Εντείνεται η διαμάχη στους κόλπους του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Απορρίπτει ως «αντιπαραγωγική» την πρόταση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Β. Καλιφόρνιας, κ. Θεόδωρου Λαλιώτη και μέλους του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου (Ε.Ε.Σ.), για διάλυση του οργανισμού και την δημιουργία, στη θέση του, μιας νέας Οργάνωσης με κύριο σκοπό την προστασία των ομογενειακών συμφερόντων στην Ελλάδα, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. κ. Παύλος Κοτρώτσιος.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο” (Ε.Ε.Σ/ΗΑΝC)  πρόκειται να έχει Συνέδριο και εκλογές, στις 9-10-11 Οκτωβρίου 2015, στο Capital Hilton στην Δυτική  Φλόριδα (Κληαργουότερ).

Στην από  October 4, 2015 (at 10:52:45 PM EDT) απαντητική ολιγόλογη ηλεκτρονική επιστολή του, με αποδέκτες όλους τους παραλήπτες της πρώτης επιστολής Λαλιώτη, ο κ. Κοτρώτσιος, παρότι αναφέρει ότι η πρόταση και οι απόψεις που αναπτύσσονται εκεί «θα έχουν μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση», εντούτοις σπεύδει προκαταβολικώς να τις αποκηρύξει για λογαριασμό και των υπολοίπων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Ε.Σ.!

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι ο επί μίαν 5ετία Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανού Εθνικού Συμβουλίου (διάστημα στον οποίο κανένα «ετήσιο» Συνέδριο δεν πραγματοποιήθηκε!) αντί παραθέσεως συγκεκριμένου και μετρήσιμου έργου, καταφεύγει στην γενικότητα πως το «Ε.Ε,Σ. χρησιμεύει για να συμπληρώνει τις άλλες οργανώσεις, παρέχοντας ευρεία υποστήριξη σε κοινά θέματα» (Thus, HANC serves to complement the other organizations you are referring to by providing broad-based support for common causes).

Αποποιούμενος συναισθηματικούς λόγους, ο κ. Κοτρώτσιος υποστηρίζει ότι διακατέχεται από την πεποίθηση ότι «το Ε.Ε.Σ. εξυπηρετεί, και μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει, θεμελιώδη ρόλο για τα εθνικά θέματα και τα ελληνικά ιδεώδη» (!)

Ομογενειακοί παρατηρητές, πάντως, εξέφραζαν στην Panhellenic post «απορία» για την σύμπτωση μετά από πέντε χρόνια «σιωπής» μπροστά στην ελληνική οικονομική κρίση, παραμονές του Συνεδρίου της η Ε.Ε.Σ. να «θυμηθεί» να οργανώσει -μέσω της εφημερίδας του κ. Κοτρώτσιου, Hellenic News of America, και του Mid Atlantic Greek American Foundation, Inc. (MAGAF, no profit organization )- «σειρά πολιτιστικών μουσικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή διακεκριμένων καλλιτεχνών από την Ήπειρο» στην Νέα Υόρκη, στη Φιλαδέλφεια, στη Βαλτιμόρη και στην Ουάσινγκτον, «με στόχο τη συγκέντρωση $50.000» τα οποία θα διατεθούν σε πέντε ευαγή Ιδρύματα της Ηπείρου.

Τόνιζαν μάλιστα, ότι στη σχετική προαναγγελία που έχει δοθεί προς δημοσίευση στον Τύπο, επισημαίνεται ότι πρόκειται «να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αγοράσετε εκ των προτέρων εισιτήρια ή να γίνεται χορηγός της εκδήλωσης ώστε να αγοράσουμε τα εισιτήρια των καλλιτεχνών και να κλείσουμε δωμάτια ξενοδοχείων για τους μουσικούς αλλά και τις αίθουσες εκδηλώσεων», γεγονός που σημαίνει ότι οι εκδηλώσεις δεν έχουν οριστικοποιηθεί η δε πραγματοποίησή τους εξαρτάται αποκλειστικά από την «ανταπόκριση» της οποίας θα τύχει η προαναγγελία στην ομογένεια…

