Χωρίς φόβο και δίχως πάθος, αλλά μαθός…

«Φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα”.

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι εργασίες της Διυπουργικής Επιτροπής  διερεύνησης του νομοθετικού πλαισίου για την Ομογενειακή Εκπαίδευση, που ξεκίνησαν χθες Τρίτη στην Αθήνα, σημαδεύτηκαν από την απουσία εκπροσώπων της Ομογένειας.

Η περιστασιακή παρουσία μιας εκ Γερμανίας εκπροσώπου κάποιου συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δεν αλλάζει την κατάσταση.

Δυστυχώς για μία ακόμη φορά, μία ακόμα κυβέρνηση αιφνιδιάζει τους ομογενείς. Και αποφασίζει να νομοθετήσει γι αυτούς, χωρίς αυτούς!

Η φιλότιμη προσπάθεια του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, Μιχάλη Κόκκινου, να πείσει, σε δηλώσεις του στην Panhellenic post, ότι θα ακουστούν και θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις των ομογενειακών παραγόντων, μάλλον πέφτει στο κενό: Διότι μπορεί μεν ο ίδιος να πιστεύει σ΄ αυτό,  εκ των πραγμάτων, όμως, αποδεικνύεται ότι δεν αφορούν παρά μόνον τις καλές δικές του –ίσως και του υπουργού του- προθέσεις. Και κανενός άλλου!

Εάν πράγματι το Υπουργείο Παιδείας και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Πελεγρίνης, ήθελαν να ακούσουν  τις απόψεις και τις θέσεις της ομογένειας και, κυρίως, των αρμοδίων εκπαιδευτικών, των συντονιστών εκπαίδευσης, αλλά και των Συλλόγων Γονέων, θα τους είχαν εγκαίρως προσκαλέσει, ώστε και θέσεις να έχουν ετοιμάσει και να τις εκθέσουν δια ζώσης στην Επιτροπή.

Δεν είναι δυνατόν να γίνει  η συνεννόηση με τους ομογενειακούς φορείς και το εκπαιδευτικό προσωπικό της αλλοδαπής, διαδικτυακά. Ούτε είναι δυνατόν να ενημερώνονται μεμονωμένα στελέχη της Επιτροπής για τα σημαντικά θέματα, τα πολλά προβλήματα και τις ποικιλώνυμες διαφοροποιήσεις των Σχολείων της ομογένειας.

Θέματα όπως τα προβλήματα των εκπαιδευτικών (συνταξιοδοτικό, μισθολογικό, κενά) ή προβλήματα αμιγών Σχολείων και μαθητών που επιδιώκουν ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και θέματα των Τσάρτερς Σκουλς, δεν λύνονται εξ αποστάσεως ούτε με τηλεκονφερανς…

Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης και ο Υφυπουργός του κ. Θεοδώσης Πελεγρίνης, για προσωπικούς τους (;) λόγους έχουν αποφασίσει να νομοθετήσουν ερήμην της Ομογένειας και των εκπαιδευτικών της. Και, μάλιστα επί ενός τόσο σημαντικού Νομοσχεδίου.

Και τώρα η ομογένεια προσπαθεί να ενημερωθεί από τις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες. Και η Επιτροπή εκ του μακρόθεν τείνει το ους να «αφουγκραστεί» τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες και να δώσει λύσεις σε θέματα  που καν δεν γνωρίζει!

