Επίδειξη δύναμης από τη Βόρεια Κορέα – Έκανε δοκιμή βόμβας υδρογόνου!

Ακόμη ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα για τις… προθέσεις του έστειλε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας με την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Το καθεστώς της Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης (06.01.2016) ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Και αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και θα προκαλέσει νέα ένταση όχι μόνο με τη γειτονική Νότια Κορέα αλλά και με τις ΗΠΑ.

Η βόμβα υδρογόνου ήταν ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος. “Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικό τητας του Κόμματος των Εργατών, που κυβερνάει τη χώρα”, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.αρχείο λήψης (7)

Η επίσημη ανακοίνωση ήρθε αφού είχε καταγραφεί σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας. Ο σεισμός, καταγράφηκε από σεισμογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Νότια Κορέα και την Κίνα. Σύμφωνα με τη Σεούλ, σημειώθηκε 49 χιλιόμετρα από την περιοχή Πουνγκέρι, όπου η Βόρεια Κορέα έχει δοκιμάσει πυρηνικά όπλα στο παρελθόν.

Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας και παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Και όπως φαίνεται, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αποφασισμένο να μη σταματήσει να ενισχύει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην, όπως την χαρακτήρισε “επιθετική τους στάση”.

“Η Βόρεια Κορέα θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία”, τονίστηκε και σημειώθηκε ότι δεν θα μεταφέρει τις πυρηνικές της δυνατότητες σε άλλες πλευρές.

Αν και ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας περί δοκιμής βόμβας υδρογόνου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και έστειλε μήνυμα πως οι προκλήσεις της Πιονγιάνγκ δεν θα μείνουν αναπάντητες.

“Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις”, δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να “προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους” τους στην περιοχή και θα “απαντήσουν όπως αρμόζει σε οποιεσδήποτε και σε όλες τις βορειοκορεατικές προκλήσεις”.

αρχείο λήψης (8)

Στη Νότια Κορέα το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εντείνουν την παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας. Πρόκειται για μια “σοβαρή πρόκληση” για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ, σύμφωνα με το Yonhap. Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκεούν Χίε θα προεδρεύσει συνόδου του συμβουλίου ασφαλείας της Νότιας Κορέας το οποίο συγκάλεσε μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ.

Αυστηρή απάντηση στην πρόκληση της Βόρειας Κορέας υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας. «Η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα. Καταδικάζω απερίφραστα τη δοκιμή αυτή”, είπε.

“Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε. Συνιστά επίσης μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σύνοδο για να συζητήσει τις εξελίξεις. Μιλώντας στο Reuters, διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, σημείωσαν ότι η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα γίνει μάλλον στις 18:00 ώρα Ελλάδος και πιθανότατα θα είναι κεκλεισμένων των θυρών. Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε τι είδους ενέργειες, αν προχωρήσει σε κάποιες, σχεδιάζει να προβεί το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