Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 4 Αυγούστου 2015

Η άνοδος της θερμοκρασίας και η προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για πιθανά θύματα λόγω καύσωνα, η αναβάθμιση της προειδοποίησης σε «πορτοκαλί» για κάποιες περιοχές της Κύπρου, λόγω του καύσωνα, καθώς και η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι σχεδιασμοί για μείωση της στρατιωτικής θητείας, οι συζητήσεις για το περιουσιακό, οι επιστολή νεφροπαθών και μεταμοσχευμένων στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και η ενδεχόμενη εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.


Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Πλησιάζει η ώρα για μείωση της θητείας», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Υπουργείο Άμυνας, υλοποιώντας το προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Αναστασιάδη, θα καταθέσει το φθινόπωρο στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, αναπόσπαστο τμήμα του οποίου είναι και η μείωση της στρατιωτικής θητείας. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ανεβαίνουν οι ρυθμοί στο περιουσιακό. Επίσης, γράφει για τις δηλώσεις Τζον Χούρικαν για πιθανή εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ή σε άλλο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Κελσίου ανάβαση στους 43 βαθμούς» και γράφει ότι μόνιμα πάνω από τους 40 βαθμούς θα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα ο υδράργυρος, σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας, που προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να υπάρξουν, λόγω καύσωνα, ζημιές και θύματα. Αναφέρεται εξάλλου στην ιστορία τριών γυναικών από την Αφρική, θυμάτων σωματεμπορίας, στην Κύπρο. Ακόμη, παραθέτει συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη σε αραβική εφημερίδα, στην οποία ανέφερε ότι ο χρόνος είναι σε βάρος της επανένωσης.

«Σε σκοτάδι η φόρμουλα» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ο Φιλελεύθερος», που γράφει ότι η ιεράρχηση των κριτηρίων που θα θέσει το πλαίσιο για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε μια συμφωνία στο περιουσιακό καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς φαίνεται να σκοντάφτει στις ενστάσεις της τουρκικής πλευράς. Αλλού γράφει ότι αντί 5 σεντ, η τιμή της βενζίνης μειώνεται 2,5. Επίσης, γράφει ότι, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο ρυθμός της ανάπτυξης φέτος θα κινηθεί στο 1,1%, κόντρα στις προβλέψεις.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Ζωές σε κίνδυνο λόγω κυβερνητικής ολιγωρίας», γράφει ότι ανθρώπινες ζωές βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο, όπως προειδοποιούν με επιστολή τους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Παγκύπρια Οργάνωση Νεφροπαθών και ο Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων, λόγω κατάργησης της Μεταμοσχευτικής Κλινικής και υπερφόρτωσης της Κλινικής Νεφρολογίας. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι τα ταμεία-γεράκια θα αγοράζουν μισοτιμής τα ενυπόθηκα δάνεια. Επίσης γράφει ότι η προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας ανέβηκε από το κίτρινο στο πορτοκαλί, ενώ ανεβαίνει και η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Η πιο ζεστή ημέρα του χρόνου έως τώρα», ότι οι αρχές εξέδωσαν χθες κίτρινη προειδοποίηση για τις υψηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν τους 42 βαθμούς στη Λευκωσία, καταγράφοντας την υψηλότερη θερμοκρασία του έτους μέχρι τώρα, ενώ αργότερα η προειδοποίηση αναβαθμίστηκε σε πορτοκαλί για κάποιες περιοχές. Επίσης, γράφει ότι η Λευκωσία εγκαταλείπει το ακριβό σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι όπως δήλωσε ο δικηγόρος Νίκος Κληρίδης, ο συλληφθείς Ρώσος δημοσιογράφος Αντρέι Νεκράσοφ θα πρέπει να επιστρέψει στη Λιθουανία, αντί να εκδοθεί στη Ρωσία.

 

ΚΥΠΕ