Αυγουστιάτικη μουσική πανδαισία στον Πόρο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Από το «Μα τι όνειρα θα ΄κανες» μέχρι το «Καληνύχτα», πέρασε ένα τρίωρο πλημμυρισμένο έντεχνη μουσική, νοσταλγικούς, αλλά και ερωτικούς στίχους, που σιγοτραγούδησαν εκατοντάδες κάτοικοι του όμορφου Πόρου, παραθεριστές και τουρίστες.  Μια αυγουστιάτικη μουσική πανδαισία στον Πόρο Τροιζηνίας!

Αγαπημένα τραγούδια, αλλά και τραγούδια που ο ίδιος έγραψε και ερμηνεύει στο δισκογραφικό του ντεμπούτο με τίτλο «Το μολύβι» και πρώτη επιτυχία, το τραγούδι «Δεδομένη», συναπαντήθηκαν μελωδικά σε μία εξαιρετική συναυλία του τροιζήνιου ερμηνευτή Ανδρέα Λάφη, στη λουσμένη στο φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού, πλατεία Ηρώων, στο λιμάνι του Πόρου.lafis-212x300

Βράδυ Παρασκευής 28 Αυγούστου 2015. Τίτλος της συναυλίας: «Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε». Και όπως ο ίδιος ο καλλιτέχνης εκμυστηρεύτηκε, εκεί, στην ίδια πλατεία μαθητής,  ακολουθώντας την προτροπή του δασκάλου του, πρώτο-τραγούδησε σε κάποια σχολική γιορτή. Ο ίδιος δάσκαλος, εμπιστευόμενος το ταλέντο του, του έμαθε κιθάρα και του ενέπνευσε την αγάπη στη μουσική. Δίκαιη η αφιέρωση και το χειροκρότημα στο δάσκαλο.

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στους συντοπίτες του με πλήρη ορχήστρα,  o Ανδρέας Λάφης. Και μάγεψε.

Έχοντας στο σχετικά σύντομο, αλλά πλούσιο καλλιτεχνικό ενεργητικό του, την «σφραγίδα» της συνεργασίας του με τον Γιώργο Νταλάρα, ο Ποριώτης ερμηνευτής με τη βαθιά φωνή, συνοδεύονταν από τους μουσικούς: Ανδρέα Βουδούρη στα πλήκτρα, Δημήτρη Λιόλιο στο μπουζούκι, Απόστολο Καλτσά στο μπάσο, Άγγελο Κουσάκη στα κρουστά και Μιχάλη Δανιά στο βιολί. Όλοι με εξαιρετική μαεστρία παρέσυραν μελωδικά το κοινό στα μονοπάτια τρυφερών αναμνήσεων, στο ρυθμικό λίκνισμα και στους χορευτικούς ρυθμούς του Μπάλου, του Καλαματιανού, του Χασαποσέρβικου, του Ζεϊμπέκικου, του Συρτάκι κλπ. εντείνοντας την αίσθηση του κεφιού και της όμορφης βραδιάς.

«Τι θέλω εγώ με τους ερωτευμένους», «να μην τέλειωνε ποτέ η ώρα τούτη Θεέ μου», «Στο πεπρωμένο σου να δίνεις σημασία», «για δυο μάτια σαν την πικροθάλασσα», «Αν έχεις το θεό σου», «Στείλε ένα γράμμα», «Μη μου θυμώνεις μάτια μου», αλλά και «οι μάγκες δεν υπάρχουν πια», μερικά μόνον από τα τραγούδια που σκόρπισαν ρίγη, ενώ σε ένα χορευτικό γαϊτανάκι που απλώθηκε σε όλη την πλατεία, παρέσυραν οι στοίχοι των νησιώτικων τραγουδιών εκεί, δίπλα στις σημαιοστολισμένες και λικνιζόμενες στα ήρεμα νερά, βάρκες, κάτω από το εμβληματικό «Ρολόι» και δίπλα στο Ηρώο, το λουσμένο τώρα με ένα ήρεμο λευκό φως.

Ντόπιοι, παραθεριστές και τουρίστες, μεγάλοι και μικροί, άνδρες και γυναίκες (περισσότερο οι τελευταίες!) μετέτρεψαν την πλατεία Ηρώων σε μια απέραντη χορευτική πίστα. Και όταν το κέφι έφθασε στο ζενίθ, νεαρά ζευγάρια χόρευαν Χασαποσέρβικο και Συρτάκι κατά παρέες στην μεγάλη προβλήτα ή ανάμεσα στα τραπεζάκια των κέντρων, με φόντο τη θάλασσα, τις βάρκες και το Γαλατά!

Η συναυλία ήταν ενταγμένη στο Poros Arts Festival, που για δεύτερη χρονιά φέτος τείνει να μετατρέψει το μαγευτικό νησί του Πόρου σε ένα καλοκαιρινό καθημερινό ποιοτικό πανηγύρι. Διοργανωτής ο Δήμος Πόρου και η εθελοντική ομάδα του Poros Arts Festival, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Xenia Poros Image Hotel, των IONNIS FERRIES, του κέντρου εστίασης «Άσπρος Γάτος» και της εταιρίας RAYCAP.

Όπως υποσχέθηκε, προλογίζοντας τη συναυλία, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, το Poros Arts Festival θα συνεχιστεί του χρόνου με ακόμη πλουσιότερο πρόγραμμα ενώ ευχαρίστησε για την εθελοντική τους προσφορά τα μέλη του Poros Arts Festival .

«Άστρα μη με μαλώνετε», σιγοτραγουδούσαμε και ‘μεις, αποχωρώντας από την όμορφη βραδιά, που έκλεισε με πυροτεχνήματα, φωτοβολίδες και πολλά χειροκροτήματα.