“Τσεκ απ” αλλιώς πληρώνεις τη θεραπεία!

Με στόχο να δοθεί περισσότερη έμφαση στην πρόληψη και να περιοριστούν οι πολυδάπανες θεραπείες, το υπουργείο Υγείαςπροσανατολίζεται στο να καταστήσει υποχρεωτικές προληπτικέςεξετάσεις για τέσσερις συχνές μορφές καρκίνου.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς, αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα είναι επιβεβλημένη η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.

«Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις εξετάσεις αυτές και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή, την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν» εξηγεί ο υπουργός Υγείας και επισημαίνει ότι στόχος είναι να προλαμβάνονται ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου, για τους οποίους οι επιδημιολογικές μελέτες φανερώνουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής.

O ΙΣΑ

Την αντίθεσή του στον νέο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για τις προληπτικές εξετάσεις, καθώς γίνεται με τρόπο αποσπασματικό και εν είδει «τιμωρίας» εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο ΙΣΑ αναφέρει, επίσης, ότι έχει επισημάνει με συνεχείς ανακοινώσεις και επιστολές του στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη μεγάλη αξία της πρόληψης και της διενέργειας προληπτικών εξετάσεων που βοηθούν στην βελτίωση της υγείας των πολιτών.

Μέσα από αυτές τις προτάσεις συστήνει και την συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ενημερωθεί ο κόσμος για την αξία της πρόληψης.

Ο ΙΣΑ παραμένει «υπέρμαχος της προληπτικής ιατρικής και της προστασίας της Υγείας» και «θα είναι στο πλευρό κάθε προσπάθειας που θα αφορά την πρόληψη των πολιτών μέσα από εκπαίδευση και όχι μέσα από τιμωρητικές πρακτικές», καταλήγει η ανακοίνωση του συλλόγου των γιατρών της Αθήνας.