Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Πηγή:Greeknewsonline.com

Με ικανοποιητική συμμετοχή εκπαιδευτικών από τα κοινοτικά σχολεία, ημερήσια και απογευματινά, της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης, διεξήχθη το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στο χώρο της Βιβλιοθήκης του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια το ετήσιο επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε το Τμήμα Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον οι ομογενείς δάσκαλοι παρακολούθησαν δειγματικές διδασκαλίες με σύγχρονες διδακτικές πρακτικές από τα βιβλία της σειράς “Τα Ελληνικά μου”, καθώς και τις εισηγήσεις ειδικών παιδαγωγών από την Ελλάδα και την Κύπρο για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ ξένης γλώσσας.

Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο Μητροπολίτης Ατλάντας, Αλέξιος, ο οποίος και μετέφερε στους συμμετέχοντες τις ευχές και τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για το έργο και τις θυσίες που κάνουν.

Τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε ο Διευθυντής του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Δρ. Ιωάννης Ευθυμιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του σεμιναρίου, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση του Γραφείου να συμβάλλει στο σπουδαίο έργο που επιτελούν τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για τα Ελληνόπουλα της Αμερικής.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, Μάνος Κουμπαράκης, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη “να διατηρήσουμε ζωντανή τη γλώσσα και να μεταλαμπαδεύσουμε τη μεγάλη μας παράδοση στις επόμενες γενιές” και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανών Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, ενώ παρέστη και ο ιερατικώς προϊστάμενος του Αγίου Δημητρίου, Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

Το πρόγραμμα που περιελάμβανε τρεις εισηγήσεις, η πρώτη από την εκπαιδευτικό Γιώτα Παπαγρηγορίου του Greek American Institute στο Μπρονξ, η δεύτερη από τη φιλόλογο-λογοπαθολόγο Μαρία Ρουσοχατζάκη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η τρίτη από τη λειτουργό τουΠαιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, Χριστίνα Σταύρου, παρουσίασε η βοηθός του Διευθυντή του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας, Μαρία Τελειοπούλου.

Μια ιδέα από τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο πάντοτε τη μάθηση έδωσε στους συμμετέχοντες η κ. Παπαγρηγορίου, η οποία με τη βοήθεια του Open-Sankore, -δωρεάν λογισμικό για διαδραστικούς πίνακες-, δίδαξε την ενότητα “Προσέχετε τον πλανήτη μας” από το 2ο Τεύχος του Δευτέρου Επιπέδου της σειράς “Τα Ελληνικά μου”, ενσωματώνοντας σ’ αυτή ασκήσεις, δραστηριότητες, παιχνίδια, βίντεο και εικόνες.

“Αν η τεχνολογία βοηθά ή όχι είναι στα δικά μας χέρια να το αποδείξουμε”, επισήμανε η κ. Παπαγρηγορίου, τονίζοντας πως με βάση τη δική της εμπειρία τα αποτελέσματα είναι θετικά, καθώς οι μαθητές ενθουσιάζονται και προσέχουν περισσότερο στο μάθημα.

Στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των δυσκολιών στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας από αγγλόφωνα παιδιά κατά τη γραφή, ανάγνωση και εκφορά φθογγολογικών σχημάτων, εστίασε την εισήγησή της η φιλόλογος – λογοπαθολόγος, Μαρία Ρουσοχατζάκη.

“Το φθογγολογικό σύστημα μιας γλώσσας είναι ο σκελετός της και η απόκτησή του αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για την ανάπτυξή της”, επισήμανε, σημειώνοντας πως “στα αγγλόφωνα παιδιά των ελληνικών οικογενειών η ανάγκη να μάθουν ελληνικά είναι πρωτίστως συναισθηματική κυρίως στα παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς.”

Κατά την τρίτη εισήγηση, η εκπαιδευτικός Χριστίνα Σταύρου, από την Κύπρο, η οποία έλαβε το λόγο αμέσως μετά το πλούσιο γεύμα που παρατέθηκε από το Τμήμα ελληνικής Παιδείας, προς τιμήν των δασκάλων στο κοινοτικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης”, πρότεινε διδακτικές προσεγγίσεις για τη διδασκαλία των ενοτήτων “Διακοπές στην Ανδρο” και “Επίσκεψη στο μουσείο” που περιλαμβάνονται στο 1ο Τεύχος του Δευτέρου Επιπέδου της σειράς “Τα Ελληνικά μου”.

“Παιδαγωγικά, κύρια επιδίωξη για αποτελεσματικότερη μάθηση αποτελεί η αρχή της σωστής δόμησης των μαθημάτων μας, της επιλογής των κατάλληλων ερωτήσεων, της συνοχής μεταξύ των εννοιών και των δραστηριοτήτων, ώστε οι μαθητές να συνειδητοποιούν αβίαστα τι κάνουν και γιατί”, επισήμανε -μεταξύ άλλων- η κ. Σταύρου, τονίζοντας πως στόχοι των ενοτήτων που δίδαξε ήταν η μεγιστοποίηση της χρήσης του λεξιλογίου από τα παιδιά προφορικά και γραπτά, βαθύτερη κατανόηση του γραπτού λόγου, εμπέδωση των γραμματικών τεχνικών, σύνταξη και παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου στα Ελληνικά.

Να σημειώσουμε ότι η κ. Σταύρου ήταν μεταξύ των εισηγητών στο 9ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο ομογενών δασκάλων που διοργανώθηκε το καλοκαίρι στη Λευκωσία με τη συνεργασία του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Κύπρου.

Μετά από κάθε εισήγηση οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους στους εισηγητές και στον Δρ. Ευθυμιόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε επίσης τους δασκάλους για την κίνηση των βιβλίων της σειράς “Τα Ελληνικά μου”, ορισμένα εκ των οποίων έχουν εξαντληθεί, όπως αυτό του νηπιαγωγείου και άλλα ανατυπώνονται, ενώ η συγγραφική ομάδα εργάζεται πυρετωδώς ώστε να είναι έτοιμο από την επόμενη σχολική χρονιά τα καινούργια βιβλία του Α’ Επιπέδου.

Ο Δρ. Ευθυμιόπουλος αναφέρθηκε και στο κόστος του εγχειρήματος έκδοσης και ανατύπωσης της σειράς “Τα Ελληνικά μου”, ευχαριστώντας τους χορηγούς, ενώ για μια ακόμη φορά επισήμανε την ανάγκη όλοι οι εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν στο επιμορφωτικό αυτό σεμινάριο που πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο και είναι καθαρά προς όφελός τους.

Τέλος, ο Δρ. Ευθυμιόπουλος εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου στην κοινότητα και το σχολείο του Αγίου Δημητρίου, την υπεραγορά “ΤΙΤΑΝ” και τα εστιατόρια “Σταμάτης” και “Ζήνων”.