Ελληνογαλλική καλλιτεχνική συνεργασία στον Κεραμεικό

Μια γειτονιά της Αθήνας, και συγκεκριμένα η γειτονιά του Κεραμεικού, γίνεται η αφορμή της συνεργασίας Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών. Εικαστικοί, performers, sound artists και αρχιτέκτονες, συνεργάζονται με σκοπό τη δημιουργία ενός συλλογικού καλλιτεχνικού αποτελέσματος που θα χαρακτηρίζει την περιοχή και θα αποτυπώνει τη δημιουργική διαδικασία.

Η καλλιτεχνική ομάδα Pixel 13, η πολιτιστική εταιρεία “Ανάμεσα στους Μέρμηγκες” και μία ομάδα Ελλήνων καλλιτεχνών, η Πηνελόπη Βλασσοπούλου, ο Κωνσταντίνος Νομικός, η Μαρία Οικονόμου, η Μαριέττα Παυλάκη, η Σοφία Πρέκα και Ισμήνη Πρωιού, συνεργάζονται στο project kaos, το οποίο γίνεται αφορμή για την εξέλιξη του κάθε καλλιτέχνη, μέσα από μια διαδικασία που ενθαρρύνει την έρευνα, την καλλιτεχνική ανταλλαγή και την εξοικείωση με καινούργια εργαλεία καλλιτεχνικής έκφρασης.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο δημόσιος χώρος και πώς μπορεί να αλλάξει μέσα από την καλλιτεχνική δράση και τη συνεργασία των πολιτών που ζουν στην κάθε γειτονιά. Η δράση μας ήταν αρχικά αμιγώς καλλιτεχνική, όμως από το 2013 κάνουμε δράσεις με πιο κοινωνικό χαρακτήρα» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια των καλλιτεχνικών προγραμμάτων της πολιτιστικής εταιρείας “Ανάμεσα στους Μέρμηγκες” Κωνσταντίνα Γεωργίου.

To kaos θα φιλοξενήσει από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου εικαστικές παρεμβάσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και δράσεις ανοικτές στο κοινό. Σημείο αναφοράς της καλλιτεχνικής έρευνας και ανταλλαγής, αποτελεί ο Κεραμεικός και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι μια οπτικοακουστική-ψηφιακή εγκατάσταση, η οποία θα προβάλλεται στο εξωτερικό κτιρίων της γειτονιάς, καθώς και ταυτόχρονες live site specific καλλιτεχνικές δράσεις.

Όλες οι δράσεις θα βασίζονται στο ερευνητικό υλικό που θα έχει συλλεχθεί από τους καλλιτέχνες, όπως προσωπικές ιστορίες κατοίκων, η ιστορία της περιοχής, και κυρίως η σημερινή της καταγραφή.

«Η συμμετοχή των κατοίκων του Κεραμεικού είναι πολύ σημαντικό ζητούμενο για την επιτυχία του project. Πρόθεσή μας είναι να τους δώσουμε την ευκαιρία να μιλήσουν για τη γειτονιά τους. Στις 4 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουμε πώς βλέπουμε εμείς τη γειτονιά, μετά από την έρευνα, με μια καλλιτεχνική ματιά», τόνισε η κ. Γεωργίου.

(ΑΜΠΕ)