Ετοίμαζαν νέο χτύπημα στο Παρίσι οι τρομοκράτες που εξαρθρώθηκαν

Πυρήνας τρομοκρατών, έτοιμος να εξαπολύσει νέες επιθέσεις, εξουδετερώθηκε στην επιχείρηση στο Σεν Ντενί, δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού. Δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες της Washington Post ότι ο ενορχηστρωτής της 13ης Νοεμβρίου Αμπντελχαμίν Αμπαούντ είναι νεκρός -είπε όμως ότι δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη όλοι οι νεκροί. Ούτε ο Αμπαούντ, ούτε ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ, βρίσκονται πάντως μεταξύ των συλληφθέντων. Πέντε χιλιάδες σφαίρες έπεσαν κατά την έφοδο.

Πηγές που μίλησαν αποκλειστικά στο πρακτορείο Reuters ανέφεραν, εν τω μεταξύ, ότι οι τρομοκράτες του Σεν Ντενί σκόπευαν να διαπράξουν επίθεση σήμερα, Πέμπτη, στην Ντεφάνς, οικονομική και επιχειρηματική συνοικία της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολίν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί ακόμη να αναφερθεί στην ταυτότητα των νεκρών κατά την επιχείρηση -για τους οποίους δεν έδωσε ακριβή αριθμό αρκούμενος να δηλώσει πως είναι τουλάχιστον δύο- εν αναμονή των αποτελεσμάτων από τα εγκληματολογικά εργαστήρια. Αναφορά δεν έγινε ούτε για τις ταυτότητες των οκτώ συλληφθέντων.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να δώσω ακριβή αριθμό για τα άτομα που πέθαναν, ούτε στοιχεία για την ταυτότητά τους. Υπάρχουν όμως τουλάχιστον δύο νεκροί» είπε. Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται η γυναίκα καμικάζι που ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Λίγη ώρα πριν την έναρξη της έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο γενικού εισαγγελέα, η εφημερίδα Washington Post μετέδωσε στην ηλεκτρονική της πύλη ότι στη γιγάντια επιχείρηση στο Σεν Ντενί έπεσε νεκρός ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων Αμπντελχαμίν Αμπαούντ.

Η εφημερίδα επικαλείται για την πληροφορία δύο ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών (χωρίς να κάνει αναφορά στην εθνικότητά τους), λέγοντας ότι η επιβεβαίωση της ταυτότητας του Αμπαούντ έγινε αφότου η σήμανση «χτένισε» για δείγματα DNA και άλλα στοιχεία το χώρο της εφόδου.

Κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, ο Φρανσουά Μολίν ανακοίνωσε πάντως ότι ούτε ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων Αμπντελχαμίν Αμπαούντ, ούτε ο καταζητούμενος ως όγδοος δράστης Σάλαχ Αμπντεσλάμ (αδελφός του νεκρού καμικάζι Ιμπραήμ Αμπντεσλάμ), βρίσκονται μεταξύ των ατόμων που συνελήφθησαν -επτά άνδρες και μία γυναίκα.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται δύο άτομα που βρέθηκαν στα συντρίμμια μετά την έφοδο, τέσσερις που τέθηκαν υπό κράτηση μέσα στο διαμέρισμα και ένας άνδρας και μία γυναίκα που συνελήφθησαν στο δρόμο -ένας εκ των οποίων πιστεύεται ότι άφησε τους τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν το διαμέρισμα.

Περισσότερες από 5.000 σφαίρες έπεσαν κατά τη μάχη μεταξύ τρομοκρατών και των επίλεκτων δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας το πρωί της Παρασκευής, ανέφερε ο Φρανσουά Μολίν λέγοντας επίσης ότι σε πέντε ημέρες ερευνών μετά το μακελειό οι Αρχές έχουν εντοπίσει ένα «πραγματικό πολεμικό οπλοστάσιο» από Καλάσνικοφ, πυρομαχικά και εκρηκτικά.

Ο εισαγγελέας ανέφερε ότι κατά την μαζική επιχείρηση εξαρθρώθηκε πυρήνας τρομοκρατίας που ήταν έτοιμος να δράσει.

Η αστυνομία οδηγήθηκε στην περιοχή όχι μόνο από μαρτυρίες ότι ο Αμπντελχαμίν Αμπαούντ βρισκόταν εκεί, αλλά και λόγω υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και παρακολουθήσεων.

Ετοίμαζαν χτύπημα την Πέμπτη στη Ντεφάνς;

Τα άτομα που βρέθηκαν στο στόχαστρο της επιχείρησης στο Σεν Ντενί σχεδίαζαν να διαπράξουν επίθεση στη Ντεφάνς, ανέφεραν τρεις πηγές μιλώντας αποκλειστικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πηγή που πρόσκειται στις έρευνες γνωστοποίησε ότι η επίθεση είχε οργανωθεί για αύριο Πέμπτη, στη συνοικία όπου εδρεύουν ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γαλλίας, όπως για παράδειγμα ο πετρελαϊκός κολοσσός Total αλλά και η τράπεζα Societe General.

Αρκετές αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι οι στόχοι των τρομοκρατών ήταν το εμπορικό κέντρο Quatre Temps και η κεντρική πλατεία της συνοικίας με τους ουρανοξύστες και τα γραφεία των επιχειρήσεων στο δυτικό τμήμα του Παρισιού.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις αναζητούσαν τρομοκράτες που προετοίμαζαν άλλη μια επίθεση με βάση πληροφορίες που διέθεταν από τις [τοπικές] αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, αλλά και αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες του εξωτερικού» σημείωσε η μία πηγή, που είναι πολύ καλά ενημερωμένη για την εξέλιξη των ερευνών.

«Αυτή η νέα ομάδα σχεδίαζε μια επίθεση στη Ντεφάνς» επισήμανε η πηγή.

Οι αστυνομικοί «ανέμεναν να εντοπίσουν τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ [σ.σ. τον φερόμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων του Παρισιού] ωστόσο ήρθαν αντιμέτωποι με κάτι άλλο: μία ομάδα που προετοίμαζε επίθεση στη Ντεφάνς».

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, αργότερα ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μπερνάρ Καζνέβ φάνηκε να υπονοεί ότι υπήρχε σχέδιο για νέα επίθεση.

«Αυτές οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν εναντίον ανθρώπων που ενδεχομένως θα επιτίθεντο ξανά και για μία ακόμη φορά βλέπουμε ότι εγκλήματα, δολοφονίες και βαρβαρότητες αποφεύχθηκαν», είπε.

Οι αστυνομικές πηγές είπαν ότι το Παρίσι είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση που σχεδιαζόταν από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Μαρόκου και τέσσερις αξιωματούχοι των μαροκινών υπηρεσιών επισκέφθηκαν τη γαλλική πρωτεύουσα για να συναντηθούν με αστυνομικούς εκεί.

Newsroom ΔΟΛ