Τίμερμανς: Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας για το προσφυγικό

Αθήνα

Την ανάγκη στήριξης και αλληλεγγύης προς την Ελλάδα για το προσφυγικό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος μαζί με τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, συναντήθηκαν με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου.

«Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει μια κρίση άνευ προηγουμένου, μια κρίση ανθρωπιστική, μια κρίση πολιτική και οφείλουμε να βρούμε απαντήσεις ευρωπαϊκές σε ένα πρόβλημα, που κάθε κράτος -μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ελλάδα έχει ιδιαιτέρως επηρεαστεί και πληγεί θα έλεγα από την κρίση αυτή, το βλέπουμε όλοι καθημερινά. Νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος με ψυχή ο οποίος να μην έχει φρικτά σοκαριστεί από τις φωτογραφίες του μωρού που είδαμε χθες στα τουρκικά παράλια. Η Ελλάδα έχει ιδιαιτέρως πληγεί από την κρίση αυτή. Πάρα πολλοί πρόσφυγες φτάνουν πρώτα στην Ελλάδα. Είμαστε εδώ και ο Δημήτρης και εγώ για να δούμε πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει μια κρίση η οποία είναι ευρωπαϊκή και γι΄αυτό η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δήλωσε, επίσης, ότι έχει εντυπωσιαστεί από την προθυμία του ελληνικού λαού να βοηθήσει τους πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να στηριχθεί για να μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση αυτή.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τόνισε ότι το μεταναστευτικό και το προσφυγικό έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως μια από τις κύριες πύλες εισόδου καλείται να λάβει κάποια μέτρα «έχοντας όμως την πλήρη υποστήριξη, οικονομική τεχνική και πολιτική της ΕΕ».

Ο Έλληνας επίτροπος αναφέρθηκε στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα λόγω του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα.

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, τόνισε από την πλευρά της: «Η κυβέρνησή μας, παρότι υπηρεσιακή, καλείται να αντιμετωπίσει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, κυρίως προσφυγικών ροών».

«Αποφασίσαμε ήδη τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και διεθνές. Η κυβέρνησή μας καθ΄όλη τη διάρκεια της θητείας της θα συνεχίσει να έχει στενή συνεργασία με την ΕΕ προς αντιμετώπιση του θέματος» πρόσθεσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα ακολουθήσει σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς, ενώ αύριο Παρασκευή, θα γίνει η επίσκεψη στην Κω και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου για το θέμα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