Τσίπρας: «Σχέδια εξόδου της χώρας δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε»

«Σχέδια εξόδου της χώρας δεν είχαμε και ποτέ δεν επεξεργαστήκαμε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί σχετικώς με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τις οποίες επεξεργαζόταν το plan B της κυβέρνησης.

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ομολογία επικίνδυνων μεθοδεύσεων εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη και απηύθυνε προς τον κ. Τσίπρα το ερώτημα αν είχε γνώση για αυτές, ενώ του καταλόγισε «αλλοπρόσαλη στρατηγική» με την οποία «έφερε το grexit στην αυλή μας».

«Όταν οι εταίροι είχαν στο τραπέζι σχέδιο Grexit, εμείς δεν θα έπρεπε να προετοιμαστούμε; διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι είχε δώσει προσωπικά εντολή στον υπουργό Οικονομικών να συγκροτήσει ένα σχέδιο άμυνας της χώρας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

«Παρακολουθώ κι εγώ δεν σιωπώ, γι αυτό είμαι σήμερα εδώ, για να απαντήσω, μια προσπάθεια περίεργη και πρωτοφανή να στοχοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία, να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είναι κατανοητό κάποιοι να το προσπαθούν επειδή αισθάνονται ότι στα δικά τους τα χρόνια, όχι μόνο δεν διαπραγματεύτηκαν, όχι μόνο δεν προσπάθησαν αλλά έπαιρναν χωρίς να φέρουν καμία αντίρρηση όλα όσα τους έφερναν οι εταίροι και οι δανειστές», τόνισε αρχικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Αφορμή έδωσαν οι δήλωσες του πρώην υπουργού Οικονομικών, ότι με δική μου εντολή συγκρότησε ομάδα επεξεργασίας σχεδίου έκτακτης ανάγκης. όλος αυτός ο ορυμαγδός δηλώσεων θα ήταν διασκεδαστικός αν δεν έκρυβε σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες και δεν ήταν απολύτως επικίνδυνη καθώς όχι μόνο θέλει να ποινικοποιήσει την αυτονόητη προσπάθεια της κυβέρνησης να προστατεύσει τους πολίτες σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών αλλά είναι επικίνδυνες γιατί θέλουν τη χώρα να πηγαίνει σε πρόβατο επί σφαγή στη διαπραγμάτευση».

«Αυτό που κάνετε είναι έξω και πέρα από κάθε λογική. Φυσικά και είχα δώσει προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ. Τσίπρας. Αυτό για εσάς είναι ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη, επισήμανε, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι είναι κωμικό να ανακαλύπτεται μέγα σκάνδαλο στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο, όταν μάλιστα η στάση της άλλης πλευράς στις διαπραγματεύσεις γινόταν όλο και πιο σκληρή.

«Το κόμμα σας δεν διαπραγματεύθηκε για τίποτα, αλλά δεχθήκατε την προετοιμασία των προγραμμάτων που επιβλήθηκαν» ανέφερε προς την κ. Γεννηματά. «Για σκάνδαλα, να ψάξετε στα υποβρύχια, στη λίστα Λαγκάρντ, στο ΤΑΙΠΕΔ» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας

Όπως είπε, όμως, η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο εξόδου από το ευρώ και ποτέ δεν επεξεργάστηκε τέτοιο σχέδιο. «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης είχαμε και οφείλαμε να έχουμε» τόνισε και επισήμανε:

«Φυσικά και είχα δώσει εντολή να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας ενός σχεδίου άμυνας έκτακτης ανάγκης. Θα ήμουν πολιτικά αφελής και ανεύθυνος αν δεν το έκανα. Αυτό για σας σημαίνει ότι επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη; Είναι τουλάχιστον κωμικό να ανακαλύπτετε πολιτικό σκάνδαλο στην αυτονόητη πράξη μιας κυβέρνησης να προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο».

Για Βαρουφάκη: Κατηγορήστε τον για τα πουκάμισα, όχι όμως ότι είναι λαμόγιο.

“Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη όπως όλοι μας, μπορεί να έχει ευθύνες, μπορεί να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο, για τις δηλώσεις που έκανε για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα, μπορείτε να τον κατηγορείτε γι’ αυτά. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λέφτά του ελληνικού λαού. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια” ανέφερε χαακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ο κ. Βαρουφάκης την ώρα που ήταν υπουργός και έκανε και τα λάθη του δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό όπως ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης όσο ήταν υπουργός Οικονομικών δεν έκρυβε τις λίστες στα συρτάρια του όπως έκαναν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και ο δικός μου συνεργάτης δεν είχε -όπως είχε ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά- αφορολόγητα σε τράπεζες της Ελβετίας κι ευτυχώς σήμερα η Δικαιοσύνη κινείται κι έμαθα ότι σήμερα δίνει λόγο στη δικαιοσύνη για τα λεφτά που είχε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ” πρόσθεσε απευθυνόμενος στην Φώφη Γεννηματά.

ΝΔ: Τώρα ανησυχούμε περισσότερο

Οι απαντήσεις που έδωσε σήμερα στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για το εναλλακτικό πλάνο που εκπονούσε ο Γιάνης Βαρουφάκης προκάλεσαν την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας.

«Για τι ακριβώς πράγμα είχε δώσει εντολή ο κ. Τσίπρας; Στην αρχή μάς είχε πει ότι είχε δώσει εντολή να εξακριβωθούν οι επιπτώσεις από ένα Grexit. Τώρα μας λέει κάτι άλλο. Ότι έδωσε εντολή εκπόνησης σχεδίου Β’ για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όταν υπάρχει φόβος να σε βγάλουν από το ευρώ, προσπαθείς να το ματαιώσεις και όχι να το φέρεις πιο κοντά», τόνισε, σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας σωρεία ερωτημάτων.

«Τι περιελάμβανε τελικά αυτό το σχέδιο Β’, που για πρώτη φορά μας λέει ο κ. Τσίπρας ότι έδωσε εντολή να εκπονηθεί; Περιελάμβανε έφοδο στο Νομισματοκοπείο; Περιελάμβανε έκδοση IOUs; Περιελάμβανε παράλληλο σύστημα πληρωμών; Και πόσο θεσμικά ήταν όλα αυτά; Και με ποιους τα συζητούσε; Με την Τράπεζα της Ελλάδος, με τα κόμματα ή με εξωθεσμικά πρόσωπα, όπως π.χ. ο Γκαλμπρέιθ; Και με ποιο δικαίωμα τέτοια εξωθεσμικά πρόσωπα γνώριζαν ευαίσθητα εθνικά θέματα, όπως αυτό της οικονομίας της χώρας μας; Πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που έχουν αποδεδειγμένα σχέση με funds να γνωρίζουν τα μυστικά της χώρας και μάλιστα να εκπονούν τέτοιου είδους σχέδια; Μετά την ομολογία του πρωθυπουργού ανησυχούμε ακόμα περισσότερο», επεσήμανε η Νέα Δημοκρατία.

Ευαγ. Βενιζέλος για ομιλία Πρωθυπουργού

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με όσα  είπε σήμερα στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, δήλωσε τα εξής : 

Ο μοιραίος και θρασύδειλος κ. Τσίπρας δεν τόλμησε να εμφανισθεί ποτέ στη Βουλή να απαντήσει σε ερώτηση μου. Και εν τη απουσία μου όμως στη Βουλή, εμένα έχει πάντα στο μυαλό του και ορθά. Γιατί τον ενοχλεί οποίος αποδεικνύει  τεκμηριωμένα  ότι  «ο βασιλιάς είναι  γυμνός». Φτάσαμε δυστυχώς να θεωρείται κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού ο άνθρωπος που καταχράται της εντολής των εκλογών του Ιανουαρίου και υποδύεται τον πανίσχυρο πρωθυπουργό με 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 13 των ΑΝΕΛ, στις πλάτες της αντιπολίτευσης.

Φτάσαμε να ακούμε μαθήματα δημοκρατίας από αυτόν που εξευτέλισε τη διαδικασία του δημοψηφίσματος και υπεξαίρεσε πολιτικά το αντιφατικό και αυτοακυρωμένο 61,3% του «Όχι».

Καταντήσαμε ως χώρα να περιμένουμε να κριθεί η μοίρα μας στην κεντρική επιτροπή ή το συνέδριο ενός κόμματος, όταν απαιτείται εθνική ενότητα και συστράτευση.

Αυτός, λοιπόν, ο πάντα ίδιος κ. Τσίπρας, χυδαίος και μικρός συκοφάντης, πήγε στη Βουλή να καλύψει τον κ. Βαρουφάκη, γιατί προφανώς τον φοβάται ως συνεργό του.

Και ορθώς αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη, που ούτως ή άλλως έχει προσωπικά, για τη ζημία που υφίσταται η χώρα μένοντας άλλα τουλάχιστον τρία χρόνια σε σκληρό μνημόνιο, πηγαίνοντας από πρωτογενές πλεόνασμα σε πρωτογενές έλλειμμα, από θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε ύφεση 4% το 2015. Έχοντας την ευθύνη για τη δραματική επιδείνωση της δυναμικής του χρέους και την νέα ανακεφαλαιοποίηση των ουσιαστικά κλειστών τράπεζων για να σωθούν όσες καταθέσεις έχουν απομείνει.

Και ακόμη δεν συνυπολογίσθηκαν  τα παιχνίδια της δραχμής αυτούς τους έξι μήνες. Όλες οι διεθνείς κινήσεις νομισματικής κερδοσκοπίας που εξ αντικειμένου τουλάχιστον συνδέονται με την ελληνική υπόθεση.

Αντί λοιπόν να απαντήσει για τις τρέχουσες, τεράστιες, προσωπικές και μετρήσιμες ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε  για πολλοστή φορά :

– Την επίθεση στο PSI, δηλαδή στο κούρεμα και την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους που μείωσε το εθνικό βάρος κατά 180 δις, δηλαδή κατά 100% του ΑΕΠ. Αντιλαμβάνεται ο δύστυχος  τι υπέγραψε στις 12.7 για το χρέος; Καταλαβαίνει ότι τώρα θα γλείψει εκεί που ανοήτως εξακολουθεί και φτύνει; Έχει συνείδηση ότι ζητά τώρα κάτι πολύ λίγο σε σχέση με αυτό που πήρε η χώρα το 2012 για το χρέος;

– Τις γελοιότητες περί υποβρυχίων, όταν ξέρει ότι το διαχρονικό σκάνδαλο των υποβρυχίων αντιμετωπίστηκε με υποδειγματικό τρόπο το 2010 για να διασώσει το δημόσιο δύο δις ευρώ που είχε καταβάλει χωρίς αντάλλαγμα και να πάρει την κυριότητα τεσσάρων σύγχρονων υποβρυχίων που ήσαν πεταμένα. Τώρα ας ρωτήσει δυο στενούς του  συνεργάτες, την κα Κατσέλη και τον κ. Σαγιά, ας ζητήσει συγνώμη και ας υπερασπιστεί τα συμφέροντα του δημοσίου στις εκκρεμείς διεθνείς διαιτητικές δίκες.

-Την παταγωδώς αποτυχημένη συνωμοσία που πήγε να στήσει το 2012, μαζί με γνωστά κυκλώματα, στην υπόθεση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, εναντίον του μόνου ανθρώπου που αποδεδειγμένα δεν είχε καμία  συμμετοχή  και ευθύνη, αλλά  μερίμνησε να αποκαλυφθεί η αλήθεια που απέδειξαν  τα μηχανήματα, διαψεύδοντας γελοίους ψευδόμενους σκευωρούς  που έθεσε υπό την πολιτική του αιγίδα ο κ. Τσίπρας, αλλά βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Οπότε θέλει να έρθει να μιλήσουμε στη Βουλή για αυτά και άλλα πολλά. Πρωτίστως  όμως να έρθει ως αυτό που είναι, ως επικεφαλής μιας ανίκανης κυβέρνησης μειοψηφίας και να παράσχει τις θεσμικές εγγυήσεις που απαιτούνται προκειμένου να πορευτεί η χώρα και όχι το διχασμένο κόμμα του. Τέρμα ο αυτοδιορισμένος μεσσιανισμός της «πρώτη φορά αριστεράς» που δεν έχει ούτε πολιτικό ούτε ηθικό πλεονέκτημα. Απλώς έκανε τυχοδιωκτική πολιτική καριέρα λέγοντας αντιμνημονιακά  ψέμματα στις πλάτες της δικής μας ειλικρίνειας και του δικού μας αγώνα.