Κρις Σπύρου: Η Χίλαρι πάει φουλ για την προεδρία των ΗΠΑ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

ΑΘΗΝΑ. «Εάν η Χίλαρι Κλίντον δεν κάνει κάποιο σοβαρό λάθος στην προεκλογική της καμπάνια, θα είναι η επόμενη Πρόεδρος και, μάλιστα, η πρώτη Γυναίκα Πρόεδρος  των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής». Η άποψη αυτή ανήκει στον επί χρόνια στενό φίλο και πολιτικό συνεργάτη της οικογένειας Κλίντον, Ελληνοαμερικανό πρώην Γερουσιαστή του ΝΗ,  κ. Κρις Σπύρου.

Καλεσμένος στην Εκπομπή της  Φαίης Μαυραγάνη “Συμβαίνει Τώρα”, στο Κανάλι “Ε” το πρωϊ (8 π.μ. του Σαββάτου), ο Κρις Σπύρου ανέλυσε την μέχρι σήμερα πορεία της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι, από όταν ο ίδιος, με την ιδιότητα του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (και Προέδρου των Εκλεκτόρων που εξέλεξαν τον Μπιλ Κλίντον το 1992)  κατέθεσε το 2013 στην Πολιτεία του, το Νιού Χάμσαϊρ,  την πρώτη Επιτροπή για την προώθηση της υποψηφιότητας Χίλαρι,  με τον τίτλο: “Run Hilary, Run”. Σήμερα, είπε ο κ. Σπύρου «η Χίλαρι πιστεύω ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της εκλογής της. Εάν δεν γίνει κάποιο σημαντικό λάθος από τη Χίλαρι, εγώ πιστεύω θα είναι η επόμενη Πρόεδρος και η πρώτη Γυναίκα Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Απαντώντας στο ερώτημα τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από μία πιθανή προεδρία της Χίλαρι, ο κ. Σπύρου επεσήμανε ότι  οι Κλίντον ήταν πάντα φιλέλληνες.  «Ο Μπιλ Κλίντον μεγάλωσε δίπλα σε ελληνική οικογένεια, σχεδόν κάθε μέρα έτρωγε στη μικρή πόλη που μεγάλωσε  σε ελληνικά εστιατόρια».

Αναφορικά με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Νέα Υόρκη και την παρουσία του στην στο  10ο  ετήσιο συνέδριο του Clinton Global Initiative (Κυριακή 27.9.2015) ο κ. Σπύρου ξεκαθάρισε ότι ο Μπιλ Κλίντον κάνει δύο ετήσιες συγκεντρώσεις. Μία για την εκπαίδευση και μία για επενδύσεις παγκοσμίως. Έχει σπόνσορες που αυτή τη φορά ήτανε η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε στη Νέα Υόρκη για να παραβρεθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Συνέπεσε και η συγκέντρωση Κλίντον, στην οποία παραβρέθηκε προσκεκλημένος από την κ. Αγγελοπούλου.

Υπενθύμισε δε ότι ο κ. Κλίντον και 17 ομογενείς δισεκατομμυριούχοι επενδυτές είχαν επισκεφθεί την Αθήνα επί Κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά και οι οπαδοί του κ. Τσίπρα τους είχαν αποκλείσει στην Μεγάλη Βρετανία. «Τι επενδύσεις μπορείς να κάνεις, όταν δεν μπορείς να βγεις από το ξενοδοχείο να πας στο ραντεβού με τον υπουργό;», αναρωτήθηκε ο κ. Σπύρου.

Ως προς το γιατί δεν έχουν μέχρι στιγμής υπάρξει επενδύσεις από ομογενείς ο κ. Σπύρου τόνισε πως επικρατεί στη γενέτειρα η στρεβλή εντύπωση πως έρχονται οι επενδυτές για να κλέψουν τον πλούτο της Ελλάδος. «Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, είπε, δεν έρχεται στην Ελλάδα για να κάνει και άλλα δισεκατομμύρια. Ποιος είναι ο πλούτος που έχετε και φοβάστε να μην σας τον πάρουν; Οι ομογενείς έρχονται εδώ για να βοηθήσουν την πατρίδα και σεις τους υποχρεώνετε να φύγουν από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου…»

Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις που άφησε η πρόσφατη τηλεοπτική αναμέτρηση των διεκδικητών του χρίσματος  του Δημοκρατικού Κόμματος , για την υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο κ. Σπύρου είπε πως «συμβούλευσα τη Χίλαρι να είναι ο εαυτός της». Αυτό, είπε, έκανε και κέρδισε τις εντυπώσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ

Σχετικά με το δημοσιο-οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος και τα προαπαιτούμενα που ψήφισε χθες η Βουλή, ο κ. Σπύρου είπε ότι τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο και οι λεγόμενοι ¨τσάροι¨ της ελληνικής οικονομίας μπορεί γνωρίζουν οικονομικά αλλά «δεν έχουν ιδέα από δημοσιονομική πολιτική». Υποστήριξε δε πως το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι καθαρά δημοσιονομικό.

