Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 31 Ιουλίου 2015

 

 

Οι χθεσινές εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας για έργα υποδομής στην ελεύθερη Αμμόχωστο και στη Λάρνακα, το Κυπριακό και ειδικότερα οι αναφορές Άιντα για ετοιμότητα της Τουρκίας για λύση, το θέμα του περιουσιακού και των εποίκων και η θέση του Ισραήλ για την προδιαγραφόμενη λύση, αλλά και η δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης από τον Μάριο Καρογιάν είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Δώρα 160 εκατομμυρίων σε Λάρνακα -Αμμόχωστο» γράφει ότι νέα ώθηση στην ανάπτυξη της ελεύθερης Αμμοχώστου και της Λάρνακας δίνει η κυβέρνηση με σημαντικά έργα 160 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που εξήγγειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ομάδες, για σκοπούς αποφυγής φορολογίας, καταθέτουν στην ΚΟΠ συμβόλαια τα οποία προνοούν ετήσιους μισθούς ποδοσφαιριστών 50 και 100 ευρώ. Αλλού δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με τα πολεοδομικά κίνητρα και το νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Γίνεται εξπρές η διαδικασία για λύση» γράφει ότι ως διθυραμβική υπέρ της παρούσας διαδικασίας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, μπορεί να χαρακτηρισθεί η δημόσια ομιλία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντα προχθές βράδυ στη Λεμεσό, αφού πέραν των λόγων του περί καλής θέλησης των ηγετών, του καλού κλίματος και της ετοιμότητας για συμφωνία, είπε πως ακόμα και η Τουρκία παρουσιάζεται έτοιμη για λύση. Σε άλλο θέμα γράφει για «ανελέητο βιασμό 10χρονης από δύο 30χρονους». Αλλού γράφει ότι μητέρα ζητά το παιδί της από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ακανθώδες το περιουσιακό» γράφει ότι οι συζητήσεις στο περιουσιακό βρίσκονται στα αρχικά στάδια, ωστόσο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα από τα δυσκολότερα θέματα στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η μείωση των εσόδων κυρίως λόγω χαμηλότερου μερίσματος από την Κεντρική Τράπεζα και η αύξηση των δαπανών ανέτρεψαν την εικόνα των δημοσίων οικονομικών. Αλλού γράφει ότι σε απαγορευμένα επίπεδα διατίθενται βασικά καταναλωτικά προϊόντα σε παραλιακές περιοχές και σε περίπτωση που δεν είναι ψαγμένος ο καταναλωτής θα πέσει θύμα αισχροκέρδειας.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «`Δεσμεύσεις` πολλών εκατομμυρίων» γράφει ότι άνθρακες ήταν τελικά ο θησαυρός που ανέμεναν οι Λαρνακείς από την πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ «κλείνει το μάτι» σε μεγάλα επενδυτικά ταμεία και ταμεία-γύπες, αδιαφορώντας για την τεράστια μεταφορά περιουσιακών στοιχείων Κυπρίων σε ξένα χέρια. Αλλού γράφει για εγκρίσεις φαρμάκων με το σταγονόμετρο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Έργα €160 εκ. για τα νοτιοανατολικά» γράφει ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε χθες νέα έργα υποδομής ύψους περίπου €160 εκ. για την Αμμόχωστο και τη Λάρνακα, λέγοντας ότι θέλει να απαλλαγεί από τα εμπόδια που υπάρχουν στη σωστή ανάπτυξή τους εδώ και δεκαετίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος δεν πληροί τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ελευθερία της πρόσβασης σε πληροφορίες. Αλλού γράφει ότι το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, των εκτοπισμένων ιδιοκτητών αλλά ειδικότερα των τωρινών χρηστών, θα γίνει σεβαστό στο πλαίσιο του νέου μηχανισμού που συμφώνησαν οι δύο κοινότητες στις συνομιλίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη χθες.

Υπό τον τίτλο «Ένα βήμα πριν το νέο κόμμα» ο «Αντίλογος» γράφει ότι σάρκα και οστά παίρνει μια νέα πολιτική κίνηση που εκκολάπτεται στους κόλπους του ΔΗΚΟ, από τον τέως πρόεδρο του κόμματος Μάριο Καρογιάν, σχεδόν δέκα μήνες πριν από τις Βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2016. Σε άλλο θέμα γράφει για τις αναμνήσεις από τη Λάπηθο. Αλλού γράφει για το έπος του 2ου λόχου του 281 Τ.Π.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Τετελεσμένα πριν από πιθανή λύση του Κυπριακού» γράφει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις συνιστούν και εσκεμμένη προσπάθεια για να περάσουν εκ του ασφαλούς στα χέρια της Ελληνοκυπριακής πλουτοκρατίας οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί. Σε άλλο θέμα γράφει για σταθερή ανοδική πορεία του ΑΚΕΛ και ότι οι ενδείξεις καταγράφονται και στις δημοσκοπήσεις. Αλλού γράφει ότι «από τα σπλάχνα της δεξιάς οι `νονοί και οι ρουφιάνοι`».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Το Ισραήλ λέει όχι» γράφει ότι έντονες επιφυλάξεις, σε βαθμό προειδοποίησης, εξέφρασε το Ισραήλ, δια του Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου, για την προδιαγραφόμενη λύση στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι στο Κυπριακό ο Αναστασιάδης είναι «Νίκαρος» για τους Ακελικούς. Σε άλλο θέμα γράφει «στα κρυφά με Μαρκουλλή η επιτροπή για το περιουσιακό».

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο «Μια λύση για τους έποικους» γράφει ότι ένα μεγάλο εμπόδιο στην ειρήνη θα μπορούσε να ξεπεραστεί αν οι ηγέτες συμφωνήσουν σε μια αναλογία πληθυσμού που θα περιορίζει τον αριθμό των Τούρκων εποίκων στους οποίους θα επιτραπεί να μείνουν στο νησί μετά την επανένωση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Κύπρος και Ισραήλ έρχονται πιο κοντά στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας. Αλλού γράφει ότι ο δρόμος για τον Τσίπρα είναι γεμάτος εμπόδια.

 

ΚΥΠΕ

31/07/2015