Ο ομογενής οικονομολόγος Ντέιβιντ Ζερβός διορίστηκε σύμβουλος του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ελληνικές ρίζες και στενούς οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα διατηρεί ο Ντέιβιντ Ζερβός (David Zervos), ο βετεράνος οικονομολόγος της Γουόλ Στριτ που επελέγη από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ (Scott Bessent), για τη θέση του συμβούλου (Counselor) στο γραφείο του υπουργού.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου την ένταξη του Ζερβού στο επιτελείο του Μπέσεντ, επισημαίνοντας τη μακρά εμπειρία του στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, τις Κεντρικές Τράπεζες και τη μακροοικονομική ανάλυση.

Ο Ζερβός προέρχεται από την επενδυτική τράπεζα Jefferies, όπου κατείχε τη θέση του επικεφαλής στρατηγικής αγορών (Chief Market Strategist), ενώ είχε αναλάβει και επικεφαλής του Global Macro Division της Leucadia Asset Management. Η σταδιοδρομία του στον χρηματοπιστωτικό χώρο εκτείνεται σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Πέρα, όμως, από την επαγγελματική του διαδρομή στη Γουόλ Στριτ, ο Ζερβός έχει ελληνική καταγωγή και διατηρεί οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα, όπως προκύπτει από παλαιότερες αναφορές και δικές του τοποθετήσεις.

Η ελληνική καταγωγή του είχε επισημανθεί δημοσίως ήδη από το 2012 από τον γνωστό Αμερικανό οικονομικό αναλυτή Τζον Μόλντιν (John Mauldin). Παρουσιάζοντας τότε ανάλυση του Ζερβού για την κρίση στην Ευρωζώνη, ο Μόλντιν έκανε ειδική αναφορά στην «ελληνική κληρονομιά» του.

Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η παρουσία του Ζερβού στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, σε μία από τις πλέον κρίσιμες περιόδους της πρόσφατης οικονομικής ιστορίας της χώρας. Τις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου βρισκόταν στην Ελλάδα, ενώ ο Μόλντιν σημείωνε ότι ο οικονομολόγος εξακολουθούσε να έχει πολλούς συγγενείς στη χώρα.

Μέσα από προσωπική ανταπόκριση που έστειλε εκείνες τις ημέρες, ο Ζερβός περιέγραφε το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούσαν ακόμη και μέσα στην οικογένειά του.

Όπως έγραφε, τα ξαδέλφια του και οι φίλοι τους, ηλικίας περίπου 30 έως 40 ετών, τάσσονταν έντονα υπέρ του «όχι», ενώ μεταξύ στους θείους και τις θείες του υπήρχε μεγαλύτερος διχασμός σχετικά με την επιλογή στην κάλπη.

Παράλληλα, αποκάλυπτε ότι μέλη της οικογένειάς του κατοικούσαν σε ελληνικά νησιά, χωρίς πάντως να κατονομάζει τις περιοχές. «Οι απόψεις στα νησιά όπου κατοικεί η οικογένειά μου είναι πολύ περισσότερο προς τα αριστερά από ό,τι στην Αθήνα», παρατηρούσε, διευκρινίζοντας ότι οι προσωπικές αυτές εντυπώσεις δεν ήταν αρκετές για ασφαλή πρόβλεψη του αποτελέσματος.

Η σχέση του Ζερβού με την Ελλάδα δεν περιοριζόταν στους οικογενειακούς δεσμούς. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ασχολήθηκε επανειλημμένα με τις ελληνικές εξελίξεις στις αναλύσεις του για τις διεθνείς αγορές και το μέλλον της Ευρωζώνης.

Τον Ιούνιο του 2015 είχε ασκήσει έντονη κριτική στη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε είχε ως αποτέλεσμα να «ταπεινώσει και να δυσφημήσει την Ελλάδα». Η ελληνική κρίση, η σχέση της Αθήνας με τους Ευρωπαίους πιστωτές και οι συνέπειές της για το ευρώ αποτέλεσαν αντικείμενο σειράς παρεμβάσεών του εκείνη την περίοδο.

Παρά τις σαφείς αναφορές στην ελληνική καταγωγή του και την τεκμηριωμένη παρουσία συγγενών του στην Ελλάδα, δεν προκύπτει μέχρι στιγμής από διαθέσιμες αξιόπιστες πηγές ο συγκεκριμένος τόπος καταγωγής της οικογένειας Ζερβού. Η παρουσία του, ωστόσο, στη χώρα κατά την κορύφωση της κρίσης και οι αναφορές του στο οικογενειακό του περιβάλλον καταδεικνύουν ότι οι δεσμοί του με την Ελλάδα παρέμεναν ενεργοί.

 

Από τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε