Η λίστα για ψώνια ενός τζιχαντιστή- Όσα ζήτησε Αυστραλός από την γυναίκα του που συνελήφθη καθ' οδόν προς Συρία

Παντελόνια εργασίας, κοντά καλτσάκια, εσώρουχα adidas, μπλούζες με μακριά μανίκια, γυαλιά ηλίου, ρολόι με ηλιακή μπαταρία, φορτιστές κινητού τηλεφώνου, μπότες πεζοπορίας, εντομοαπωθητικό και σαμπουάν κατά της πιτυρίδας: αυτά, από ό,τι φαίνεται, είναι τα απαραίτητα για την βαλίτσα του τζιχαντιστή, ή, ακριβέστερα, αυτά ζήτησε από την σύζυγό του ο Αυστραλός τρομοκράτης, Mohamed Elomar, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιούνιο στην Συρία, στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

«Πρέπει να μού αγοράσεις παντελόνια εργασίας και μπλούζες με μακριά μανίκια χωρίς κουμπιά, αυτό είναι το σημαντικότερο» έγραφε σε μήνυμά του τον Απρίλιο του 2014.

Ο Elomar αναχώρησε από την Αυστραλία για τη Συρία τον Δεκέμβριο του 2013 και στο μεσοδιάστημα είχε διατηρήσει επαφή με την σύζυγό του μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα Tango.

Οι συνομιλίες του ζευγαριού αποκαλύφθηκαν στο δικαστήριο, στο πλαίσιο της δίκης της Fatima Elomar, η οποία συνελήφθη τον Μάιο του 2014 στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ, από όπου ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση χωρίς επιστροφή, για την Κουάλα Λουμπούρ, πρώτο σταθμό ενός περίπλοκου ταξιδιού με τελικό προορισμό την Συρία.

Η 30χρονη γυναίκα συνοδευόταν από τα τέσσερα παιδιά της, τρία ηλικίας 8, 7 και 5 ετών και ένα μόλις πέντε εβδομάδων. Στις αποσκευές της βρέθηκαν δέκα χιλιάδες δολάρια, εξοπλισμός καμουφλάζ, ανδρικά ρούχα, ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και το πιστοποιητικό γέννησης του Elomar.

Από τη δημοσίευση των συνομιλιών του ζευγαριού προέκυψε ότι ο τζιχαντιστής είχε στείλει σαφείς οδηγίες στην σύζυγό του για τον τρόπο μετάβασής της από τη Μαλαισία στην Τουρκία και από εκεί στη Συρία. Παράλληλα, έστελνε φωτογραφίες από τη ζωή του ως μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, εικονιζόμενος με ολμοβόλα και άλλο οπλισμό, καθώς και φωτογραφίες από τον σοβαρό τραυματισμό του στο πόδι που τον είχε αναγκάσει να κυκλοφορεί με πατερίτσες.

Η 30χρονη τού ζήτησε τότε να επιστρέψει στην Αυστραλία, προκειμένου να δεχθεί την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, εκείνος όμως αρνήθηκε, λέγοντας ότι αυτό είναι το θέλημα του Αλλάχ και επέμεινε στο σχέδιο να επανενωθεί η οικογένεια στην Ράκα, λέγοντας ότι «θα αρέσει στα παιδιά».

Η 30χρονη ομολόγησε την ενοχή της στις κατηγορίες ότι βοηθούσε τον σύζυγό της στην τρομοκρατική του δράση, καθώς και για το ότι παρείχε ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες στις Αρχές κατά την κατάθεση αιτήσεων για τα διαβατήρια των παιδιών της. Τον Απρίλιο, αναμένεται να επανεμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για την απαγγελία της ποινής της.

Πηγή:Neoskosmos.com