Στην Κω δύο ύποπτοι για τυχόν σχέσεις τους με τον ISIS

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», εντοπίστηκαν στο νησί δύο Σύροι, οι οποίοι έχουν μπει στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ για τυχόν σχέσεις τους με τον ISIS. Στα κινητά τους τηλέφωνα βρέθηκαν αποθηκευμένες φωτογραφίες με όπλα, μαχαίρια, σημαία του ISISκαι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους με καλυμμένα πρόσωπα. Σε μία από τις φωτογραφίες ο ένας από τους δύο Σύρους υπόπτους απεικονίζεται να ποζάρει μπροστά σε μία μαύρη σημαία του ISIS.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο ένας από τους δύο ανέφερε ότι είναι κατά του Ασαντ, τον οποίο θεωρεί εχθρό του, χωρίς όμως να παραδεχτεί ότι τάσσεται με το πλευρό του ISIS. Οι φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο, ωστόσο, καταμαρτυρούν τις ιδεολογικές του κατευθύνσεις, ενώ εξετάζεται σοβαρά και το κατά πόσο μπορεί να είναι μέλος άλλης παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Οι δύο Σύροι έφτασαν προχθές στην Κω από τα τουρκικά παράλια με λέμβο στην οποία βρίσκονταν δεκάδες πρόσφυγες. Μετά τον εντοπισμό τους σήμανε συναγερμός και ενημερώθηκαν αμέσως οι ηγεσίες των υπηρεσιών ασφαλείας στην Αθήνα. Στόχος ήταν να βρεθεί το παρελθόν τους και να διαπιστωθεί το κατά πόσο πρόκειται ή όχι για τζιχαντιστές. Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στον «ΕΤ» ότι οι δύο ύποπτοι δεν υπάρχουν καταχωρημένοι στις λίστες των αναζητούμενων μελών του ISIS.

Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε συνεργασία και με ξένες μυστικές υπηρεσίες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι δύο Σύροι να είναι απλά υποστηρικτές του ISIS και όχι ενεργά μέλη του. Ο εντοπισμός τους δεν έγινε ύστερα από κάποια πληροφορία των ελληνικών Αρχών αλλά κατά τη διάρκεια της καταγραφής τους. Οι δυο τους κρίθηκαν ύποπτοι και κλήθηκαν για έλεγχο των προσωπικών τους αντικειμένων.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πριν ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους είχαν προλάβει να νοικιάσουν δωμάτιο σε ξενοδοχείο στο κέντρο του νησιού, καθώς έδειχναν να έχουν μία σχετική οικονομική άνεση. Στο χώρο έγινε έφοδος από τις διωκτικές Αρχές που τον ερεύνησαν εξονυχιστικά, χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν εντοπίστηκε κάποιο παραπάνω αξιοποιήσιμο στοιχείο.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως «πολύ σοβαρή», ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η μεταφορά των υπόπτων στην Αθήνα. Όλα γίνονται κάτω από άκρα μυστικότητα προκειμένου να μη διαρρεύσουν πληροφορίες μέχρι να διαπιστωθεί η «ταυτότητα» και το παρελθόν των Σύρων. Δεν είναι η πρώτη φορά, πάντως, που εντοπίζονται στην Κω άτομα ύποπτα για τζιχάντ και για το λόγο αυτό οι έλεγχοι έχουν γίνει πιο εντατικοί.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος