Δεν ενέπνευσε τους επενδυτές ο Αλέξης Τσίπρας

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο  10ο  ετήσιο συνέδριο του Clinton Global Initiative που έγινε την Κυριακή (27.9.2015) ήταν κυριολεκτικά ένα βατερλό. Ο Πρωθυπουργός,  αμήχανος, αδυνατούσε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

«Αν δειπνήσω με ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα και θα ήθελαν να επενδύσουν εκεί, που θέλετε να τους ζητήσω να επενδύσουν; Έχετε κατάλογο επιθυμητών επενδύσεων;», ρώτησε ο Κλίντον και ο Έλληνας πρωθυπουργός μουρμούρισε κάποια μπερδεμένα για τους παριστάμενους επενδυτές.

Αλλά και τι θα μπορούσε να τους πει; Για τις πρωτοβουλίες του κ. Σκουρλέτη στις Σκουριές ή για τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε επένδυση στην Ελλάδα; Το έχουμε γράψει και άλλες φορές και αφορούσε και άλλους Έλληνες πρωθυπουργούς. Δεν ζητάς επενδύσεις όπως παρακαλάς για ελεημοσύνη! Κανέναν δεν πρόκειται να συγκινήσεις! Ούτε ξένο, ούτε Ομογενή!

Οι επενδυτές ς (κάποιοι υπολογίζουν ότι η συνολική περιουσία όσων άκουσαν τον κ. Τσίπρα στο ξενοδοχείο Σέρατον της Νέας Υόρκης ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ) θέλουν συγκεκριμένα προγράμματα, ακριβή πεδία δράσης και σταθερό πολιτικό και φορολογικό σύστημα. Θέλουν εργασιακή ειρήνη, θέλουν σαφείς και σταθερούς όρους και, πάνω απ΄όλα, απαιτούν κίνητρα για να φέρουν χρήματα και να τα επενδύσουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς χθες ο Πρωθυπουργός δεν είχε τίποτε συγκεκριμένο να πει. Ούτε όταν τον ρώτησε ο Μπιλ Κλίντον εάν είναι έτοιμος αν δεχθεί ως προκαταβολή επιταγή 19.000 ευρώ, για μελλοντική επένδυση από Αμερικανό επιχειρηματία.

Φοβόμαστε ότι η Ελλάδα απομονώθηκε επιχειρηματικά ακόμη περισσότερο.  Η εμφανής αμηχανία του κ. Τσίπρα να απαντήσει, συγκεκριμένα και αποφασιστικά, στέρησε την Ελλάδα από μία ευεργετική πηγή χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ.

Εάν, μάλιστα, και προς την ελληνική ομογένεια ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας την ίδια “συνταγή”, το αποτέλεσμα θα είναι και πάλι αρνητικό.