ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Άλλος για δόξα κι άλλος για λόξα!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Ο κάθε Έλληνας κρύβει μέσα του και έναν συγγραφέα!

Πως να το κάνουμε, δεν αισθάνεται ο Έλληνας  ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς το πέρασμά του από τη ζωή εάν δεν αφήσει πίσω του τουλάχιστον ένα βιβλίο…

Δεν έχει σημασία τι θα γράφει.

Αρκεί να είναι ωραία τυπωμένο στο εξώφυλλο το όνομά του!

Άλλωστε, πόσοι διαβάζουν ένα βιβλίο μέσα από το εξώφυλλο; Γι αυτό  και οι εκδότες βάζουν την περίληψη του βιβλίου στο οπισθόφυλλο… Μπροστά ο τίτλος πίσω η περίληψη, τελειώσαμε!..

Θυμάμαι τον Φρέντυ Γερμανό που μου έλεγε πόσο θύμωνε όταν έστελνε βιβλία του σε φίλους και δεν τον έπαιρναν πίσω να του πουν αν το είχαν διαβάσει! Ένας,  μάλιστα, του είχε “εκμυστηρευθεί” πως η γυναίκα του είχε ξετρελαθεί με την …αστυνομική πλοκή που είχε το βιβλίο που του είχε “τιμής ένεκεν” δώσει!

Άσχετο το ότι ο Φρέντυ ΠΟΤΕ δεν έγραφε αστυνομικά μυθιστορήματα…

Γράφω, γράφεις, γράφει. ‘Αλλοι το κάνουν για επάγγελμα. Άλλοι το κάνουν  για τη δόξα. Κάποιοι για να ικανοποιήσουν τη …λόξα τους!

Κάποιοι  άλλοι νομίζουν πως κάτι έχουν να πουν.

Να η Δήμητρα, ας πούμε… Ετοιμάζει κι αυτή βιβλίο! Όχι για την επαγγελματική της σταδιοδρομία, αλλά για την …πολιτική παρακαταθήκη, λέει, του Ανδρέα!

Εμ, τώρα εξηγείται γιατί  προσκολλήθηκε στα γεράματα σ΄ αυτήν. Όλοι τον ξέχασαν, αυτή ακόμα τον θυμάται!

Και όσο σκέφτομαι ότι δεν είχα πιστέψει εκείνη την παλιά φράση της ότι είχε κλείσει ως γυναίκα…

Δεν ξέρω αν θα γράψει κι για αυτό, πάντως  περιέργως πως ολόκληρο ΠΑΣΟΚ, κοτζάμ’ πρωθυπουργός ο υιός, στην Δήμητρα έλαχε ο κλήρος να μάθουμε τα απόκρυφα πολιτικά παραγγέλματα του Ανδρέα!

Λέτε να το διαβάσει και ο Άκης;

Μεταξύ μας, πιστεύω πως κι αυτός όλο και κάποιο βιβλίο θα σκαρώσει. Να εξηγήσει τα ανεξήγητα… Ίσως πάλι να θέλει κι αυτός να αφήσει τίποτα παρακαταθήκες! Αν αποκάλυπτε τουλάχιστον τίποτε λογαριασμούς…

Μας πρόκοψαν ως κυβερνήτες θα μας φωτίσουν και ως παραγγέλοντες…

Τώρα θα πείτε και η Μαργαρίτα σ΄αυτήν την ηλικία, ολόκληρο τόμο συνέγραψε γιατί;  Μόνο και μόνο για να αποκαλέσει τη Δήμητρα “ξεκούμπωτη αεροσυνοδό»!..

Και δεν της το ‘χα. Της Μαργαρίτας… Τσίμπησε κι αυτή τα “τυχερά” της! Άλλες στο Μέγαρο και άλλες με τον παίδαρο!

Το περίεργο είναι γιατί ένιωσε ότι έπρεπε να το μάθουμε! Ποιόν εκδικήθηκε; Τον Ανδρέα, τη Δήμητρα ή τον εαυτό της;

Πάντα το μαλλιοτράβηγμα γυναικών εξίταρε τα πλήθη…

Σήμερα προκαλεί γέλια. Είναι που λένε, εδώ ο κόσμος χάνεται…

Αμ ο  Κωνσταντίνος;  Άλλος κι αυτός. Τρεις τόμους έβγαλε, 1079 αριθμημένες σελίδες έβαλε τον Γιώργο Μαλούχο να επιμεληθεί και όλα αυτά γιατί;  Για να απομυθοποιήσει τον …δεύτερο εθνάρχη! Τον Καραμανλή.

Α, και την αισθητική των Ανακτόρων! Καλά, αυτή τη γλώσσα μίλαγαν μεταξύ τους; “Και σ΄ αυτό βρήκαν να πλησιάσουν το λαό;

Πάντως, από δω τον έχει από κει τον πάει, για όλα τα στραβά ο Καραμανλής έφταιγε!

Όχι που ήτανε αθώα περιστερά, και το θρόνο ήθελε να ξηλώσει και ¨αποστολή¨ αναγνώριζε στη χούντα, αλλά από κει που βρίσκεται, πως να απαντήσει ο έρημος;

Πάντως, για ένα έχει δίκιο ο τέως. Ότι δεν πυροβολείς αν δεν τό ΄χεις  μέσα σου!  Καταλαβαίνω επίσης ότι  ο θρόνος ήτανε πάντα ο εύκολος στόχος! Ακόμη και για την εφημερίδα που σήμερα κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του βασιλιά! Και όσο θυμάμαι εκείνο το σκίτσο που δημοσίευαν άλλοτε με το αναποδογυρισμένο στέμμα …

Όμως, Κώστα, (εσύ είπες δεν σε νοιάζει πως θα σε προσφωνούν!) ένα πράγμα δεν μας είπες, το ουσιωδέστερο: Αν τελικά, είχες ή δεν είχες σχέσεις με την Αλίκη! Εδώ τα αρχεία του Φόρεϊν Όφφις σε 30 χρόνια βγαίνουν στα φόρα και συ πενήντα και βάλε χρόνια μετά, το μόνο που βρήκες να πεις είναι πως «δυστυχώς ή ευτυχώς στη ζωή δεν βρίσκουν όλα τα ερωτήματα τις απαντήσεις τους»!

Αλίκη, έσο ήσυχη. Όπως λέει και το λαϊκό άσμα: «παλικάρι είμαι κυρά μου κι άδικα ανησυχείς, / όσα είδε η αγκαλιά μου δεν τα έμαθε κανείς»!..