Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού για τον Χρήστο Τομαρά

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού αναρτήθηκε το ακόλουθο κείμενο σχετικά με την απώλεια του Χρήστου Τομαρά.

<<Η Ελλάδα και η Ομογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πενθούν ένα εκλεκτό της μέλος, τον Χρήστο Τομαρά, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, νικημένος από την επάρατη νόσο. Γεννήθηκε στον Πειραιά. Ο πατέρας του, Παύλος, ήταν από το Καρτερόλι της Μεσσηνίας, ενώ η μητέρα του, Ευδοκία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Στις ΗΠΑ βρισκόταν από το 1957, όπου πήγε, αφού πρώτα σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ. Ο Χρήστος Τομαράς, έγινε γνωστός στην απανταχού Ομογένεια, ως στέλεχος σε πολλές ομογενειακές οργανώσεις των ΗΠΑ και από τη θητεία του ως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και Συντονιστής του ΣΑΕ για τη Βόρειο και Νότιο Αμερική. Μεταξύ των άλλων, υπήρξε Ιδρυτικό μέλος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και βασικός υποστηρικτής της μέχρι τέλους. Διετέλεσε για σειρά ετών Α΄ Αντιπρόεδρος της Αμφικτυονίας. Υπηρέτησε στο τιμόνι πολλών οργανώσεων πολιτών, Κοινοτήτων και επιχειρήσεων. Διετέλεσε Πρόεδρος της PanMessenian Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά. Ήταν μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο των Trustees του Κολλεγίου Ανατόλια και ιδρυτικό μέλος του Αμερικανικού Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Γεωργίας.

>Ήταν γνωστός στις ΗΠΑ και για την επιτυχία του ως μεγαλοεπιχειρηματίας με έδρα το Σικάγο, όπου και έζησε. Ήταν ιδιοκτήτης των εταιριών Kronos Foods και Τomaras Investments. Πραγματικά ενσάρκωσε το αμερικανικό όνειρο. Άνθρωπος γνωστός για το ζωηρό επιχειρηματικό πνεύμα, την καλοσύνη και το φιλανθρωπικό του έργο. Ως ευεργέτης δεν λησμόνησε ούτε την Μεσσηνία, πατρίδα του πατέρα του. Ευεργέτης πολλών εκκλησιών και Ελληνορθόδοξων ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Αγίου Ιακώβου RETREAT CENTER της Μητρόπολης του Σικάγου.

>Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2008, έκανε μια προσωπική  δωρεά  ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, δείχνοντας την κοινωνική ευαισθησία που τον διακατείχε. Τα χρήματα διατίθενται για το Κέντρο Κατασκηνώσεων και Περισυλλογής «Άγιος Ιάκωβος». Το Κέντρο, που θα ανεγερθεί σε μία έκταση 137 εκταρίων, η οποία ήδη έχει εξασφαλιστεί, θα διαθέτει σύγχρονες κτιριακές μονάδες, που θα χρησιμοποιούνται για τις θερινές κατασκηνώσεις παιδιών από 59 ενορίες σε έξι πολιτείες της Μητρόπολης, αλλά και για την ανάπαυση ενηλίκων. Θα κατασκευαστούν επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα μπέϊζμπολ, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου και πισίνες), αίθουσες συγκεντρώσεων, συνεστιάσεων κ.ά.

>«Αν προσβλέπουμε στη συνέχιση της ύπαρξης μας στην αμερικανική κοινωνία, θα πρέπει να διατηρήσουμε τις αρχές και τις αξίες μας μέσα από την Ορθοδοξία, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση, αλλά και τη γλώσσα μας», είχε πει τότε, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Τομαράς σε ειδική εκδήλωση της Μητρόπολης Σικάγου, που τον τίμησε απονέμοντάς του έναν τιμητικό σταυρό.

>Ο Χρήστος Τομαράς είχε ονομαστεί «Διακεκριμένος Ελληνας της Αμερικής». Μεταξύ άλλων, το 2003 έγινε επίτιμος δημότης της Πόλης του Παναμά και το 2004 ονομάστηκε «Ελληνας της Χρονιάς» από τον Ελληνικό Δικηγορικό Σύλλογο του Ιλλινόις. Ήταν ενεργό μέλος της ομογενειακής οργάνωσης Leadership 100 και άρχων του Τάγματος του Αγίου Αντρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Έλαβε πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων, το Μετάλλιο της Τιμής Έλλις Άιλαντ και το 2010 την τιμητική διάκριση «Honorary Doctor of Humanities” από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ- Ιερός Σταυρός της Θεολογικής Σχολής. Ίδρυσε το Πανελλήνιο Ίδρυμα Υποτροφιών, το οποίο έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες Ελληνόπουλων να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο, χορηγώντας υποτροφίες συνολικής αξίας δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Το Ίδρυμα φέρει τον τίτλο PanHellenic Scholarship Foundation και εκτός από το να παρέχει υποτροφίες σε Ελληνοαμερικανούς φοιτητές, τους δίνει και τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ταξίδι στην πατρίδα για να ανιχνεύσουν τις Ελληνικές τους ρίζες, ενώ εκδίδει και φυλλάδιο με τίτλο «PanHellenic Affairs».

>Γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός στους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού από την μακρόχρονη συνεργασία του μαζί τους, στην οποία πάντοτε διακρινόταν από ευγένεια, αρχοντιά και επαγγελματική σοβαρότητα>>.