Βεβαίως, κάθε καλόπιστος θα αναγνωρίσει ότι καθηγητές όπως ο κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου και ο κ. Γιάννης Καζάζης έχουν δια μακρόν ασχοληθεί με τα εκπαιδευτικά. Ιδιαίτερα ο κ. Καζάζης γνωρίζει και τα προβλήματα της διδασκαλίας στο εξωτερικό. Δεν αρκεί, όμως, μόνον αυτός.   Άλλο πράγμα είναι, εξάλλου,  η διδασκαλία της Ελληνικής ως μητρικής γλώσσας και άλλο ως δεύτερης ξένης γλώσσας. Άλλο το να αριστεύεις στη δημιουργική ενσωμάτωση των Νέων Τεχνολογιών στη Γλωσσική Διδασκαλία και άλλο να «έχεις περάσει» και από την Ομογένεια! Εντελώς  διαφορετικό, όμως, το να ζεις με την ομογένεια…
Άλλωστε η  σύντομη δήλωση του κ. Πελεγρίνη δείχνει παντελή άγνοια του ομογενειακού εκπαιδευτικού τοπίου. «Η Επιτροπή, είπε, καλείται να εισηγηθεί ένα νέο ευέλικτο, απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις νομοθετικό πλαίσιο της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης του εξωτερικού». Αυτό είναι το θέμα; Οι «αγκυλώσεις»; Τα κομματικά, δηλαδή;

Το ίδιο και η δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής κ. Παπακωσταντίνου: «Η διαπίστωση ότι μέχρι σήμερα η δομή και λειτουργία του συστήματος εκπαίδευσης έχει προβλήματα καθιστά αναγκαία την αναμόρφωση του συστήματος ελληνομάθειας για προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών εκεί όπου η ομογένεια το έχει απόλυτη ανάγκη».

Φωτιστήκαμε!

Συγκρατημένος ο κ. Μιχάλης Κόκκινος αρκέστηκε να δηλώσει: «Εύχομαι, είπε, η επιτροπή αυτή να πετύχει στο έργο της και να αξιοποιήσει όλες τις δυνάμεις της ελληνικής εκπαίδευσης για να προσφέρει το πολύτιμο αγαθό της ελληνομάθειας σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα όπου γης». Αμήν.

Αλλά πως θα το επιτύχει αυτό; Με …τηλεδιασκέψεις; Με παράλληλες …συνδέσεις και σπασμένα τηλέφωνα; Ή μήπως με εκ του μακρόθεν γνωμοδοτήσεις για τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα για τις ανάγκες που υπάρχουν;

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το Υπουργείο Παιδείας και εδώ ξαστόχησε.  Η Ομογένεια και πάλι παρακολουθεί θέατρο του παραλόγου. Αποφάσεις που αφορούν άμεσα το μέλλον των παιδιών της να τις λαμβάνουν άλλοι, από μακριά, περιβεβλημένοι την κομματική τήβεννο και βουτηγμένοι στην περισπούδαστη ιστορική τους άγνοια.

Κανείς δεν μπορεί να δώσει λύση στο εκπαιδευτικό της ομογένειας χωρίς την ομογένεια!  Το αποτέλεσμα είναι βέβαιο: Θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν τα κόμματα στη Βουλή, πάνω στην εκπαιδευτική καρικατούρα που θα ετοιμασθεί όπως-όπως και που θα θυμίζει ολίγον από ΣΑΕ, ενώ σε λίγα χρόνια θα καταλήξει κι αυτή σε κάποια συρτάρια…

Στο μεταξύ μια ή και δύο γενιές ελληνοπαίδων του εξωτερικού θα έχουν κακοπάθει!!!

Μόνη λύση, πιστεύουμε, η ολιγόμηνη αναβολή των εργασιών της Επιτροπής. Η σύσταση βοηθητικής Επιτροπής από ομογενείς ειδικούς, η καταγραφή των ιδιαιτεροτήτων και των προβλημάτων, αλλά και των δυνατοτήτων που παρέχουν εγχειρήματα όπως τα τσάρτερς σκούλς, και η συμμετοχή της παράλληλης αυτής Επιτροπής στην Επιτροπή του Υπουργείου. Η οποία, καλό θα είναι να απαλλαγεί από τους «συνήθως παρόντες»…

Αν επιμείνουν στο στραβό δρόμο, όπως τραγουδάει ο Παπακωσταντίνου, «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα, χωρίς εμένα»…

 

ΣΗΜ: Τελευταία ανάρτηση 8:06 με διορθώσεις