Για το τυπικό της υπόθεσης σημειώνουμε, όπως αναφέρει η προαναγγελία, ότι «η τιμή εκάστου εισιτηρίου ανέρχεται στο ποσό των $75. Η τιμή κράτησης τραπεζιού με δέκα θέσεις ανέρχεται στα $750» στις δε εκδηλώσεις «θα τραγουδήσουν ο δημοφιλής Σάββας Σιάτρας και ο γνωστός στην ομογένεια Σταύρος Θεοδώρου. Στο κλαρίνο ο Γιώργος Μπεζάνης και ο Χρήστος Χαλιγιάννης, ενώ θα τους συνοδεύσει η ορχήστρα του Γιώργου Ράμπου με τον Χρήστο Νάτση στο βιολί. Οι καλλιτέχνες συμμετέχουν εθελοντικά για να στηρίξουν τον τόπο καταγωγής τους».

Η ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΤΡΩΤΣΙΟΥ/ En./Gr.

Dear Mr. Laliotis.

We regret that you will not be attending the Annual Meeting so that we could discuss your views in an open forum.  While I respect your views and years of contribution to Hellenic causes, I disagree with your thesis and conclusions.  This position is taken not only in my capacity as the current and outgoing President of HANC, but also as a Greek-American.  As you must agree, the unique attribution of HANC is its ability to unite and serve the Greek-American community through its member Federations, and thereby legitimately speak for a significant segment of the Greek-American community.  Thus, HANC serves to complement the other organizations you are referring to by providing broad-based support for common causes.   Your suggestion of dissolving HANC and replacing it with a new organization would be counterproductive to these causes.

It is important to stress that it is not sentimentality that keeps me and the rest of the Executive Committee and member Federations to fight for the ideals of HANC.  Rather it is the firm belief that HANC serves, and can continue to serve, a fundamental role for the national affairs and Hellenic ideals as embodied in the HANC constitution.

We will be having an open and candid discussion of these views at the Annual Meeting.

Sincerely.

Paul Kotrotsios

ΕΛΛΗΝΙΚΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ)

Αγαπητέ κ Λαλιώτη.

Εκφράζουμε τη λύπη μας ότι δεν θα παραστείτε στο Ετήσιο Συνέδριο, έτσι ώστε να μπορούσαμε να συζητήσουμε τις απόψεις σας σε ένα ανοιχτό forum. Αν και σέβομαι τις απόψεις και τα χρόνια της συνεισφοράς σας στις ομογενειακές υποθέσεις,  διαφωνώ με τις θέσεις και τα συμπεράσματά σας.  Η θέση αυτή δεν λαμβάνεται μόνο υπό την ιδιότητά μου ως το τρέχον και το απερχόμενο Πρόεδρο του Ε.Ε.Σ., αλλά και ως Έλληνοαμερικανού. Όπως θα πρέπει να συμφωνήσετε, η μοναδική προσφορά του Ε.Ε.Σ. είναι η ικανότητά του να ενώσει και να εξυπηρετήσει την Ελληνική-αμερικανική κοινότητα μέσω των Ομοσπονδιών- μελώ της, και ως εκ τούτου θεμιτό είναι να μιλήσει για ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής-αμερικανικής κοινότητας. Έτσι, Ε.Ε.Σ. χρησιμεύει για να συμπληρώνει τις άλλες οργανώσεις στις οποίες αναφέρεστε, παρέχοντας ευρεία υποστήριξη πάνω σε κοινά ζητήματα. Η πρότασή σας για τη διάλυση Ε.Ε.Σ. και την αντικατάστασή της με μια νέα οργάνωση, θα ήταν αντιπαραγωγική σε αυτό το θέμα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν είναι από συναισθηματισμό που τόσο προσωπικά όσο και τα υπόλοιπα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής και οι Ομοσπονδίες αγωνιζόμαστε για τα ιδανικά του Ε.Ε.Σ..  Μάλλον είναι η πεποίθηση ότι το Ε.Ε.Σ. εξυπηρετεί, και μπορεί να συνεχίσει να διαδραματίζει, θεμελιώδη ρόλο για τα εθνικά θέματα και τα ελληνικά ιδεώδη, όπως εμπεριέχεται στο σύνταγμα του Ε.Ε.Σ..

Θα έχουμε μια ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση επί αυτών των απόψεων στην Ετήσια Γενική Συνέλευση.

Με εκτίμηση.

Παύλος Κοτρώτσιος