Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για τις εξελίξεις στο κυπριακό

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Πηγή:greeknewsonline.com

Τις θερμότατες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη τόσο του Κυπριακού λαού, όσο και της κυβέρνησης προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, για τα όσα μέχρι σήμερα αλλά και εν συνεχεία πράττει προκειμένου να δικαιωθεί ο αγώνας του Κυπριακού λαού, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά το τέλος της εγκάρδιας συνομιλίας που είχε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με τον προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της επισκέφθηκε αργά το απόγευμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον οποίο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο κυπριακό και τις συναντήσεις τις οποίες θα έχει στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε η πρώτη κυρία Αντρη Αναστασιάδη, ενώ παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο Γενικός Πρόξενος Βασίλειος Φιλίππου και η Διευθύντρια του γραφείου του ΥΠΕΞ Κούλα Σοφιανού.

«Η συνεισφορά του Σεβασμιότατου είναι ανυπολόγιστη πέραν του πνευματικού έργου που επιτελεί στην Αμερική, η επιρροή που έχει αποκτήσει λόγω ακριβώς του κύρους που η προσωπικότητα του προσδίδει προς τα πολιτικά πρόσωπα, την εξουσία γενικότερα στην Αμερική, συνέβαλε και συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση των θέσεων που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό πρόβλημα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε και τις θερμότατες ευχαριστίες για τη συμβολή του ιδίου του Αρχιεπισκόπου προσωπικά και των συνεργατών του εις την ενίσχυση ενός ταμείου που δημιουργήθηκε προκειμένου να βοηθηθούν Κύπριοι φοιτητές οι οποίοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα έξοδα των σπουδών τους και υπογράμμισε ότι αυτή είναι μόνο η πρόσφατη συνεισφορά και αν συνυπολογιστούν όλες οι προηγούμενες, τότε είναι ανυπολόγιστη πραγματικά τόσο η ηθική όσο και η υλική υποστήριξη που δίδει προς την Κύπρο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος από τη πλευρά του ανταπόδωσε τις ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη σύζυγο του και τη συνοδεία τους και τονίζοντας ότι η Κύπρος αποτελεί για την Ομογένεια της Αμερικής ένα μόνιμο ζωντανό και ανοικτό στοιχείο επικοινωνίας ζωής , έκφρασης, αγάπης και συμπαράστασης. Εξήρε ακολούθως τους Κυπρίους της Αμερικής οι οποίοι τιμούν τη Κύπρο διότι έχουν διαπρέψει και οργανωθεί σε μια πάρα πολύ δυναμική ομοσπονδία. Ο κ. Δημήτριος εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη που η Κύπρος επί σειρά ετών φιλοξενεί ομάδων διδασκάλων από την Αμερική κάτι που δεν σταμάτησε ούτε και στη χειρότερη φάση της οικονομικής δυσκολίας και που δείχνει ακριβώς τη προσήλωση σε υψηλές αρχές πολιτισμού.

Αναφερόμενος στο κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι αυτό αποτελεί μια ανοικτή πληγή η οποία καλύπτει το 1/3 του εδάφους της Κύπρου. Γνωρίζουμε-είπε- τι προσπάθεια κάνετε, πόσο χρειάζεται αυτή η προσπάθεια το καλύτερο τύπο διπλωματίας , το καλύτερο τύπο πολιτικής, σε μια προσπάθεια που δεν θα έχει μέσα ένα ανεπίτρεπτο συμβιβασμό και δεν θα κινείται με μια δυσκολία συνεννοήσεως με αγκυλωμένες προϋποθέσεις. Εδώ είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα στο οποίο κινείστε πραγματικά κατά τρόπο ο οποίος είναι αξιόλογος και αξίζει κάθε συμπαράσταση.

Ακολούθως ο κ. Δημήτριος ανέφερε : «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή, ωραία ώρα που σας είχαμε σήμερα , είχαμε το πρωί τη σύζυγο σας και τώρα είχαμε εσάς , είχαμε μια ενημέρωση για το που είναι σήμερα το θέμα της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα και στο ενεργειακό και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε όλα τα χρόνια δηλαδή θα χρησιμοποιήσουμε το μέγιστο και το καλύτερο δυνατό τρόπο προς τις Αμερικανικές αρχές για να υπάρξει τελικά μια δικαία, σωστή λύση για το κυπριακό . Αυτό θα το κάνουμε με ανεξάντλητα ποσοστά υπομονής και επιμονής . Μιλούμε για κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία εξαντλούνται , εμάς η υπομονή δεν πρόκειται να εξαντληθεί. Θα είμαστε μαζί έως το τέλος και το τέλος θα είναι η επικράτηση του δικαίου και όχι κάποια άλλη λύση. Γι αυτό παρακαλούμε το θεό να σάς έχει υγιείς, να ευλογεί αυτό τον ευλογημένο λαό , τους αδελφούς της Κύπρου ώστε κάποτε να σας έχουμε εδώ για να γιορτάσουμε.»