Τα έσοδα του κράτους από εσωτερικές πηγές, είπε, αντιστοιχούν για 8 ή 9 μήνες συντάξεις και μισθούς.  Επομένως έχουν τρεις ή τέσσερις μήνες κενό. Επομένως τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα δανείζεται  για να πληρώσει μισθούς-συντάξεις. Τώρα που τα δανεικά κόπηκαν και ήρθαμε στην πραγματικότητα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού από εσωτερικές πηγές, τι επιβάλλεται να γίνει; Πρέπει να βρούμε τι θα γίνει από τον 8ο μήνα μέχρι τον 12ο…

Με τη δική την άποψη του Κρις Σπύρου, όσοι επενδυτές και να έρθουν, όσους φόρους  και να βάλουμε, εάν δεν υπάρχει σύστημα το οποίο να μπορεί να αποδίδει ο φόρος που εισπράττεται και με αυτά να πληρώνει το κράτος, είναι χαμένες προσπάθειες. “Το να αυξήσεις έναν φόρο τον οποίο δεν εισπράττεις, δεν σου λύνει το πρόβλημα. Επομένως, το κύριο πρόβλημα, είπε, είναι ότι η Ελλάδα έχει 30% πολίτες και 70% κατοίκους. Εισπράττει, δηλαδή το 30% εκείνων που έπρεπε να εισπράττει. Όταν δεν εισπράττεις το 70% του εισοδήματος, όταν λες ότι έχεις φοροδιαφυγή 40 δις. το χρόνο δεν μπορείς να λύσεις κανένα πρόβλημα. Επομένως συνεχώς θα έχουμε μειώσεις μισθών και συντάξεων. Τώρα, άμα εισπράττεις το 30% και υπόσχεσαι ότι δεν θα κόψεις μισθούς και συντάξεις και θέλεις να έχεις ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό, η εναλλακτική που έχεις είναι να καταργήσεις τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς!»

Στο ερώτημα τι φταίει ο κ. Σπύρου αναρωτήθηκε: «Αρέσει να κλέβει ο εγγονός, να μην πληρώνει ο γιός και να παίρνει σύνταξη ο παππούς!» Που σημαίνει, εξήγησε, άμα φοροδιαφεύγει ο εγγονός, δεν πληρώνει αυτά που πρέπει στο Κράτος ο γιος, και πρέπει να πάρει σύνταξη ο παππούς, πως μπορεί να γίνει αυτό;”

Τέλος, ο κ. Σπύρου μίλησε για πολιτικούς που τους «φτιάχνουν» οι διάφοροι μάνατζερ και να τους κάνουν σταρ, χωρίς να έχουν το κατάλληλο υπόστρωμα γνώσεων, εμπειριών και ταλέντου. «Το θέμα στην Ελλάδα ήτανε το πουκάμισο του Βαρουφάκη και όχι τα 40 δις. που έπρεπε να πάει να δει πως θα τα πληρώσουν για να λειτουργήσει η χώρα. Στην Ελλάδα έχετε περισσότερους Τσάρους από ότι στη Ρωσία. Εάν ο κ. Βαρουφάκης ήτανε Τσάρος της δημοσιονομικής πολιτικής, δεν εκπλήσσομαι που δεν τα κατάφερε. Ο άνθρωπος μπορεί να είναι αστέρι στην οικονομική θεωρία, να στέκονται ουρά για να τον ακούσουν,  αλλά αυτά να τα βρουν με το Σόρρο. Εγώ ως υπεύθυνος που ήμουνα για τα δημοσιονομικά του Νιού Χάμσαϊρ έχω μάθει πώς όταν ψηφίσεις κάτι το οποίο θίγει το συμφέρον του ψηφοφόρου ή του πολίτη και βγεις έξω στο δρόμο, να είσαι έτοιμος να φας κλωτσιά  εκεί που περισσότερο πονάει…”