Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 28 Ιουλίου 2015

Η γενική συμφωνία αρχών στο περιουσιακό στην οποία κατέληξαν χθες οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, η έναρξη των εργασιών στον Τύμβο Μακεδονίτισσας για εντοπισμό του ελληνικού  αεροσκάφους ΝΟΡΑΤΛΑΣ και των λειψάνων των καταδρομέων που επέβαιναν σε αυτό το  1974, η επίσκεψη σήμερα στην Κύπρο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, η ανάληψη των καθηκόντων του νέου Υπουργού Υγείας, καθώς και η υπόθεση της εξαγοράς της Uniastrum, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.


Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Νέα πρόοδος” γράφει για τη συνάντηση χθες των δύο ηγετών μετά την οποία ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Άιντα δήλωσε ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στο κοινό τους όραμα για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο. Γράφει ακόμη ότι σήμερα κρίνεται η ενοχή ή μη των κατηγορουμένων στην υπόθεση Aristo, του διαχωρισμού οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί. Επίσης, σε άλλο της δημοσίευμα, η ΄Α` αναφέρεται στο θάνατο του επιτυχημένου Κύπριου επιχειρηματία Κρις Λαζαρή, ο οποίος διέμενε στο Λονδίνο.

“Η Σημερινή” με πρωτοσέλιδο τίτλο “Τρεις επιλογές για ιδιοκτήτες και χρήστες” γράφει ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν χθες στις επιλογές αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση σε ό,τι αφορά το περιουσιακό και ότι η άσκηση οποιασδήποτε επιλογής πρέπει να υπόκειται σε συμφωνημένα κριτήρια. Επίσης, αναφέρει ότι θα δημιουργηθεί ανεξάρτητη επιτροπή για θέματα περιουσίας. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει για τον νέο Υπουργό Υγείας ο οποίος   `καλείται να σπάσει τα κατεστημένα στην υγεία`. Επίσης, αναφέρεται στα καύσιμα και γράφει ότι οι καταναλωτές καταγγέλλουν αισχροκέρδεια με τις ευλογίες του κράτους.

“Ο Φιλελεύθερος” στο κύριό του θέμα με τίτλο “Περιουσίες τριπλής επιλογής” γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί κατέληξαν ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό και πως υπάρχουν τρεις επιλογές για την άσκησή του, αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση ενώπιον ιδιοκτητών και χρηστών. Γράφει επίσης ότι αρνητικό πρόσημο καταγράφει ο τομέας των καταθέσεων στην Κύπρο εδώ και έξι μήνες. Ο `Φ` γράφει ακόμη ότι ξεκίνησε χθες 41 χρόνια μετά, το ξήλωμα μέρους του Τύμβου της Μακεδονίτισσας για να εντοπιστεί το στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος Νοράτλας της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας που κατέπεσε από φίλια πυρά τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Ύποπτη επιμονή” γράφει ότι άπλετο φως θα πρέπει να χυθεί στη σκοτεινή περίοδο της εξαγοράς της Uniastrum και η Γενική Εισαγγελία θα πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί αποφασιστικά και σε βάθος με το διαφαινόμενο σκάνδαλο και γράφει ότι σύμφωνα με γνώστες, η επιμονή κάποιων τη συγκεκριμένη περίοδο να πείσουν το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου για την εξαγορά είναι από μόνη της ύποπτη ενώ ακόμα πιο ύποπτη είναι η διαδρομή 50 εκατ. Ευρώ. Αλλού, γράφει για διαδικασίες εξπρές για το νομοσχέδιο που αφορά τη Cyta Private. Γράφει επίσης ότι για φαιδρότητες ΔΗΣΥ μιλά το ΑΚΕΛ σχολιάζοντας ανακοίνωσή του με αφορμή δημοσίευμα για σχέδιο εξόδου από το ευρώ που προωθούσε η Εζεκία Παπαϊωάννου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο “Οι ηγέτες συμφωνούν για την επιτροπή περιουσίας” γράφει ότι η αποζημίωση ή ανταλλαγή περιουσίας θα αποφασίζεται από δικοινοτικό σώμα και ότι οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής περιουσίας η οποία θα χειριστεί το δύσκολο θέμα που αφορά τις περιουσίες.  Αναφέρεται επίσης στην επίσκεψη σήμερα του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Β. Νετανιάχου, και σημειώνει ότι τα θέματα της ενέργειας θα είναι ψηλά στην ατζέντα στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι ο νέος Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης θα ξεκινήσει άμεσα επαφές με τους εμπλεκόμενους στο θέμα του ΓΕΣΥ.

 

ΚΥΠΕ