Ημέρα εθνικού πένθους στη Ρωσία για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας

Εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί σήμερα στη Ρωσία για τα θύματα της χθεσινής αεροπορικής τραγωδίας στο Σινά. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια, ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα – με εντολή Πούτιν – ματαίωσαν τα ψυχαγωγικά τους προγράμματα, αποτίοντας φόρο τιμής στους 214 Ρώσους τουρίστες που σκοτώθηκαν.

 

Εκπρόσωπος του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι μεταξύ των θυμάτων ήταν 25 παιδιά – και όχι 17 όπως είχε διαρρεύσει αρχικά – και ότι οι πρώτες σοροί θα επαναπατριστούν αύριο. Σύμφωαν με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους, 129 σοροί έχουν ανασυρθεί από τον τόπο του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τη Μόσχα οι ηλικίες των επιβατών κυμαίνονταν από 10 μηνών – ένα κοριτσάκι – ως 77 ετών.

Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και προσέφερε τη βοήθεια της Ουάσιγκτον.

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν επίσης ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν.

Μεγάλη ομάδα Ρώσων ερευνητών στην Αίγυπτο

Την ίδια ώρα η Ρωσία έχει στείλει στην Αίγυπτο μεγάλη ομάδα ερευνητών και εμπειρογνομώνων, αλλά και τους δύο αρμόδιους υπουργούς για να εποπτεύουν τις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος με 224 νεκρούς.

″Οι έρευνες στον τόπο του δυστυχήματος αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων λίγων ημερών″ δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πουσκόφ, ο ποιός μαζί με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ και τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής αρχής πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας (Rosaviatsia) Αλεξάντερ Νεράντκο, αναχώρησαν σήμερα από το Κάιρο για να μεταβούν στον τόπο του δυστυχήματος.

Παράλληλη έρευνα διεξάγεται και στη Ρωσία, όπου οι αρχές διερευνούν τα γραφεία της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, γνωστής με την ονομασία Metrojet, αλλά και του τουριστικού πράκτορα που ναύλωσε το μοιραίο Airbus για το πακέτο.

Την ίδια ώρα, ερευνητές από τη Γαλλία και τη Γερμανία αναμένονται σήμερα στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα περιστατικά στα οποία εμπλέκεται ένα Airbus, καθώς οι δύο αυτές χώρες είναι τα κύρια μέλη της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που τα κατασκευάζει.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές δουλεύουν πυρετωδώς για να ανακτήσουν τα δεδομένα πτήσης από τα δύο μαύρα κουτά του αεροσκάφους, που βρέθηκαν στο σημείο της συντριβής.

Η επαφή με το Airbus A321-200 της Metrojet χάθηκε χθες 23 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του φημισμένου τουριστικού προορισμού Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα, την ώρα που πετούσε σε ύψος άνω των 9.144 μέτρων.

Και οι 224 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους, όταν το αεροπλάνο κατέπεσε και συνετρίβη στο Σινά της Αιγύπτου.