Τι αλλάζει στην ελληνόγλωσση παιδεία στο εξωτερικό

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Task Force για την αναμόρφωση των ελληνόγλωσσων σχολείων του εξωτερικού συγκροτούν το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, την ομάδα δράσης έχουν συστήσει ο υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού κ. Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Το δύο υπουργεία σε πρώτο στάδιο καταγράφουν τα προβλήματα των ελληνόγλωσσων σχολείων σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια θα τα κωδικοποιήσουν ανάλογα με την περιοχή που λειτουργούν και τις ανάγκες των μαθητών. Πηγές από το υπουργείο εξωτερικών, επισημαίνουν την ανάγκη να αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και να προωθηθεί η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας.

Στόχος των δύο υπουργείων είναι να έχουν φέρει στη Βουλή προς ψήφιση, το νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό, μέχρι τον Μάρτιο του 2016.Με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα προκύψει θα γίνουν την επόμενη χρονιά οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών. Ένα μείζον θέμα, που δεν έχει μέχρι στιγμής διευκρινιστεί, είναι πώς θα εξασφαλιστεί η λειτουργία των σχολείων που έχουν ελάχιστους μαθητές, εάν θα αυτά θα διατηρηθούν ή θα βάλουν λουκέτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, στο εξωτερικό έχουν αποσπασθεί περίπου 1.000 εκπαιδευτικοί. Το Ελληνικό Κράτος ενισχύει τα σχολεία, στέλνοντας εκπαιδευτικούς, σχολικά βιβλία, διδακτικό και εποπτικό υλικό και χρήματα για τις λειτουργικές τους δαπάνες, χωρίς αυτά να είναι πάντα επαρκή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ελληνικών σχολείων της Γερμανίας, τα οποία το περασμένο Καλοκαίρι, δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν το ενοίκιο και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στο εξωτερικό, είναι η έλλειψη μαθητών καθώς τα παιδιά που γεννιούνται από μεικτούς γάμους, φοιτούν στα σχολεία της χώρας που γεννήθηκαν. Επίσης, μειώνεται ο αριθμός των παιδιών που έχουν επαφή με την ελληνική γλώσσα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσω του αρμόδιου υφυπουργού κ. Αμανατίδη, ο οποίος πραγματοποιησε πρόσφατα επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη και στο Ισραήλ, ήδη έχει ξεκινήσει την καταγραφή των προβλημάτων στις σχολικές μονάδες καθώς και τα παράπονα εκπαιδευτικών και μαθητών.

Πηγή: Κάτια Τσιμπλάκη , CNN Greece

Φωτογραφία: Μειονοτικό σχολείο στην Αλβανία (φωτογραφία αρχείου) – Πηγή: Eurokinissi