7 πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε όταν επισκέπτεστε ένα νεογέννητο μωρό

Αγαπητοί φίλοι και οικογένεια που περιμένετε με ανυπομονησία να επισκεφτείτε το νεογέννητο μωρό ενός αγαπημένου φίλοι ή συγγενή, οι νέοι γονείς είναι κουρασμένοι. Πολύ κουρασμένοι.

Είναι χαρούμενοι, συγκλονισμένοι, ξετρελαμένοι, φοβισμένοι και υπερήφανοι, αλλά ως επί το πλείστον, είναι κουρασμένοι.

Δεν έχουν την ενέργεια για μια δύσκολη συζήτηση και σίγουρα δεν θέλουν να έρθουν με κανέναν σε αντιπαράθεση. Για τον λόγο αυτό τηρήστε ορισμένους κανόνες και αποφύγετε ορισμένα πράγματα όταν επισκέπτεστε το νεογέννητο μωρό τους.

Το κάπνισμα

Μερικά μαιευτήρια ήδη ζητάνε από τους καπνίζοντες επισκέπτες να φορούν μια ειδική ενδυμασία πάνω από τα ρούχα τους, όταν κρατάνε στην αγκαλιά τους ένα νεογέννητο μωρό. Το παθητικό κάπνισμα καραδοκεί και ο καπνός είναι μια ουσία που καθυστερεί να φύγει από τα ρούχα, τα μαλλιά και την αναπνοή σας. Ασφαλώς κάνει κακό και οι γιατροί προειδοποιούν τους γονείς να αναλάβουν δράση ακόμα κι αν ο καπνός είναι …από τρίτο χέρι!

Όταν λοιπόν επισκέπτεστε ένα νεογέννητο μωρό βεβαιωθείτε ότι φοράτε φρέσκα και καθαρά ρούχα. Αν υπάρχει άτομο που καπνίζει σπίτι σας ακόμα και τα καθαρά σας ρούχα μπορεί να μυρίζουν καπνό. Ζητήστε λοιπόν από τη μαμά ή τον μπαμπά να σας δανείσουν μια μπλούζα πριν πάρετε το μωρό στην αγκαλιά σας. Εννοείται πώς δεν θα καπνίσετε πριν ή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, ακόμα και στη βεράντα.

Ζεστά ροφήματα ενώ έχετε το μωρό στην αγκαλιά σας

Δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό για έναν νέο γονιό από το θέαμα ενός φίλου του να πίνει ένα φλιτζάνι καυτό τσάι πάνω από το κεφάλι του νεογέννητου μωρού του. Είναι οκ ασφαλώς να πίνετε τσάι αλλά όχι κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά σας!

Βραδινές επισκέψεις

Δεν είναι ότι οι νέοι γονείς πιστεύουν ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους, ούτε είναι αυτάρεσκοι, ούτε και παίρνουν τους εαυτούς τους πολύ στα σοβαρά. Είναι απλά τόσο πολύ κουρασμένοι και έχουν τόσους πολλούς ανθρώπους που θέλουν να τους επισκεφτούν και να κλέψουν αγκαλιές με το μωρό τους. Όμως οι επισκέπτες θα πρέπει να βρουν μια καλή ώρα να κάνουν την επίσκεψή τους ώστε οι γονείς και το μωρό να έχουν ενέργεια και διάθεση και προπαντός να είναι ξύπνιοι! Οπότε προτιμήστε τις απογευματινές επισκέψεις και φροντίστε να είστε on time!

Άπλυτα χέρια

Τα χέρια σας μπορεί να φαίνονται καθαρά αλλά φιλοξενούν ένα σωρό μικρόβια από τον έξω κόσμο! Σκεφτείτε πόσα αντικείμενα αγγίξατε από την τελευταία φορά που πλύνατε τα χέρια σας και φανταστείτε ότι όλα αυτά τα μικρόβια θα περάσουν πάνω στο νεογέννητο μωράκι που δεν έχει ακόμα αναπτύξει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε πλύνει τα χέρια σας πριν πάρετε το μωρό στην αγκαλιά σας. Ακόμα κι έτσι όμως μην φιλάτε συνέχεια το μωρό και μην βάζετε τα δαχτυλάκια του στο στόμα σας.

Συναχωμένες επισκέψεις

Από την στιγμή που ήδη αρρωστήσατε, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείτε αν κάνετε. Μπορείτε όμως να αναβάλλετε την επίσκεψή και τη γνωριμία σας με το μωρό μέχρι να αναρρώσετε πλήρως.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκτεθεί το μωρό σε μικρόβια και ιούς! Κάντε το σωστό και μείνετε μακριά μέχρι να αισθανθείτε καλύτερα ώστε να μην χρειαστεί οι γονείς να ανησυχήσουν για τη φροντίδα του άρρωστου μωρού τους.

Μετά από σένα το χάος

Όταν έρθει η ώρα να φύγετε από το σπίτι, φροντίστε να μην αφήσετε κανένα σημάδι που να μαρτυρά την επίσκεψή σας.

Βάλτε σε τάξη το χαρτί περιτυλίγματος του δώρου που φέρατε στο μωρό και πλύνετε την κούπα του καφέ ή το φλιτζάνι του τσαγιού σας πριν φύγετε. Ρωτήστε επίσης τη νέα μαμά αν χρειάζεται κάποια βοήθεια και βεβαιωθείτε ότι οι νέοι γονείς δεν έχουν καμιά δουλειά να κάνουν , ως αποτέλεσμα της επίσκεψής σας.

Άγνοια στα σημάδια πείνας

Αν δεν έχετε ακόμα παιδιά, προφανώς και δεν ξέρετε τα συνθήματα που δίνει το μωρό για να εκδηλώσει την πείνα του. Λοιπόν αρχικά τα μωρά όταν πεινάνε, κλαίνε αλλά αυτό δεν είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν .

Αρχικά θα κουλουριαστεί στο στέρνο της μαμάς του και θα προσπαθήσει να βρει τη θηλή της, θα βάλει τα δαχτυλάκια του στο στόμα και θα γίνει ανήσυχο. Αυτές οι συμπεριφορές είναι η πρώτη ένδειξη ότι το μωρό είναι πεινασμένο. Από την στιγμή που θα βάλει τα κλάματα και θα είναι αναστατωμένο, πάει να πει ότι το αγνοείτε. Αν εντοπίσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, δώστε το μωρό πίσω στη μαμά του.