Σύνδεση αφορολόγητου με χρήση πλαστικού χρήματος μελετά η κυβέρνηση-Οι κίνδυνοι

Αθήνα

H κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συνδεθεί το αφορολόγητο με τη χρήση του πλαστικού χρήματος, πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον 9,84, ανέφερε πως με τα capital controls πάρα πολύς κόσμος εξοικειώθηκε με το να χρησιμοποιεί το πλαστικό χρήμα, άρα είναι ένα κίνητρο ώστε να χρησιμοποιούν οι πολίτες τις χρεωστικές ή πιστωτικές τους κάρτες για να κάνουν τις αγορές τους, κι έτσι και το κράτος θα κερδίζει και οι πολίτες θα αποφεύγουν την ταλαιπωρία του να συγκεντρώνουν τις αποδείξεις.

Διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης ότι δεν έχει ληφθεί κάποια τέτοια απόφαση, ωστόσο ανέφερε πως είναι μία από τις εισηγήσεις που δέχεται και θα εξετάσει το υπουργείο Οικονομικών να συνδεθεί η χρήση του αφορολόγητου με τη χρήση καρτών.

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Η χρήση “πλαστικού χρήματος” στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών θα έχει αρνητικό χαρακτήρα και θα καταλήξει στην υπερχρέωση όλων ανεξαιρέτως των νοικοκυριών.

Σε εποχές όπου μισθοί μειώνονται, συντάξεις “κουρεύονται”, η ανεργία καλπάζει και, από την άλλη πλευρά,  η ακρίβεια έχει πάρει την ανηφόρα, η φορολογία συνεχώς διευρύνεται και περιορίζεται δραματικά ακόμη και αυτή η δυνατότητα των νοικοκυριών αποπληρωμής των παντοίων λογαριασμών οργανισμών κοινής ωφελείας, η δυνατότητα να πληρώνεις με “πλαστικό χρήμα” είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει στο να χρεωθούν όλοι οι Έλληνες στις Τράπεζες.

Στην πραγματικότητα αυτό που θα συμβεί μακροπρόθεσμα δεν θα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά η δήμευση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων από τις Τράπεζες.

Ούτε μπορεί να αποτελέσει “λύση” η prepaid card, αφού κάθε φορά που την “φορτώνεις” η Τράπεζες κρατούν προμήθεια 2 Ευρώ, με αποτέλεσμα όλες ανεξαιρέτως οι συναλλαγές να επιβαρύνονται με πρόσθετο ποσόν 2 Ευρώ!