο, ενώ το κόστος ανεβαίνει για τις πιο εξειδικευμένες γεύσεις όπως τα «δάκρυα μαστίχας Χίου», ο κρόκος Κοζάνης, το βρώσιμο χρυσάφι 24Κτ και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Aurum.

φωτογραφία 3«Ο παράγοντας εξωστρέφεια παίζει για εμάς τον πιο σημαντικό ρόλο. Η [K&K] δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει τα προϊόντα “Made in Greece” αποκλειστικά, στις αγορές του εξωτερικού αλλά και στην Ελληνική αγορά σε μικρότερη κλίμακα. Η Ιταλική αγορά, κυρίως στην περιοχή της Τοσκάνης, Porto Fino και Forte dei Marmi, δέχθηκε με ενθουσιασμό τα προϊόντα μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεκινήσει σταθερές κινήσεις για τις αγορές της Κίνας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αμερικής, όπου και συνεργαζόμαστε με τον Κύριο Barak Hirschowitz, ξενοδόχο, σεφ και πρόεδρο του ILHA (International Luxury Hotel Association) για τα τεστ γευσιγνωσίας των προϊόντων μας”.

Παράλληλα, η οικογένεια Κορακάκη, διατηρεί στην Κρήτη έναν ιδιόκτητο ελαιώνα που αποτελείται από αγριελιές και ήμερες ελιές (ποικιλία Αθηνολιάς), οι οποίες δίδουν, με τη σωστή συγκομιδή μια πολύ περιορισμένη ποσότητα, εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, υψηλής ποιότητας. «Σκοπεύουμε στο μέλλον να αυξήσουμε τις αγριελιές έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερή παραγωγή αγριέλαιου του οποίου η εμφιάλωση θα γίνει με το βρώσιμο χρυσάφι 24Κτ».

«Στον αγώνα της αριστείας…δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού»

«Δημιουργήστε ποιοτικά προϊόντα, των οποίων, η αγορά θα αναγνωρίσει αξία. Σκεφτείτε διαφορετικά, “έξω από το κουτί”. Δημιουργείστε μια διεθνή επιχείρηση επικαλούμενοι το ταλέντο και το πάθος σας. Ακολουθείστε τα σχέδια σας με επιμονή και χωρίς φόβο. Ποντάρετε στο “Made in Greece”, ένα πολύ δυνατό χαρτί στην διάθεσή σας». Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος συμπυκνώνει και μοιράζεται την επαγγελματική του εμπειρία με κάθε νέο επιχειρηματία που προσπαθεί να υλοποιήσει το όνειρό του.

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τα νέα φορολογικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν ο Γιώργος εκτιμά πως θα επηρεάσουν ελάχιστα την επιχείρησή του και τις δραστηριότητες της -και μεμονωμένα τον τομέα προμηθειών των συσκευασιών- διότι προέρχονται αποκλειστικά από την Ιταλία. «Η [K&K] δημιουργήθηκε με μηδενικό δανεισμό, χωρίς επιδοτήσεις. Δεν έχει χρέη και ενεργεί με γνώμονα τον δραστικό περιορισμό έκθεσής της σε περιττά έξοδα. Αυτή η στρατηγική επιλογή της δίδει την δυνατότητα να ξεπεράσει οποιοδήποτε πρόβλημα και να μην βρίσκεται εκτεθειμένη στις οικονομικές αλλαγές της χώρας».

fortunegreece.com