Εκτεταμένα επεισόδια στις Σκουριές – παράλληλη συγκέντρωση εργαζομένων στα μεταλλεία

Από επεισόδια σημαδεύτηκε η πορεία διαμαρτυρίας κατοίκων και περιβαλλοντικών φορέων εναντίον της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία διαδήλωσαν ειρηνικά υπέρ της συνέχισης των εργασιών στο Παλαιοχώρι. Τα επεισόδια πραγματοποιήθηκαν στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός», στον Κάκκαβο, όπου κατέληξε και η πορεία.

Οι διαδηλωτές φέρεται να πέταξαν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν πατατεταγμένες και οποίες απάντησαν, με ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Αρχικώς, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ιερισσό και τον κόμβο της Μεγάλης Παναγιάς. Η πορεία πραγματοποιήθηκε με κεντρικό σύνθημα «Όχι στην αναμονή, στην αναβολή, στα λόγια, στις υποσχέσεις, στην αδράνεια, στις διώξεις, στην αναβολή, στα ψεύτικα διλήμματα, στην καταστολή, στο φόβο».

Διαδήλωση των εργαζομένων υπέρ της συνέχισης των εργασιών

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην «Ελληνικός Χρυσός» αποφάσισαν να κλείσουν επ’ αόριστον τους δρόμους στην αερογέφυρα Στρατωνίου και στον κόμβο Γοματίου στη Χαλκιδική, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες της εταιρείας για τα έργα στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, ενώ πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση στο Παλαιοχώρι.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους:

«ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ. ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Σήμερα οι κάτοικοι των Μαδεμοχωρίων συγκεντρωθήκαμε από τις 6 το πρωί στην είσοδο του Παλαιοχωρίου και ξεκινάμε από δω των αγώνα για την δικαίωση των μεταλλωρύχων των εργαζόμενων και των κατοίκων όλης της περιοχής μας, που ζει από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Ως κάτοικοι που στήριζαν και στηρίζουν τα Μεταλλεία, δεν πρόκειται να ανεχτούμε καμία άλλη απόφαση που βάζει σε κίνδυνο το μέλλον μας και το μέλλον του τόπου μας. Θα είμαστε ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ για να προστατέψουμε τα δικαιώματα μας και να στηρίξουμε με κάθε τρόπο των αγώνα των εργαζόμενων που χάνουν την δουλειά τους.

Από τους δρόμους του Παλαιοχωρίου ΣΗΜΕΡΑ ξεκινάμε τον αγώνα και ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ παρόντες μέχρι να ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΞΕΚΙΝΑ ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΩΝ».

Σχετικά με τη συγκέντρωση των εργαζομένων στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και κάτοικος της περιοχής Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, για το γεγονός ότι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν σήμερα, εξελίχθηκε με απολύτως ειρηνικό τρόπο.

Από την πλευρά μου δηλώνω κατηγορηματικά, ότι όλοι εμείς που ηγούμαστε με τιμή αυτής της επένδυσης θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο το έργο μας και τα δικαιώματα των εργαζόμενων σε αυτό, προκειμένου να διασφαλίσουμε με απόλυτη ψυχραιμία και νομιμότητα, όλα αυτά για τα οποία δώσαμε μαζί δίκαιους αγώνες, όλα αυτά τα χρόνια».

Πηγή:Zougla.gr